Remiszewscy - Kampinos ,Gąbin-- Szredzki-Wa-wa Koło
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Burdziński_Krzysztof

Remiszewscy - Kampinos ,Gąbin-- Szredzki-Wa-wa Koło
T: "Poszukuję po Remiszewskich-Kampinos i Szredzki-Wa-wa Koło"*
Poszukuję potomnych lub krewnych po Dominiku i Agnieszce Remiszewskich z Kampinosu i dalej po Zofii Katarzynie po mężu Średzkiej ur 1884 z/d Remiszewska i Kazimierzu Średzkim ur 1894- tu ślady prowadzą na Warszawa Koło.
Z tego małżeństwa Średzkich była córka Henryka po mężu dalej Leszczyńska oraz syn Roman ur 1913 r w Warszawie par św.Augustyna. Nie wiem, czy były jeszcze jakieś dzieci po Średzkich.
Zofia Remiszewska była z sześciorga rodzeństwa: Stefania Wiktoria po mężu Rogala,Henryk Dominik- żył 1 rok, Florentyna po mężu Cackowska, Stanisław, Kazimierz.
Jeżeli chodzi o Kazimierza Średzkiego ślady też prowadzą na jakąś starą restaurację niedaleko Placu Konstytucji, albo gdzieś tam w okolicach. Był jej właścicielem. Ale też w akcie urodzenia Romana jest kuśnierz.
Z góry dziękuję za informacje.
p/s temat powiązany też ze sprawą: http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 987#280987
* moderacja tematu [Sianin_1948]
Poszukuję potomnych lub krewnych po Dominiku i Agnieszce Remiszewskich z Kampinosu i dalej po Zofii Katarzynie po mężu Średzkiej ur 1884 z/d Remiszewska i Kazimierzu Średzkim ur 1894- tu ślady prowadzą na Warszawa Koło.
Z tego małżeństwa Średzkich była córka Henryka po mężu dalej Leszczyńska oraz syn Roman ur 1913 r w Warszawie par św.Augustyna. Nie wiem, czy były jeszcze jakieś dzieci po Średzkich.
Zofia Remiszewska była z sześciorga rodzeństwa: Stefania Wiktoria po mężu Rogala,Henryk Dominik- żył 1 rok, Florentyna po mężu Cackowska, Stanisław, Kazimierz.
Jeżeli chodzi o Kazimierza Średzkiego ślady też prowadzą na jakąś starą restaurację niedaleko Placu Konstytucji, albo gdzieś tam w okolicach. Był jej właścicielem. Ale też w akcie urodzenia Romana jest kuśnierz.
Z góry dziękuję za informacje.
p/s temat powiązany też ze sprawą: http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 987#280987
* moderacja tematu [Sianin_1948]
Ostatnio zmieniony czw 17 lis 2016, 17:57 przez Burdziński_Krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
- Burdziński_Krzysztof

Remiszewscy - Kampinos ,Gąbin-- Średzki-Wa-wa Koło
podnoszę
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
Nie zrozumiałam jak Gąbin (umieszczony w tytule po moderacji tematu) ma sie do wpisu Krzysztofa......
- Burdziński_Krzysztof

Ela, wszystko jest w najlepszym porządku. Miasteczko Gąbin, i Kampinos gmina. Korzenie Remiszewskich sięgaja do Gąbina
- Burdziński_Krzysztof

