Prośba o .. MyHeritage ... cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Panie Jarosławie
Informuję, że do admina drzewa Miduch Web Site wysłałem wiadomość o poniższej treści:
prośba o kontakt użytkownika nie posiadającego konta premium
Witam
Bardzo proszę o kontakt w sprawie podobieństw w naszych drzewach. W Pani drzewie znajdują się osoby, które należą do mojej rodziny tzn mojego prapradziadka Adama Moszczyńskiego oraz jego syna z pierwszego małżeństwa.
Mój adres e-mail: janga2050@gmail.com
Z góry bardzo dziękuję.
Jarosław Przypis
Informuję, że do admina drzewa Miduch Web Site wysłałem wiadomość o poniższej treści:
prośba o kontakt użytkownika nie posiadającego konta premium
Witam
Bardzo proszę o kontakt w sprawie podobieństw w naszych drzewach. W Pani drzewie znajdują się osoby, które należą do mojej rodziny tzn mojego prapradziadka Adama Moszczyńskiego oraz jego syna z pierwszego małżeństwa.
Mój adres e-mail: janga2050@gmail.com
Z góry bardzo dziękuję.
Jarosław Przypis
Pozdrawiam - Jan
szukam: Łukasik, Zalewski - Kujawy
- JaroslawPrzypis

- Kontakt:
-
Marek_Wysocki

Re: Prośba o wyszukanie w MyHeritage.
Bardzo bym prosił o przekazanie prośby o kontakt z
Miller Web Site \ Miller Family Tree
Administrator witryny: [USA] Diane Miller
Dużo podobieństw występuje w naszych drzewach m.in. : nazwiska Starszewski , Dziakowicz
Mój e-mail do kontaktu: mw8713@wp.pl
Dużo podobieństw występuje w naszych drzewach m.in. : nazwiska Starszewski , Dziakowicz
Poszukuję informacji o nazwiskach:
Wysocki, Arciszewski, Starszewski, Dziakowicz
Pozdrawiam
Marek W.
Pozdrawiam
Marek W.
- magda_lena

Może będę nieuprzejma, ale zrobię to, co kilka postów wyżej napisała MarzannaMarek_Wysocki pisze:Bardzo bym prosił o przekazanie prośby o kontakt z
Marku, która to, u licha Diane?
https://www.myheritage.pl/research?s=27 ... %2F3Miller
Czy naprawdę myślicie, że ludzie z kontem Premium nic innego nie mają do roboty, tylko szukać waszych podobieństw ?
Pozdrawiam, Magdalena
- marzanna62

