Suwałki a może Suwaliszki?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

solec1

Sympatyk

Suwałki a może Suwaliszki?

Post autor: solec1 »

W Nowym Roku życzę Wszystkim dużo zdrowia i udanych poszukiwań - oby Wasze drzewa genealogiczne zdecydowanie się w 2016 roku rozrosły!

Mam nadzieję, że puryści forumowi wybaczą mi, że pytam już na 2gim forum, ale sprawa jest dla mnie dosyć istotna.

Plik do wglądu umieściłem na stronie (to fragment księgi meldunkowej z Wilna, z lat 20. ubiegłego wieku):

http://zapodaj.net/5f36774be9d3b.jpg.html

Chodzi o miejsce urodzenia Bukowskiej Leontyny (z Rychterów) - 5 linijka na załączonej fotografii - co jest dokładnie w rubryce "miejsce urodzenia" i jak to ewentualnie zinterpretować?
Wygląda na "m.suwalskie" - czy to może oznaczać "miasto w powiecie suwalskim"?
Samego miasta Suwałki raczej taki zapis nie oznacza, zresztą w dostępnych na www aktach dla Suwałk aktu urodzenia nie odnalazłem (chodzi o rok 1870 lub 1871).
Na początku lat 30-tych XX wieku w powiecie suwalskim były 2 miasta: Suwałki i Sejny. Może więc miejscem urodzenia były Sejny? - tylko że w księdze adresowej nie podano dokładnie miejscowości urodzenia. No i dla Sejn akurat nie ma jeszcze udostępnionych akt dla tych roczników. A może źle odczytuję literę "m" przed "suwalskie"?

Z góry dziękuję za wskazówki!
Ostatnio zmieniony śr 23 lis 2016, 13:43 przez solec1, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 10 times

miejsce urodzenia w księdze meldunkowej (m.suwalskie)

Post autor: Grazyna_Gabi »

Ja widze:
m. Suwalki czyli miasto Suwalki.
Sprawdzenie lat 1870 i 1871 to troche malo.
Mogla byc ochrzczona w parafii ewangelickiej.

Jest tam tez rubryka - Miejsce poprzedniego zamieszkania.
Jak odczytales owa miejscowosc ?
.. we wsi Wawrze ??? - napisane okropnie.

Pozdrawiam
Grazyna
solec1

Sympatyk

Dziękuję. Ale dla parafii ewangelicko-augsburskiej jest akurat (przynajmniej na szukajwarchiwach) luka dla lat 1870-1871.
Nadto na 100% Leontyna Bukowska z Rychterów zmarła w 1925 roku w Wilnie jako KATOLICZKA i najprawdopodobniej pochodziła z rodziny katolickiej (jakkolwiek niemieckiej, z której część mężczyzn służyła w wojsku rosyjskim).
Poprzednie miejsce zamieszkania to DRAWCZE (choć gdybym nie wiedział, nie odczytałbym...)
Pozdrawiam - Mariusz

PS.
Hm... a może to jednak nie chodzi o Suwałki?
Jest miejscowość Suvalkai (czyli chyba tak samo się pisze, jak Suwałki po litewsku) koło Wiłkowyszek:
https://lt.wikipedia.org/wiki/Suvalkai_ ... 5%A1kis%29
chyba powinienem mieć ją na uwadze...
solec1

Sympatyk

Witam serdecznie!
I wracam do tematu po dłuższej przerwie - pytanie brzmiało, w jakiej miejscowości (ok.1871 roku) urodziła się Bukowska Leontyna:

https://zapodaj.net/9d7a4dadfc548.jpg.html

Sądzę, że Suwałki były jednak błędnym tropem a może tu chodzić o miejscowość SUWALISZKI - być może położoną gdzieś w okolicach Oszmiany. Suwaliszki pojawiają się w kontekście Oszmiany na stronie:

https://history.wikireading.ru/128945

opisującej działania jakiekoś radzieckiego korpusu.

Czy zatem słyszał ktoś coś kiedyś o SUWALISZKACH? Może przydałaby się jakaś mapa wojskowa?
Gdzie to jest i jaka mogła być tam parafia, katolicka lub ewangelicka?

