Nazwisko: Guzek

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=24629&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marcinguzek »

Najstarsze zapisy o rodzinie Guzek z okolic Pułtuska pochodzą z końca XVIII z parafii Pokrzywnica (gmina, powiat Pułtuski). W AD Płock zachowały się akty urodzin, ślubów i zgonów o tym nazwisku, kilku rodzin które można założyć były spokrewnione ponieważ występuję w aktach jako świadkowie bądź chrzestni.
Protoplastą żyjących obecnie Guzków w Winnicy, Winniczance oraz ich krewnych w Domosławiu oraz Legionowie i Warszawie (moja rodzina) jest Mikołaj Guzek którego akt ślubu z Katarzyną z Wybrańców z 1796 zachował się w AD Płock. Jego syn Stanisław ożenił się w z panną z Domosławia (parafia Winnica) Józefą z Kościeszów i tam osiadł w 1826, od tego małżeństwa pochodzą wszyscy żyjący obecnie Guzkowie o korzeniach w Domosławiu.

Druga gałąź Guzków z okolic Pułtuska pochodzi z parafii Smogorzewo (Błędostowo). Protoplastą był Marcin Guzek zm 1859. Nie zachowały się niestety akty pozwalające ustalić pokrewieństwo obydwu gałęzi Guzków z powiatu Pułtusk. Jedynie bliskość zamieszkania (kilka kilometrów) oraz poszlaki takie jak żona Marcina pochodząca z Domosławia pozwalają założyć że oba rody były spokrewnione. (prawdopodobnie Marcin i Mikołaj byli kuzynami, być może braćmi). Akty z tej gałęzi można odnaleźć w parafiach Smogorzewo, Serock, Dzierżynin, Zegrze, Jadwisin.
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Post autor: vitoo »

Udostępniłem na genetece indeks chrztów z najstarszej księgi par. Pokrzywnica. Jest tam kilka rodzin Guzków, które zamieszkiwały parafię w latach 50-tych. Są tam chrzty dzieci:

- Tomasza i Doroty Guzków z miejscowości Piscornia
- Wojciecha i Marianny z Pokrzywnicy
- Bartłomieja i Marianny z Pokrzywnicy
- Wojciecha i Franciszki z Pokrzywnicy

Można więc przyjąć, że już w połowie XVIII wieku było w tejże parafii 3-4 gospodarzy Guzków.

Nie ma Guzków w XVIII wieku w par. Pułtusk, Przewodowo oraz Winnica. Nie ma ich także w par. Dzierżenin poza jednym aktem ślubu, który być może dotyczy tejże rodziny:

1696 12 Paweł Guz Ewa brak
Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

Indeksacja moich protoplastów z Pokrzywnicy to wspaniała wiadomość - dziękuję vitoo!
dodam że rodziny mieszkały w miejscowościach Piskornia, Pokrzywnica (Rynek) i Pokrzywnica Sanktuarium (ktoś na forum tłumaczył że być może tak odróżniano dobra szlacheckie "Rynek" od kościelnych "Sanktuarium" ale nie jestem tego pewien)

w uzupełnieniu akty ślubów z AD Płock, kolejnych Guzków z Pokrzywnicy

27 I 1782 z Parafii Pokrzywnica Sanktuarium
ślub między prac. Ludwikiem Guzek kawalerem i Jadwigą Zadrożanką panną. Świadkowie z tejże parafii: Szymon Guzek, Wojciech Kadzimierzak i Jan Kadzimierzak.

