GenBaza - Metryki Genpolu

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Awatar użytkownika
Stradowski_Jacek

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 3 times

Post autor: Stradowski_Jacek »

Ja od sierpnia 2016 r. nie mogę doczekać się od Administratora GenBazy odpowiedzi, ani reakcji na moją prośbę "o odblokowanie możliwości ściągania zdjęć, gdyż ułatwiłoby mi to moją mozolną pracę indeksowania".
Nadal jest brak informacji. :cry:
A jak jest u Was? Pozdrawiam,

Jacek
Bett

Sympatyk

Post autor: Bett »

Często widziałam tu "pytanie po co komu całe księgi?" Ano właśnie po to. Skany w sieci dziś są, jutro może ich nie być. A bardzo często po jakimś czasie trzeba wrócić do danej księgi.
Lucyna
Mariok

Sympatyk

Post autor: Mariok »

Właśnie dlatego jak napisała Lucyna no i dlatego tez, że nie zawsze mamy dostęp do internetu a chciałoby się w danej chwili poszperac.

Chciałbym aby taka możliwość była również dla ksiąg na genealogii, SzwA, o famillysearch to już nie mówię.

Pozdrawiam
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Tylko że za takie rzeczy ktoś płaci.
Za SZWA stoi państwo czyli generalnie nie muszą się martwić bo pieniądze się znajdą.
Za familysearch stoją mormoni więc trochę mniej tych pieniędzy jest ale się znajdują.
Za genbazą stoi jeden człowiek i pieniądze musi znaleźć w swojej kieszeni.
Osobiście uważam że można to jakoś rozwiązać - trzeba tylko rozmawiać.
Mariok

Sympatyk

Post autor: Mariok »

Ja tez uważam, ze jeśli się rozmawia to można wypracować rozwiązanie typu win w on.

Niestety na technicznych aspektach się nie znam, więc nie mogę pomóc.. jeśli chodzi o inne sprawy, na ile mi czas pozwoli
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

To przekazać te skany do SZWA, tam będą pieniądze na prowadzenie, i będzie działało. W końcu to nasze wspólne dobro. Ja sam udostępniłem własne zdjęcia ponad 500 ksiąg i bardzo bym się zdenerwował gdyby ktoś teraz zaczął robić utrudnienia w dostępie do skanów czy indexów.
Andrzej
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Nie chcę się wtrącać nie pytany, ale od około 2013 roku mam wrażenie że skany/sfotografowane zasoby są traktowane dość zazdrośnie jako własność przez "podmioty docelowe" (tzn. fotografuję dla "gene-super-zbioru" i jak zrobię juz te zdjęcia i przekażę, to gdy ów "super-zbiór" zapomni - albo tylko odczeka założony czas - to traktuje je jako swoje - i nawet mnie ich nie chce dać (zakładając że nie zostawiłem sobie oryginałów/kopii - bo i po co, przecież miały byc dostępne dla każdego).

Może czas na spisywanie umów - robię zdjęcia - ale pod warunkiem że prócz publikacji w necie, pliki będą dostępne na zawołanie każdemu, w zmasowanej formie (całe księgi na żadanie itd.)?
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
ozanka

Sympatyk
Mistrz

Post autor: ozanka »

Popieram moich poprzedników. Jeszcze tylko dodam:

Sfotografowałam, zindeksowałam, przekazałam a teraz mam założony tzw. lejek czyli limit.

Idę tak daleko, że mogę zrozumieć nałożony limit dla forumowiczów zupełnie nie wykazujących współpracy z Geneteką a tylko czerpiących korzyści.

Ale dla fotografów, indeksatorów nałożenie limitów to chyba wielkie nieporozumienie. To właśnie dzięki tym osobom powstało całe przedsięwzięcie.

Milczenie admina w tej kwestii uważam za ignorancję. Tak się czuję i nie mam już zupełnie ochoty do dalszego indeksowania. Nie tylko chyba ja, gdyż można zaobserwować znaczny odpływ "wydajnych" indeksatorów.

Bożenna
Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: valdeq »

Od dłuższego czasu dochodzę do przekonania, że chyba lepiej byłoby przekazać księgi do SZWA. Robi się jakiś Sajgon z tworzeniem osobnych przestrzeni z księgami. Jako Stowarzyszenie możemy na zasadach umowy ustalić to NDAP albo miejscowymi oddziałami. Wręcz pomóc pracownikom archiwum w procesie digitalizacji. Po to powstało SZWA. Moim zdaniem GENBAZA jest przestarzała, po co to nam. Może współpraca przyniesie więcej korzyści, a my będziemy sobie bardziej życzliwi, tj. w relacji archiwista-genealog - digitalizator. Czasy się zmieniają. Projekt rośnie, jak go utrzymamy za rok, dwa? Może tak np. symboliczny 1 gr za pobranie jednego pliku?
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
Bett

Sympatyk

Post autor: Bett »

Dzienny limit w tej chwili to 3 zdjęcia!!!
BłażejT

Sympatyk

Parafia Rachwałowice - archiwum Kielce

Post autor: BłażejT »

Witam Państwa bardzo serdecznie !!!
Chciałbym zapytać o Państwa plany odnośnie parafii Rachwałowice (w zasobach Archiwum Państwowego w Kielcach). W GenBazie są już księgi rachwałowickie z Archiwum Diecezjalnego, jednakże niepełne i te które są w Archiwum Państwowym znakomicie by uzupełniły tamte dane. Tak więc na kiedy Państwo planujecie digitalizację w AP parafii Rachwałowice (nie mówię rzecz jasna o indeksacji...).

Pozdrawiam

Błażej Targaczewski

(Bejsce, Rachwałowice, Przemyków - Kuliś, Śmiałek, Modła...)
Chrzanowski_Stanisław

Sympatyk
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 3 times

Genbaza - AP Kielce

Post autor: Chrzanowski_Stanisław »

Czy ktoś wie co stało się ze skanami AP Kielce/Kielce/Borkowice ?
Obecnie są tylko do 1822 (były do1873) i dodatkowo jest w Borkowicach Bliżyn :o
Owszem jest informacja o możliwych problemach z dostępem do AP Kielce.
Jednak brak dostępu a brak/nadmiar plików to chyba nie to samo.

Pozdrawiam
S.Chrzanowski
przemko20161

Sympatyk

Genbaza - AP Kielce

Post autor: przemko20161 »

a jakie lata ciebie interesują
Przemek
qufel

Sympatyk

Genbaza - AP Kielce

Post autor: qufel »

Kiedy można się spodziewać Buska lata po 1911?
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Chrzanowski_Stanisław

Sympatyk
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 3 times

Genbaza - AP Kielce

Post autor: Chrzanowski_Stanisław »

Najbardziej te których nie było czyli przed 1810 UM i 1798-1809 Z.
Do tych które były, co jakiś czas wracam w celu uzupełniania informacji.
Poczekam, tylko nie wiem jak długo.

Pozdrawiam
S.Chrzanowski
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”