17 dzieci było, o 13 wiem co nieco. Gdzie szukać dalej?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

Stanisław Kostkowski (1745-1813) właściciel majątku ziemskiego w Galicji około 1775 r. poślubił i Zuzannę z Weselskich/Wesołowskich (1758-1821) i mieli siedemnaście dzieci. Odnalazłem ślady trzynastu.
1. Ignacy (1776-1847). W Akcie małżeństwa (1816 r. w Solcu nad Wisłą) zapisano, że urodził się w parafii Jordanów, a podany tam wiek 39 lat wskazuje, że w roku 1776 lub 1777.
2. Jacek (1777-1847) ksiądz Dominikanin, imię zakonne Rajmund, w zakonie od 1800 r., w klasztorze w Sandomierzu był podPrzeorem. Rok urodzenia 1777 podano w corocznych spisach księży klasztoru w Sandomierzu.
3. Franciszek (1778-1824), w 1807 r. w katedrze sandomierskiej poślubił Ludwikę Żabicką (1787-1830), córkę dziedzica folwarku Chwałki. Był ekonomem, a następnie posesorem Jugoszowa. Zmarł w Jugoszowie, par. Goźlice. Ludwika zmarła na Stawiskach przy Klimontowie, zostawiła 6 dzieci od 6 do 20 lat, najstarszy syn był w klasztorze w Klimontowie, kolejne dzieci w Jurkowicach, Czernikowie, Zberadzu, Niedźwicy.
4. Melchior Jan Florian ur. 1785 r. w Jordanowie. W 1818 r. w Koprzywnicy poślubił Felicjannę Łukasiewicz z d. Miller. Był ekonomem. Aktów zgonu nie odnalazłem.
5. Wincenty ur. 1786 r. w Kasince Małej, par. Mszana Dolna.
6. Tekla ur. około 1787 r. Między r. 1805 a 1810 poślubiła Piotra Rotera (1783-1845). Piotr Roter był ekonomem, zmarł w 1845 r. w Sandomierzu, Tekla Roter z d. Kostkowska zmarła w 1847 w Wilczycach, par. Jankowice Sandomierskie (Kościelne).
7. Klara Katarzyna Barbara ur. 1788 r. w Malejowej, par. Jordanów.
8. Marianna Zuzanna (1790-1833) ur. 1790 r. w Jordanowie. Pomiędzy rokiem 1806 a 1823 poślubiła Ambrożego Stankara (1781-1835), ur. w Harbutowicach. Ambroży był ekonomem w Rzeczycy Mokrej. Czasem nazwisko to pisano jako Sztankar. Marianna Zuzanna zmarła w 1833 r. w Wilczycach, par. Jankowice Kościelne, Ambroży zmarł w 1835 r. w Sandomierzu.
9. Józefa (ur. 1791 lub 1792 r.). w 1834 r. w katedrze sandomierskiej poślubiła Józefa Żabickiego (ur. 1783 r.), syna dziedzica folwarku Chwałki. Józef Żabicki był ekonomem w Mściowie. Aktów urodzenia i zgonu Józefa i Józefy jeszcze nie odnalazłem.
10. Franciszka ur. 1793 r. w Bogdanówce, par. Jordanów. W 1826 r. w Goźlicach poślubiła Onufrego Jędrzejowskiego pisarza (ur. 1793 r. w Stanach, pow. Potok). Aktów urodzenia ich dzieci, ani aktów zgonu Onufrego i Franciszki jeszcze nie odnalazłem.
11. Jan Józef (1798-1878) miał 18 dzieci i 2 pasierbów; był ekonomem w folwarkach: Jugoszów par. Goźlice, Ossala par. Niekrasów, Wlonice par. Bidziny, Bałtów, ostatnio u Wielopolskich.
12. Tekla stanu wolnego, była matką Katarzyny (ur. 1807 r.) i Pawła (1822-1886). Katarzyna Kostkowska w 1827 r. w Koprzywnicy poślubiła Wojciecha Chrząstowskiego (1808-1877). Paweł Kostkowski był kuchmistrzem dworskim; w 1841 r. w Malicach Kościelnych poślubił Antoninę Nicewicz.
13. Anna wymieniona jest w akcie zgonu ojca: „...zostawiając po sobie żonę z córką Anną”.