Będę wdzięczny za pomoc - Mariusz
stajama

Sympatyk

Post autor: stajama »

Witam
A może to Surwieliszki,a nie Suwaliszki

Pazdrawiam Anna
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Miasteczko, majątek i folwark o nazwie Surwiliszki znajdziesz w Bazie Miejscowości Kresowych, po kliknięciu na nazwę wyświetli się mapa z zaznaczoną miejsowością. Majątek i miasteczko to woj. nowogródzkie, powiat wołożyński, gmina Traby a folwark to już woj. wileńskie. Parafie katolickie w Surwiliszkach a w drugim województwie to Komaje.
Suwaliszek na mapach i w bazie nie znalazłam. Może Słownik Geograf. Król. Pol. podpowie coś jeszcze.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
solec1

Sympatyk

Myślałem o Surwiliszkach, ale z tej księgi meldunkowej raczej trudno wyczytać tę właśnie nazwę a w tekście dotyczącym II wojny światowej wyraźnie jest mowa o Sudaliszkach, jakby o drodze Oszmiana-Sudaliszki, choć też na żadnej mapie nie mogę znaleźć...

W słowniku Królestwa Polskiego jest praktycznie 1 zdanie:
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_XI/548
- ale to koło Poniewieża, więc zupełnie w innej okolicy.
A przy okazji - są gdzieś jakieś księgi U dla Surwiliszek z ok.1871, tak aby dla pewności sprawdzić? (aktu U szukam na nazwisko Rychter Leontyna Antonina).

Pozdrawiam - Mariusz
Gos_Paweł_P

Sympatyk

Post autor: Gos_Paweł_P »

Z tymi księgami i Surwiliszkami może być coś nie tak. Jakieś zamieszanie... . Mnie interesuje nazwisko Wienskiel z par. Surwiliszki. W dostępnych on-line aktach, nazwisko to nie występuje. Z całą pewnością urodziło się tam wiele osób o tym nazwisku.
solec1

Sympatyk

W SGKP są 2 miasteczka Surwiliszki (jedno w powiecie oszmiańskim a a drugie w kowieńskim) a także folwark, dobra oraz wieś o tej nazwie.Trzeba by ustalić, o które Surwiliszki chodzi.

Wracam jednak do tematu wątku - proszę raz jeszcze o opinie, jaką miejscowość odczytujecie w księdze meldunkowej - zaznaczoną na czerwono:

https://zapodaj.net/9d7a4dadfc548.jpg.html

Pozdrawiam - Mariusz
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Ja tam czytam "m. Suwalski" albo "m. Suwalska". W każdym razie nie Surwiliszki ani też Sudaliszki. Jeśli byłoby "suwalska", to może jest to określenie guberni, bez podania nazwy miejscowości?
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Jestem tego samego zdania jak Andrzej. Jeżeli spojrzymy na tytuł tej rubryki „ Miejsce urodzenia / miejscowość i gubernia/” to mamy literę „m.” i pozostawione miejsce na wpisanie miejscowości i niżej nazwa guberni „ Suwalska”. W innych przypadkach mamy podobną sytuację tj. wpisana nazwa guberni, brak nazwy miejscowości, raz wpisany pow. i raz gmina.
Krzysztof
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Udzieliłam wcześniej odpowiedzi kierując się sugestiami Mariusza, bo w rubryce rzeczywiście nie ma nazwy miejscowości, jest tylko gubernia.
To, że Leontyna zmarła czy została pochowana jako katoliczka nie musi oznaczać takiegoż chrztu. O tym, że rodzice dziadka mojego męża byli wyznania ewangelickiego rodzina dowiedziała się kiedy odszukałam akt ślubu. Tylko dziadek z żyjących dzieci był ochrzczony w zborze ewangelickim, młodsi w parafii rzymsko-katolickiej a było to trzydzieści lat po jego katolickim pogrzebie.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Mariuszu,
czy znasz miejsca urodzenia rodzeństwa Leontyny? Może to będzie jakąś wskazówką zawężającą obszar poszukiwań.
Pozdrawiam,
Monika
solec1

Sympatyk

Dziękuję za wypowiedzi w temacie.
Niestety, ale gałąź "Rychter" (ew. Richter) to jest olbrzymi obszar poszukiwań i nie wiem, czy cokolwiek więcej znajdę.
Można ich szukać na terenie Białorusi-Litwy-Łotwy-Rosji-Estonii... zasadniczo jako katolików, ale i też - jak okazało się kilka dni temu - czasami w księgach protestanckich...

