Prośba o radę...

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Cidebur

Członek PTG

Prośba o radę...

Post autor: Cidebur »

Witam,
Od kilku lat zajmuję się badaniami genealogicznymi swojej rodziny, w trakcie przeprowadzonych kwerend natknąłem się na informację iż jeden z moich przodków zamieszkały w par. Suchożebrskiej o nazwisku Kowal poślubił w roku 1666 pannę z domu Kosko. Jego syn zaś w roku 1697 poślubił z kolei pannę Kopczankę z tego zaś związku w roku 1712 urodziło się dziecko któremu nadano imiona Ksawery Paweł. Zważywszy iż w spisie szlachty łukowskiej natknąłem się na nazwiska Kosko oraz Kopski oraz fakt nadania dziecku, przez włościan, dwóch imion co w tamtych czasach było ponoć niespotykane, wzbudził we mnie podejrzenie że być może "moich" Kowali można by powiązać z rodem "urodzonych" Kowali z ziemi bielskiej tj. z rejonu parafii Topczewo oraz Wyszki.

W związku z powyższym chciałbym zapytać czy takie rozumowanie nie jest nazbyt życzeniowe oraz czy jest w ogóle cień szansy na odnalezienie powiązań pomiędzy schłopiałą szlachtą, a ich "szlachetnymi" przodkami.

Pozdrawiam
gienia

Sympatyk

Prośba o radę...

Post autor: gienia »

Witam,
Franciszek Xawery ma imieniny 3 grudnia, a Paweł styczeń. Czy niespotykane dwa imiona, to trzeba prześledzić w księgach urodzeń. A może w tym momencie ojciec dziecka pełnił jakąś funkcję i dlatego dostał przyzwolenie na dwa imiona, albo chrzestni byli nobil.?
Co do pochodzenia, to domniemywać można ,ale tu liczą się akty. Życzę znalezienia wspólnej nitki.
Gienia
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Obawiam się że jest to myślenie życzeniowe, Zacznę od końca czyli Ziemi Bielskiej (Topczewo , Wyszki) na której trochę się znam. Skąd (źródło?) informacji o „urodzonych” Kowalach. Bardziej mi to wyglada na przydomek. Na marginesue incydentalne wpisy o niczym nie świadczą. Mam taki dokument gdzie mojego przodka po kadzieli Jana Andruczyka w księdze grodzkiej brańskiej z 1669 zapisano jako nobilisa. Pewnie z rozpędu wśród innych autentycznych nobilisów w tym dokumencie. Lecz jaką wartośc nobilitacyjną ma taki „argument” wobec wszystkich innych dokumentów gdzie moi są laborisami?
Moja wiedza o Ziemi Łukowskiej jest bardzo odległa i wyklucza oceny ale gdyby był taki związek z urodzonymi Koskami (pierwszy raz słyszę że tacy tam byli ) to powinno mieć odzwierciedlenie w ksiegach metrykalnych. Ksiegi Suchożebr są ponoc od połowy XVII wieku? Czy je Pan przeglądał? Chyba tak w kontekście zapisu
jeden z moich przodków zamieszkały w par. Suchożebrskiej o nazwisku Kowal poślubił w roku 1666 pannę z domu Kosko. Jego syn zaś w roku 1697 poślubił z kolei pannę Kopczankę
Jak były zapisane obie panny lab czy nob? A gdyby nawet to drugie to dla szlachectwa niedobrze - dziedziczyło się je po ojcu,
Pozdrawiam
Podwójne imiona na chrzcie u chłopów to żaden ewenement
Awatar użytkownika
Cidebur

Członek PTG

Witam,

Obawiam się że jest to myślenie życzeniowe, Zacznę od końca czyli Ziemi Bielskiej (Topczewo , Wyszki) na której trochę się znam. Skąd (źródło?) informacji o „urodzonych” Kowalach.

...o ile mnie pamięć nie myli to z tzw. "Kapicjanów" dostępnych na stronie "Szukajwarchiwach"

Bardziej mi to wyglada na przydomek. Na marginesue incydentalne wpisy o niczym nie świadczą. Mam taki dokument gdzie mojego przodka po kadzieli Jana Andruczyka w księdze grodzkiej brańskiej z 1669 zapisano jako nobilisa. Pewnie z rozpędu wśród innych autentycznych nobilisów w tym dokumencie.

...zdaję sobie sprawę, iż incydentalne wpisy mogą nic nie znaczyć jednakowoż moje pytanie dotyczyło m.in. tego czy na podstawie takich wpisów warto kontynuować poszukiwania czy też zwyczajnie je zlekceważyć.

Lecz jaką wartośc nobilitacyjną ma taki „argument” wobec wszystkich innych dokumentów gdzie moi są laborisami?

...nie o nobiliację tmi chodz drogi paniei lecz o skrupulatność badań jakże mogę " rozrysować" swe drzewo rodowe skoro pojawiają się wątpliwości ?

Moja wiedza o Ziemi Łukowskiej jest bardzo odległa i wyklucza oceny ale gdyby był taki związek z urodzonymi Koskami (pierwszy raz słyszę że tacy tam byli ) to powinno mieć odzwierciedlenie w ksiegach metrykalnych.

...skoro "moi" Koskowie okazaliby się schłopiałą szlachtą o jakim odzwierciedleniu pan pisze ? Swoją wiedzę o Koskach zaczerpnąłem bodajże z III tomu herbarza szlachty Lukowskiej.