Może macie kogoś z tego rodu w swoich drzewach? Może macie pomysł: gdzie szukać? Proszę o podpowiedź.
Ostatnio zmieniony wt 15 lis 2016, 13:39 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

??
andompol

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andompol »

A skąd wiadomo, że więcej niż trzynaścioro (17) dzieci było?
Melchior Jan Florian - dlaczego ma (wyjątkowo inaczej niż pozostali) 3 imiona?
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

andompol pisze:A skąd wiadomo, że więcej niż trzynaścioro (17) dzieci było?
O tym, że szlachcic Stanisław dzieci miał 17 wiedza utrwalona jest we wspomnieniu prawnuczki najmłodszego z linii. Gdy najmłodszy z tych siedemnastu Jan Józef po ślubie odwiedził najstarszego przeora w klasztorze z prośbą o wsparcie na nową drogę życia zakonnik chciał dać młodszemu bratu siedemnaście groszy. Najmłodszy powiedział że tyle to będzie miał dzieci i tak się stało, że najmłodszy też miał 17 dzieci, a wg akt, które odnalazłem 18. A podkreślić należy, że ja żadnej wiedzy o tym rodzie nie miałem i od opowieści tej prawnuczki tegoż najmłodszego zaczynałem i teraz mam potwierdzoną aktami metrykalnymi każdą osobę z jej wspomnień.
andompol pisze:Melchior Jan Florian - dlaczego ma (wyjątkowo inaczej niż pozostali) 3 imiona?
Jedna z sióstr też ma trzy imiona (jedno przeoczyłem i teraz dopisałem). Te trzy imiona pochodzą z aktu urodzenia/chrztu, a do innych nie mam aktów urodzeń/chrztów lecz np. akty małżeństw, zgonów, gdzie zazwyczaj podawano jedno imię mimo, że przy urodzeniu mieli po 2 lub 3. Powyższe dotyczyło rodzeństwa tego najmłodszego, natomiast wśród jego dzieci tylko pierworodny miał jedno imię, a wszyscy pozostali po 2, 3, a nawet 4, przy czym najwięcej osób miało po 3 imiona. To można zobaczyć w moim drzewie:
https://www.myheritage.pl/site-family-t ... zejewskiej
andompol

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andompol »

Zapytałem o te 3 imiona, bo może nadawane były według jakiegoś "klucza" (nie tylko w związku patronem z daty urodzenia , ale także może po dziadkach.
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Edwardzie sprawdzilam w MH Stanisława Kostkowskiego ur 1744 i widze jedno drzewo w ktorym jest 17 dzieci. To drzewo Sylwii Mierzejewskiej:

https://www.myheritage.pl/research/coll ... showRecord

Pomyslalam tez o spisach ludnosci wojewodztwa sandomierskiego ja korzystam ze spisow krakowskiego z 1791 niestety dla sandomierskiego znalazlam tylko lustracje z 1789 ale to tylko dobra krolewskie wiec dla Ciebie nieprzydatne.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