Na 100% wiadomo, że Leontyna Antonina Bukowska z domu Rychter zmarła 9.03.1925 w Wilnie i spoczywa na cmentarzu bernardyńskim.
Jej ojciec, Jan Rychter, został w 1833 ochrzczony u św.Jana w Wilnie (zatem jako katolik), a pochowany jako protestant w 1903 w Dźwińsku/Dyneburgu. Był synem płk. Leonarda Rychtera i Palmiry z Sylwestrowiczów.
Możliwe że wyznanie zmienił na okoliczność ślubu z Anną z Abolinów, która mogła być protestantką.
Anna Rychter z domu Abolin zmarła w wieku 87 lat w Sujdzie niedaleko Gatczyny, czyli ogólnie w okolicach St.Petersburga.
Z rodzeństwa Leontyny, które żyło dłużej znany jest Konrad Rychter, który w 1925 roku zaginął w Estonii i Berta Rychter, która zmarła prawdopodobnie w czasie II wojny światowej w Leningradzie.
Leontyna wyszła za mąż za Jana Bukowskiego w 1902 roku w Połoneczce koło Baranowiczów. Ponoć Rychterowie byli swego czasu posiadaczami majątku Hoślew w Guberni Mohylewskiej, ale na to dowodów nie mam.

Z jednej strony to sporo i to dosyć ciekawych osób do drzewa, z drugiej strony można by spróbować tę wiedzę jeszcze poszerzyć.
Stąd moja determinacja w znalezieniu aktu U Leontyny Antoniny Rychter.

W księdze meldunkowej jest wyraźne "m", więc raczej miasto, miasteczko lub miejscowość a nie gubernia.
Nie ma też konsekwencji w tych księgach meldunkowych co do miejsc urodzenia czy daty urodzin.
Zacząłem swego czasu od Suwałk, sam nic nie znalazłem, AP Suwałki też nic nie znalazło.
Choć dla kościoła protestanckiego jest akurat brak ksiąg 1870 i 1871 - przynajmniej na szukajwarchiwach, może AP je posiada, nie wiem. W każdym razie AP aktu U Leontyny ok.1871 nie znalazło. Zasugerowali, że może chodzić o inne Suwałki - wiadomo, że były i są do tej pory też inne Suwałki na Litwie, 2 czy 3 miejscowości. Ale mimo usilnych starań nie trafiłem na żadne księgi metrykalne obejmujące owe inne Suwałki.

W ostatnim czasie... przestałem jednak widzieć tam "Suwałki" - za dużo liter pod koniec!
Jak pisałem, ostatnio stwierdziłem że to "Sudaliszki" - i pojawia się w tekście do którego dałem link taka miejscowość w 1941 roku: jakieś wojska radzieckie miały wyjść na drogę Oszmiana-Sudaliszki. Czepiłem się więc owych Sudaliszek, bo w Oszmianie przebywał swego czasu dziadek Leontyny płk. Leonard Rychter (jakkolwiek było to w latach 30-tych XIX w.).
Problem w tym, że poza owym tekstem o działaniach wojennych po rosyjsku, nikt póki co o żadnych Sudaliszkach w okolicach Oszmiany nigdy nie słyszał... Jedyne wymienione Sudaliszki w Słowniku Geograficznym KP były bliżej Kowna...

Pozdrowienia - Mariusz

PS. Żeby nie umknęło: a czy znajdę gdzieś księgi U ok.1871 z SURWILISZEK?
Tak dla pewności bym sprawdził...
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Na rozczytywanie dokumentu jestem za ślepy stąd nie zabierałem głosu ale moją uwagę zwraca informacja
Leontyna wyszła za mąż za Jana Bukowskiego w 1902 roku w Połoneczce koło Baranowiczów
Akta ślubów sa zwykle podstawą genealogicznych informacji Jak rozumieć ten wpis? Czy jest to akt ślubu? powinno być miejsce urodzenia Leontyny, Czy jest to tylko informacja zasłyszana?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”