[quote="magda_lena"]
Może będę nieuprzejm a, ale zrobię to, co kilka postów wyżej napisała Marzanna
BRAWO Magdaleno.
Mysle ze tak trzeba reagowac proszacy o pomoc nie moga na nas pomagajacych przerzucac szukania ich adminow tym bardziej ze oni wiedza ktory to admin bo albo prosza o pomoc bo maja Smarta albo w wyszukiwaniu archiwalnych rekordow znalezli rekord wspolny z drzewem admina. Wystarczyloby podac wynik takiego wyszikania podobnych rekordow podobnych podac interesuje mnie osoba np 3 od gory podac imie nazwisko i prosze o kontakt z adminem ktory ma ten rekord w drzewie. Wtedy my wchodzimy do tego rekordu i piszemy do admina.
Zamiast takiej precyzyjnej infomacji dostaeemy info prosze o kontakt z adminem np Jan Kowalski ktory ma Kowalskich w drzewie. A adminow Janow Kowalskich jest 100 w MH i pomagajacy musi przejrzec tych 100 adminow. Zdaje sobie sprawe ze jestem nieuprzejma chce pomagac ale nie chce mi sie wyszukiwac godzinami jakiegos admina na podstwaie tylko podania imienia i nazwiska. Magdaleno proponuje odpor proszacym. Sama w tym watku kilkakrotnie pisalam instrukcje co musi zawierac prosba. Jan tez pisal taka instrukcje a proszacy najczesciej daja nam imie i nazwisko admina i drzewo z numerem. A na podstawie takiej informacji to moze byc szukanie igly w stogu siana. Ja od tej pory bede zadac od proszacego doprecyzowania prosby tak jak to robie na PW gdy ktos bezposrednio zwraca sie do mnie o pomoc nie w watku zadam doprecyzowania prośby.
Może będę nieuprzejm a, ale zrobię to, co kilka postów wyżej napisała Marzanna
BRAWO Magdaleno.
Mysle ze tak trzeba reagowac proszacy o pomoc nie moga na nas pomagajacych przerzucac szukania ich adminow tym bardziej ze oni wiedza ktory to admin bo albo prosza o pomoc bo maja Smarta albo w wyszukiwaniu archiwalnych rekordow znalezli rekord wspolny z drzewem admina. Wystarczyloby podac wynik takiego wyszikania podobnych rekordow podobnych podac interesuje mnie osoba np 3 od gory podac imie nazwisko i prosze o kontakt z adminem ktory ma ten rekord w drzewie. Wtedy my wchodzimy do tego rekordu i piszemy do admina.
Zamiast takiej precyzyjnej infomacji dostaeemy info prosze o kontakt z adminem np Jan Kowalski ktory ma Kowalskich w drzewie. A adminow Janow Kowalskich jest 100 w MH i pomagajacy musi przejrzec tych 100 adminow. Zdaje sobie sprawe ze jestem nieuprzejma chce pomagac ale nie chce mi sie wyszukiwac godzinami jakiegos admina na podstwaie tylko podania imienia i nazwiska. Magdaleno proponuje odpor proszacym. Sama w tym watku kilkakrotnie pisalam instrukcje co musi zawierac prosba. Jan tez pisal taka instrukcje a proszacy najczesciej daja nam imie i nazwisko admina i drzewo z numerem. A na podstawie takiej informacji to moze byc szukanie igly w stogu siana. Ja od tej pory bede zadac od proszacego doprecyzowania prosby tak jak to robie na PW gdy ktos bezposrednio zwraca sie do mnie o pomoc nie w watku zadam doprecyzowania prośby.
Marzanna
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Dzień dobry,
Pytanie do osób mających wykupiony pakiet reokordów archiwalnych na MH - czy pod tym linkiem są jakieś dane Joannesa Adamusa Spingera?
https://www.myheritage.pl/FP/search-pla ... cord_strip
(MH podaje mi, że powinny być co najmniej imiona rodziców)
Pytanie do osób mających wykupiony pakiet reokordów archiwalnych na MH - czy pod tym linkiem są jakieś dane Joannesa Adamusa Spingera?
https://www.myheritage.pl/FP/search-pla ... cord_strip
(MH podaje mi, że powinny być co najmniej imiona rodziców)
Pozdrawiam,
Michał
Michał
Witam
To witryna całkowicie prywatna a więc wszystkie jej dane są chronione. Wklejanie takiego linku nic nie da.
Aby zobaczyć dane w tym przypadku trzeba być członkiem tego drzewa. Nawet posiadacz abonamentu ich nie zobaczy.
Można jednak użyć opcji BADANIA do sprawdzenia informacji o tej osobie. Wyniki te będą już dostępne użytkownikowi abonamentu danych. W tym przypadku korzysta on z dostępu do wszystkich danych archiwalnych wykupionych przez MyHeritage.
To witryna całkowicie prywatna a więc wszystkie jej dane są chronione. Wklejanie takiego linku nic nie da.
Aby zobaczyć dane w tym przypadku trzeba być członkiem tego drzewa. Nawet posiadacz abonamentu ich nie zobaczy.
Można jednak użyć opcji BADANIA do sprawdzenia informacji o tej osobie. Wyniki te będą już dostępne użytkownikowi abonamentu danych. W tym przypadku korzysta on z dostępu do wszystkich danych archiwalnych wykupionych przez MyHeritage.
Pozdrawiam - Jan
- Musial_Michalina