marzanna62 pisze:Edwardzie sprawdziłam w MH Stanisława Kostkowskiego ur 1744 i widzę jedno drzewo w którym jest 17 dzieci. To drzewo Sylwii Mierzejewskiej...
Sylwia zaprosiła mnie do tego drzewa gdy było tam 750 osób i to ja teraz ciągnę tak, że przekroczyłem już 8 tysięcy i do Piastów dotarłem, tyle, że nie w swojej linii. W swojej dotarłem do pra pra pra pra dziadka (4xpra), czyli mam 7 pokoleń (za to moje wnuczki mają 9).
marzanna62 pisze: Pomyślałam tez o spisach ludności województwa sandomierskiego ja korzystam ze spisów krakowskiego z 1791 niestety dla sandomierskiego znalazłam tylko lustracje z 1789 ale to tylko dobra królewskie wiec dla Ciebie nieprzydatne.
Krakowskie teraz przeglądam, ale moi są z cyrkułu myślenickiego więc czy mam szanse cokolwiek znaleźć? Masz jakieś pomysły...?
Ten szlachcic Stanisław miał brata, który przez 4 kadencje był 126 prowincjałem Dominikanów (przeor to najważniejszy w klasztorze, a prowincjał to nad wszystkimi klasztorami kraju) i w wiem, że urodził się w Bogdanówce parafii Jordanów, powiat Lanckorona, ale ślady rodzinne zakony zacierają, więc nawet imienia rodowego nie znam a jedynie zakonne Albert. Tenże ksiądz Albert Kostkowski zmarł w Krakowie i mam akt zgonu, ale do poszukiwań nic nie wnosi.
Z parafii Jordanowskiej mam 4 metryki urodzeń dzieci szlachcica Stanisława i Zuzanny, ale z raptularza więc mało danych.
Interesują mnie sąsiednie parafie. W Mszanie szukałem jedynie dlatego, że są księgi z tamtych lat i znalazłem jednego. Ale z innych parafii nie trafiłem na akta z lat przed 1800 rokiem.
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Podrzucam Ci mapę województwa krakowskiego. Niestety chyba nie ma szans aby w Spisie ludnosci woj krakowskiego było cos dl Ciebie:

http://www.slownik.ihpan.edu.pl/search.php?id=24861

Widziałam Twój watek sprzed kilku lat w podobnej sprawie. Sugerowali Ci Tarnów i Wrocław jako zródła. Nic tam nie znalazłes?

Ja mialam szczescie ocalaly ksiegi do połowy XVII wieku znalezione cudem przy remoncie dachu kościoła i mam w prostej liniii 6xpra dziadka (1710 ślub) u mnie to województwo krakowskie powiat proszowski
Marzanna

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

marzanna62 pisze:...Ja miałam szczęście ocalały księgi do połowy XVII wieku znalezione cudem przy remoncie dachu kościoła i mam w prostej linii 6xpra dziadka (1710 ślub) u mnie to województwo krakowskie powiat proszowski
Ponieważ rządcy i ekonomowie przemieszczali się, a wszyscy synowie i wnukowie (oprócz tych, którzy zostawali księżmi) także zarządzali majątkami, a córki i wnuczki też wydawali za związanych z zarządzaniem majątkami to może trafisz przy okazji także na Kostkowskich. Na zachód była granica państwa więc poszukiwania w kierunku powiatu proszowskiego są uzasadnione.
marzanna62 pisze:Widziałam Twój watek sprzed kilku lat w podobnej sprawie. Sugerowali Ci Tarnów i Wrocław jako źródła. Nic tam nie znalazłeś?
Nie umiałem szukać. Pytałem telefonicznie w AP, szukałem kontaktu z tamtejszymi genealogami... Tarnów to czarna dziura, ale sugestia bardzo cenna - może się kiedyś okazać, że tam właśnie ukryte są skarby nie tylko dotąd nie odkryte, ale nawet niespodziewane.
marzanna62 pisze:Podrzucam Ci mapę województwa krakowskiego...
Dzięki za mapę, cenna bo zaznaczone są kościoły, ale z nagłówka wynika, że jest ze średniowiecza, a do moich poszukiwań przydałaby się z wieku XVIII, a nawet z II połowy wieku XVIII, z zaznaczonymi granicami Galicji Austriackiej. Może wiesz gdzie szukać takiej?
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Slady Kostkowskich w prasie:
10 kwiecien 1863 r. w Krakowie zostaje aresztowany Kostkowski z Sandomierza Dominikanin.
http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno? ... h&seite=16
4 wrzesien 1727 Warszawa
Kostkowski, dyplomata na Chanat Krymski pisze z Czerwonogrodu w nastepnych dniach bedzie w Chocimiu.
http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno? ... ch&seite=2