27 lutego 1791, Pokrzywnica Sanktuarium
ślub między Józefem Guzkiem kawalerem a Scholastyką Markówną panną świadkowie Tomasz Piechota, Szymon Guzek, Roch Szladowski.

oraz moi 8x pradziadkowie
10 X 1796 ślub między pracowitymi Mikołajem Guzek i Katarzyną Wybrańcówną, obojgiem stanu wolnego, bez zapowiedzi za dyspensą konsystorza. Świadkowie: pracowici Andrzej Pieleszak, Wawrzyniec Sobcak i Maciej Guzek.
Ostatnio zmieniony sob 19 lis 2016, 15:10 przez marcinguzek, łącznie zmieniany 1 raz.
asmolenska

Sympatyk
Podziękował: 2 times

Post autor: asmolenska »

Witam!
Ponieważ w drzewie mojego męża w bardzo bliskich relacjach znajduje się osoba o nazwisku Guzek( i niestety nie mam dostępu do wczesnych dokumentów) mam pytanie. Czy zechciałby Pan sprawdzić w swoich zasobach czy posiada Pan dokumenty zawarcia małżeństwa między Pawłem Guzkiem i Agnieszką Wyrczak ślub rok 1828 akt 21 w Dzierżeninie lub w Winnicy. Są to najdalsi przodkowie do których udało mi się dotrzeć. Gdybym miała możliwość zapoznania się z informacjami z tego dokumentu może udałoby mi się ustalić przodków Pawła . Być może rodzicami Pawla jest któraś z par o której Pan napisał.
Pozdrawiam
Anna
Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

Witam!
mamy wspólnych przodków z Pani mężem; Paweł Guzek jest synem wspomnianych powyżej Mikołaja Guzek i Katarzyny z d. Wybraniec moich 8x pradziadków i młodszym bratem Stanisława Guzek, mojego 7x pradziadka.

Ślub był w parafii Winnica; pan młody ur 8 stycznia 1809 we wsi Mokre parafia Radzymin (rodzice przenieśli się na kilka lat pod Radzymin; następnie wrócili w okolice Pokrzywnicy do Domosławia, mieszkać ze starszym synem ). Paweł znalazł również żonę w parafii Winnica ale nie jestem pewny gdzie mieszkał. (nie mam zdjęcia aktu ale może ma go daleki krewny również obecny na forum)

Agnieszka po śmierci Pawła wyszła za Jakuba (Jakóba) Chimkowskiego;

z małżeństwa z Pawłem miała syna Stanisława ur 1832 z kolei Stanisława miał córkę Mariannę ur 9 września 1856 (akt 107) Glinnice Wielkie parafia Winnica (pozostałych dwoje dzieci prawdopodobnie zmarło)

jeżeli poda mi Pani informacje jak mąż jest spokrewniony/spowinowacony z Pawłem Guzkiem, postaram się przekazać więcej informacji;

jeżeli chce Pani poznać najstarszych przodków po kądzieli to znam akty 2 pokoleń poprzedzających czyli 9 i 10 prababki z Domosławia i Pokrzywnicy

pozdrawiam
asmolenska

Sympatyk
Podziękował: 2 times

Post autor: asmolenska »

Witam! Dziękuję za szybką reakcję. Dla upewnienia się ,czy na pewno jest to dobry trop chciałam,jeszcze zweryfikować.
Stanisław -syn Pawła i Agnieszki poślubił Annę z Cyganów?
Jeśli mamy na myśli tego Stanisława to jego wnuczka jest stryjeczną siostrą mojego mężą.
Jestem gotowa w imieniu owej wnuczki podzielić się informacjami na temat tej części rodziny. Właściwie mogłabym te informacje podać w tej chwili. Jednak gdyby się okazało,że trop jest niewłaściwy to będą one dla Pana prawdopodobnie zbędne.

pozdrawiam
Anna
Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

Witam!
zgadza się Anna Cygan poślubiła Stanisława Guzek syna Pawła 10 lutego 1850 Zbroszki, parafia Winnica akt 9
jeżeli macie Państwo konto na MyHeritage to mogę dopisać Was do drzewa i obejrzycie sobie przodków po kądzieli do 9 pokolenia z Pokrzywnicy i Domosławia
proszę o kontakt na pw lub marcinguzek/at/yahoo/dot/com

pozdrawiam serdecznie (bardzo) daleką rodzinę
Marcin Guzek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”