podnoszę
-
Romiszewski_Maciej
Zajmuję się genealogią Remiszewskich/Romiszewskich/Romaszewskich itp. Niestety o linii o którą pytasz nie wiem wiele więcej ponadto, co sam napisałeś wyżej. Rodzicami Dominika R. byli Ignacy i Rozalia z Markowskich R., zamieszkali w Bujały - Gniewosze. To trop się urywa. Dominik miał brata Konstantego, którego z Józefy Wasilewskiej syn Marian R. Ale to pewnie dla Ciebie nic nowego.
Maćku,
a może coś wiesz o Franciszce Remiszewskiej, zamężnej za Józefem Lenkowskim, żyjącej na przełomie 18 i 19 wieku. Nie wiem, gdzie się urodziła, gdzie brała ślub. Dzieci rodziła na wileńszczyźnie (Kiena, par. Rukojnie) w 1810 i później. Dalsze ślady z parafii Słobódka pow. oszmiański. Owdowiała przed lutym 1846 r. Jeszcze w kwietniu 1851 występuje jako matka chrzestna, późniejszych metryk, gdzie byłaby wymieniona nie znam.
Jej mąż pochodził z Podlasia, z parafii Rajgród. Po szkole pracował w Wilnie od pierwszych lat 19 w., dlatego myślę, że już tam poznał Franciszkę, ale mógł ją też zabrać z rodzinnych stron.
Byłoby wspaniale, gdybyś coś wiedział o tych Remiszewskich.
Pozdrawiam
Helena
a może coś wiesz o Franciszce Remiszewskiej, zamężnej za Józefem Lenkowskim, żyjącej na przełomie 18 i 19 wieku. Nie wiem, gdzie się urodziła, gdzie brała ślub. Dzieci rodziła na wileńszczyźnie (Kiena, par. Rukojnie) w 1810 i później. Dalsze ślady z parafii Słobódka pow. oszmiański. Owdowiała przed lutym 1846 r. Jeszcze w kwietniu 1851 występuje jako matka chrzestna, późniejszych metryk, gdzie byłaby wymieniona nie znam.
Jej mąż pochodził z Podlasia, z parafii Rajgród. Po szkole pracował w Wilnie od pierwszych lat 19 w., dlatego myślę, że już tam poznał Franciszkę, ale mógł ją też zabrać z rodzinnych stron.
Byłoby wspaniale, gdybyś coś wiedział o tych Remiszewskich.
Pozdrawiam
Helena
-
Romiszewski_Maciej
- Burdziński_Krzysztof

-
Romiszewski_Maciej
- Burdziński_Krzysztof

MACIEJ: Tak to ta sama linia którą też badasz. A jak wygląda Twoja linia w tył? Czyli mamy coś wspólnego z tymi krewnymi ale nie w liniach prostych. Dominik i Agnieszka z/d Rojewska mieli 6-ro dzieci. Powinieneś coś nieco wiedzieć.
-
Romiszewski_Maciej
Miejscowość Bujały-Gniewosze wskazuje, że mamy do czynienia z Remiszewskimi i okolic Sokołowa Podlaskiego. Główne gniazda rodziny to Remiszew Mały w parafii Kożuchówek i Remiszew Wielki w parafii Sokołów Podlaski. Materiałów źródłowych (metryk) do genealogii tej rodziny w XIX w. jest mnóstwo. Problem główny, to popularność imion:Ignacy czy Franciszka. Takich osób żyło tam równocześnie po kilka. Co do żyjących potomków wspomnianych wyżej osób, to dotąd nie natrafiłem na nikogo, ale w przyszłości to, mam nadzieję, ulegnie zmianie.
- Burdziński_Krzysztof

Tak. Kazimierz Szredzki ur 1884 r. Gąbin syn Stanisława i Walerii zd.Świątkiewicz.
Ślub 18 maja 1909 r Warszawa Wola - Kazik i Zofia Katarzyna Remiszewska c.Dominika i Agnieszki zd. Rojewska ur w Kampinosie w 1886 r. Czy było rodzeństwo Kazika- tego nie wiem, tu utknąłem. Być może są to przybysze z ówczesnej Wielkopolski.
Ślub 18 maja 1909 r Warszawa Wola - Kazik i Zofia Katarzyna Remiszewska c.Dominika i Agnieszki zd. Rojewska ur w Kampinosie w 1886 r. Czy było rodzeństwo Kazika- tego nie wiem, tu utknąłem. Być może są to przybysze z ówczesnej Wielkopolski.
U Nas na portalu znalazłem w Genetyce, że w Gąbiniu było jeszcze dwóch innych Średzkich Jan Ignacy (ur. 1859) i Piotr (ur 1862). Biorąc pod uwagę ich zbliżony rok urodzenia to na bank są rodzeństwem. Do tego podejrzewam, że Stanisław Średzki, ojciec Kazimierza też musi być ich bratem. Jeżeli Kazimierz urodził się w 1884r. to ojciec musiał mieć ok. 25 lat, a więc w okolicy 1860 r. się urodził.