Pomoc - poszukiwania księgach

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Szetela_Mikolaj

Post autor: Szetela_Mikolaj »

Witam!
Jestem początkującym genealogiem amatorem i mam pewien problem. Otóż prowadzę swoje badania od jakiegoś czasu i obecnie, po rozmowach z rodziną itd., przeniosłem je do archiwum.
Nie dawno odkryłem praprapradziadka i chciałem sprawdzić czy miał tylko nie za bardzo wiem jak to zrobić. Czy mógłby mi ktoś pomóc?

Za odpowiedź bardzo dziękuję

PS Chciałem też zapytać jak potem znaleźć dzieci tego brata?
eshabe

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: eshabe »

Witaj.

Ja jako również amator zrobiłbym tak. Poszukałbym aktu urodzenia tego praprapradziadka. Z tego aktu urodzenia wyczytałbym dane jego rodziców i zacząłbym szukać aktu urodzenia innych dzieci zrodzonych z tych samych rodziców w podobnym okresie i w tej samej parafii lub ościennych. Być może znalazłby się nie tylko jeden brat Twojego praprapradziadka, ale może jeszcze więcej rodzeństwa. Później gdyby udało się znaleźć jego brata, to szukałbym aktu małżeństwa tego brata, a wtedy znając również imię jego żony, zacząłbym szukać ich dzieci.

Warto mieć na uwadze, że szczególnie aktów ślubów warto szukać nie tylko w parafii, w której mieszkał pan młody, ale również we wszystkich ościennych, a może jeszcze dalej. A to z uwagi na fakt, że najczęściej śluby był zawierane w kościele znajdującym się w parafii zamieszkania panny młodej.
Pozdrawiam, Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”