Powstanie listopadowe.5 Pułk Liniowy Pieszy.

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

halinka1950

Sympatyk

Powstanie listopadowe.5 Pułk Liniowy Pieszy.

Post autor: halinka1950 »

Witam.

W akcie zgonu mojego 3*pradziadka Wojciecha Wojtasa (1796-1843), jest zapis "Żołnierz pułku piątego liniowego pieszego.Za odniesione rany otrzymywał dożywotnią rentę ustanowioną przez rząd".
Czy w archiwach można odnależć informacje czy rejestr żołnierzy tego pułku, o ile taki istnieje?W internecie jedyne informacje jakie znalazłem na ten temat pochodzą z wikipedii.Sprawdzałem także listę odznaczonych orderem Virtuti Militari z okresu powstania listopadowego ale nazwiska pra...dziadka tam nie ma.Może są jakieś akta co do przyznawanych przez rząd rent dla żołnierzy za odniesione rany?
Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje na ten temat.

Dziękuję.Pozdrawiam.
Rafał
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Może tu.
Komisja Rządowa Wojny z lat [1811-1814] 1815-1832 [1833-1866] Zespół nr 193
20 m. b. akt)
w tym:
sygn. 616-635
„Biura po b. Komisji Rządowej Wojny (1831-1858).
.Komisja Rozpoznawająca Prawa b. Wojskowych Polskich. Komisja Spisu i Zaciągu. Pisma b. wojskowych skierowane do Komisji Rozpoznawającej lub bezpośrednio do gen. Józefa Rautenstraucha, o przyznanie emerytur wojskowych, często z załączonymi aktami urodzenia i dokumentami poświadczającymi przebieg służby, listy imienne osób, którym udzielono wsparcie finansowe, podania o zwolnienie ze służby, spisy poborowych z guberni: płockiej, augustowskiej i podlaskiej, podania o wypłatę zaległych emerytur i żołdu.”
http://agad.gov.pl/pomoce/krw193.xml#series15
Krzysztof
halinka1950

Sympatyk

Post autor: halinka1950 »

Dziękuję bardzo.To czeka mnie wycieczka do Warszawy.Muszę koniecznie przejrzeć te akta w archiwum.

Pozdrawiam.Rafał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”