Próbuję pomóc ale mimo dostępu do danych archiwalnych nie widzę witryny "Grobelny". Czy mogłabym prosić o jakieś dane (parafia, lata, rodzina) dla rekordu Joannes Adamus Spinger?
Pozdrawiam,
Michalina
Pozdrawiam,
Michalina
-
Marek_Wysocki

do magda_lena
Magdo bardzo przepraszam, postaram się już nie popełniać tego błędu. Bardzo cenię waszą pomoc i jestem ogromnie wdzięczny. Napisałem do Ciebie PW i proszę o podanie e-meila wyślę szczegóły.
Magdo bardzo przepraszam, postaram się już nie popełniać tego błędu. Bardzo cenię waszą pomoc i jestem ogromnie wdzięczny. Napisałem do Ciebie PW i proszę o podanie e-meila wyślę szczegóły.
Pozdrawiam
Marek W.
Pozdrawiam
Marek W.
Droga Michalino.Musial_Michalina pisze:Próbuję pomóc ale mimo dostępu do danych archiwalnych nie widzę witryny "Grobelny". Czy mogłabym prosić o jakieś dane (parafia, lata, rodzina) dla rekordu Joannes Adamus Spinger?
Pozdrawiam,
Michalina
Wspominałem, że witryna ta jest prywatna, dlatego nie będzie widoczna w wynikach badań nazwiska Joannes Adamus Spinger.
Po wpisaniu w BADANIA szukanych danych, czyli obydwu imion i nazwiska otrzymamy tylko jeden wynik idealnie zgodny:
Węgry, Księgi metrykalne Kościoła Katolickiego, 1636-1895
Chrzest: 7 lut 1745 - Sopron, Sopron, Hungary
Rodzice: Leopoldus Spinger, Marianna
Pozostałe nie są już zgodne z warunkiem badania i jest ich bardzo dużo.
Kolejno 8 wyników dla Joannes Adamus Spanger, 15 dla Joannes Spinger, 2 dla Adamus Spinger, 2 dla Joanes Spinger itd.
Czym dalej tym większe są odchylenia od badanej przez nas osoby. Łącznie jednak wynik zawiera kilkaset tysięcy rekordów.
Jeszcze jedna uwaga. Nie trzymajmy się sztywno jednego warunku, w tym wypadku witryny Grobelny. Dane tam zawarte mogą okazać się niepełne lub błędne. Jeśli mamy dostęp do danych archiwalnych to warto spróbować różnych kombinacji poszukiwań. Może się okazać że wynik badania dostarczy nam więcej informacji niż wspomniana witryna.
Na koniec jeszcze podzielę się swoją refleksją. Widząc tak wiele próśb o kontakty czy inne dane, zacząłem mieć pewne wątpliwości czy użytkownicy abonamentu witryn premium a także abonamentu danych mogą udostępniać te informacje na forum ogólnym. Szukałem w bazie wiedzy MH - http://helpcenter.myheritage.com/ jakiejkolwiek informacji na ten temat i nic nie znalazłem.
Pozdrawiam - Jan
- Musial_Michalina