Ksiegi Suchożebr są ponoc od połowy XVII wieku? Czy je Pan przeglądał? Chyba tak w kontekście zapisu
jeden z moich przodków zamieszkały w par. Suchożebrskiej o nazwisku Kowal poślubił w roku 1666 pannę z domu Kosko. Jego syn zaś w roku 1697 poślubił z kolei pannę Kopczankę
Jak były zapisane obie panny lab czy nob? A gdyby nawet to drugie to dla szlachectwa niedobrze - dziedziczyło się je po ojcu,

...panny w obu przypadkach nie miały żadnego z tych "dopisków", a co do panów młodych Lab. był tylko jeden z nich.

Pozdrawiam
Podwójne imiona na chrzcie u chłopów to żaden ewenement

...no cóż, ja podczas kwerendy nie natknąłem się na podwójne imiona u włościan w tamtych czasach tj. w XVIIw.

A i jeszcze jedno czy orientuje się pan przypadkiem jaka jest geneza wsi Koski-Falki w par.Ostrożany ? Czy możliwym jest że założona został przez "jakiś" Falkowskich z par. Wyszki lub Topczewo ?
Pozdrawiam.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

W swoim wpisie starałem się wykazać że incydentalnych zapisów nie należy lekceważyć ale trzeba być wobec nich bardzo krytycznym. Jedyną metoda jest weryfikacja poprzez pełną kwerendę genealogiczną swoich przodków (a nie w herbarzach itp. źródłach) Podtrzymuję jestem pewien że urodzonych Kowali w Ziemi Bielskiej nie było.Kapicjana przejrzałem całe i jakos nie kojarzę ale może?!, potrzebny jest jednak konkretny zapis i zbadanie jego kontekstu. .
Pomijam pozostałe rozważania dotyczące samych Suchożebr. Zaznaczałem, że sie na tamtych okolicach nie znam. Wyrażałem jedynie swoje opinie.
W mniejszym stopniu ale nie czuje się także specjalistą od Ziemi Drohickiej.
Koski Falki. Koski, istniały na pewno co najmniej w 1450 roku (fundacja kościoła w Ostrożanach). Domyslam się, że drugi człon Falki pochodzi od imienia Chwalisław (Falisław) zatem był to dział jakiegos Falisława. Czy tego samego od którego powstały Falki w Ziemi Bielskiej . Osobiscie wątpię. Ale kto wie ? Najlepszym - nie tylko wedle mnie- znawca Ziemi Dohickiej jest Pan dr Tomasz Jaszczołt Proszę spróbować się z nim skontaktować.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Cidebur

Członek PTG

Witam ponownie,
otóż informacje dotyczące Kowali, o których wspomniałem wcześniej można znaleźć jako się rzekło na stronie szukajwarchiwach; "Odpisy dokumentów z ksiąg sądowych ziemskich suraskich" str. 770.
Jeśli okaże się jednak że zna pan ten dokument to pozwolę sobie zapytać gdzie mógłbym odnaleźć informację dotyczące ich "prawdziwego" nazwiska jeśli takowe są, ewentualnie jakiekolwiek inne dane dotyczące zapisanych tam osób tj. "Macieja, Jana,...Walentego" etc.
Pozdrawiam
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Proszę precyzyjniej bo nie wiem, co znaczy strona 770.
Czy Pan opiera się na skanach z Archiwum Narodowego w Krakowie ? Odpisy ksiąg suraskich są w trzech ksiegach 53,54,i 55
http://szukajwarchiwach.pl/29/678/0/str ... bJednostki
Numeracja jest po lewej stronie inwentarza. Proszę wybrać tę ksiege i wyszukac dokument
„Wyklikanie” tej 770 strony kiedy nie wiem co to znaczy zajmie mi pewnie wiele godzin wole je spedzic pożyteczniej.
Podejrzewam że może chodzic a Jamiołkowskich z Jamiołk Kowali ale czekam na link do skanu
Pozdrawiam
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Jerzy, ogólnie masz rację w 100%, ale
z ww tylko jednostka o s. 55 ma 770 stronę
http://szukajwarchiwach.pl/29/678/0/1/5 ... Jtj_JpAHyQ
http://szukajwarchiwach.pl/29/678/0/1/5 ... 0#tabSkany
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Cidebur

Członek PTG

...zapewniam pana iż jego pomoc jest dla nas jak najbardziej pożyteczna:)
Oto ten link; http://szukajwarchiwach.pl/29/678/0/1/5 ... Jtj_JpAHyQ
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Włodku gratuluję dociekliwości. Wszystko jasne,
Ten zapis dotyczy dziedziców po Janie(poprawiam oczywiście Walentym) Ciukcie Kowalu z czasów kiedy nazwisk jeszcze nie było. Kiedy nazwiska nastały stali się Falkowskimi. Ich gniazdo to Falki, Było i jest tych Falk kilka. Tyle że Falki Kowale w międzyczasie zaczęto nazywać tylko Kowale. I tak jest do dzisiaj.
Wymienieni byli dziedzicami hrds (hereditionis) w Falkach Filipach i Falkach Kowalach
Ten skan był juz przywoływany na genealodzy
genealodzy.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=40058&postdays=0&postorder=asc&start=4&ez=2
Ekspertem od tamtych okolic jest Pan Jan Mamaj, Jesli moje wyjaśnienia nie wystarcza prosze go drążyć . Bywa na genealodzy
Pozdrawia,
Poprawiam link moze teraz pójdzie
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... art=4&ez=2
Ostatnio zmieniony śr 23 lis 2016, 13:15 przez jamiolkowski_jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Cidebur

Członek PTG

Dziękuję za okazaną pomoc i pozdrawiam raz jeszcze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”