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Grazyna_Gabi pisze:Slady Kostkowskich w prasie:
10 kwiecien 1863 r. w Krakowie zostaje aresztowany Kostkowski z Sandomierza Dominikanin.
http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno? ... h&seite=16
4 wrzesien 1727 Warszawa
Kostkowski, dyplomata na Chanat Krymski pisze z Czerwonogrodu w nastepnych dniach bedzie w Chocimiu.
http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno? ... ch&seite=2

Pozdrawiam
Grazyna
Wielkie dzięki. To miłe zaskoczenie. Miałem Dominikanów w rodzie:
Rajmund zmarł w 1847 w Sandomierzu, był podprzeorem.
Albert zmarł w 1834 w Krakowie, miał różne stanowiska, wizytował klasztory, w końcu był był prowincjałem 4 kadencje).
Oba te imiona są zakonne, rodowych nie znam.
W zakonie Dominikanów był jeszcze jeden ur. w 1810, ale nie wiem w jakim charakterze bo informacja pochodzi z aktu zgonu matki.
Żaden nie pasuje na tych z prasy. Widzę tam prior i Karmeliten, więcej nie pojmuję. Do słownika czy tłumacza wpisać nie próbuję, bo niektórych liter nie wiem jak odczytać. Jeśli zechciałabyś coś więcej przybliżyć z tego tekstu, albo cały akapit przetłumaczyć to bardzo proszę.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Przepraszam, w/w poscie popelnilam blad mialo byc Karmelitanin !!!

10 b.m. w Krakowie zostal aresztowany duchowny Kostkowski z Sandomierza,
Przeor PP Karmelitow, 12-go przeprowadzono rewizje w domu i klasztorze
oraz w PP Guardian Reformaten *

* nie mam pojecia co to jest - moze jakies wydawnictwo?

Juz wiem - Guardian > zgromadzenie zakonnych.

Z owej notatki wiele nie wynika ale sadze, ze nastepstwem owego aresztowania bylo :
...... W 1864 roku, po kasacji klasztoru, władze carskie osadziły w refektarzu prawosławną cerkiew, w zabudowaniach klasztornych mieszkania i kancelarię naczelnika straży granicznej, a kościół stał się rektoralnym. ........
https://zabytek.pl/pl/obiekty/zespol-kl ... ialny-1930

Grazyna
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Kostkowski pisze:
marzanna62 pisze:Podrzucam Ci mapę województwa krakowskiego...
Dzięki za mapę, cenna bo zaznaczone są kościoły, ale z nagłówka wynika, że jest ze średniowiecza, a do moich poszukiwań przydałaby się z wieku XVIII, a nawet z II połowy wieku XVIII, z zaznaczonymi granicami Galicji Austriackiej. Może wiesz gdzie szukać takiej?
Ta mapa jest cenna w zestawieniu z tamtym spisem z 1791 zaznaczone sa niej granice powiatów wiec łatwiej mi było szukac w spisach ludnosci. Mapy z granicami galicji austriackiej mysle ze znajdziesz w normalnej wyszukiwarce. Ja wrzucilam zabory i namierzylam ciekawa mapę

Tu sa ciekawe mapy:

http://www.potworow.pl/asp/pl_start.asp ... 3&strona=1
Marzanna

gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

Witam,
nie ma nazwiska Kostkowski/-a w: parafii Droginia, w parafii Trzemeśnia i w par. Dziekanowice. Nie ma też tego nazwiska w par. Wieliczka za lata 1760-1770 rok. O tyle mniej szukania.
Gienia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”