Drogi Janie,
Dziękuję za wyjaśnienie i zgadzam się z Twoimi spostrzeżeniami. Otrzymałam dokładnie te same wyniki wyszukiwania, ale miałam wątpliwości czy o ten jeden pasujący rekord chodzi Michałowi. Zgadzam się że przy korzystaniu z baz MH trzeba kombinować na wszelkie sposoby i ostatnio w ten sposób znalazłam sporo przodków męża, którzy wcale nie zostali dopasowani przez Record Matches, ponieważ osoby np. ze śląskich parafii często były zapisywane pod wielorakimi nazwiskami (powszechne aliasy).
Ciekawa jest również Twoja ostatnia refleksja...
Pozdrawiam,
Michalina
Dziękuję za wyjaśnienie i zgadzam się z Twoimi spostrzeżeniami. Otrzymałam dokładnie te same wyniki wyszukiwania, ale miałam wątpliwości czy o ten jeden pasujący rekord chodzi Michałowi. Zgadzam się że przy korzystaniu z baz MH trzeba kombinować na wszelkie sposoby i ostatnio w ten sposób znalazłam sporo przodków męża, którzy wcale nie zostali dopasowani przez Record Matches, ponieważ osoby np. ze śląskich parafii często były zapisywane pod wielorakimi nazwiskami (powszechne aliasy).
Ciekawa jest również Twoja ostatnia refleksja...
Pozdrawiam,
Michalina
- magda_lena

Marku. sorryMarek_Wysocki pisze:do magda_lena
PW owszem, przeczytałam. Ale chyba nie zrozumiałeś o co tu chodzi.
Na każdym koncie, także standard, czyli niepłatnym, można przeglądać podobieństwa. Podaj konkretnie, o którą osobę Ci chodzi, naprawdę nikt z nas nie ma czasu szukać Twoich podobieństw, zwłaszcza jeśli osób zarządzających w wyszukiwarce wychodzi kilka stron , wszystkie z USA
Proponuje poczytać kilka postów wyżej, post Marzanny, dokładnie wyjaśniła o co w tym chodzi
Marzanno
lukas49 pisze: [...]
Na koniec jeszcze podzielę się swoją refleksją. Widząc tak wiele próśb o kontakty czy inne dane, zacząłem mieć pewne wątpliwości czy użytkownicy abonamentu witryn premium a także abonamentu danych mogą udostępniać te informacje na forum ogólnym. Szukałem w bazie wiedzy MH - http://helpcenter.myheritage.com/ jakiejkolwiek informacji na ten temat i nic nie znalazłem.
Janie - z Tobą sobie rękę mogę podać. Dlatego prośby czasem (rzadko bywam) przekazuję, dane odczytałam tylko raz i ... nie żałuję. Ale kto by tam czytał wątek kilka stron wstecz
Osoba, o której piszę .. pozdrawiam i mam nadzieję, że nawiązała głębszy kontakt.
Choć jeśli tak, to na forum nie wróciła, podziekowala mi na PW
Pozdrawiam, Magdalena
-
Marek_Wysocki

Chodzi o prośbę kontaktu z Dianne Miller :
https://www.myheritage.pl/member-675864 ... ane-miller
https://www.myheritage.pl/member-675864 ... ane-miller
Pozdrawiam
Marek W.
Pozdrawiam
Marek W.
Panie Marku.
Trzeba było od razu podać taki link i nie byłoby żadnych problemów.
Choć i tu nie ustrzegł się Pan błędu w imieniu Diane. Każda literka jest bardzo ważna...
Wysłałem już Pana prośbę do admina witryny Miller Web Site.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy po otwarciu witryny widzi Pan powitanie jej twórcy?
W środku tekstu pisze "proszę kliknąć tutaj, aby się ze mną skontaktować".
Na końcu jest jeszcze jedna możliwość "Jeżeli też chcesz zostać członkiem tej witryny, kliknij tutaj."
Można użyć też tego linku do prośby o kontakt i zarazem zostania członkiem interesującego nas drzewa.
Wiem, że nie ma kontaktu z adminem przy znalezionych podobieństwach ale może te linki działają?
Czekam na odpowiedź.
Trzeba było od razu podać taki link i nie byłoby żadnych problemów.
Choć i tu nie ustrzegł się Pan błędu w imieniu Diane. Każda literka jest bardzo ważna...
Wysłałem już Pana prośbę do admina witryny Miller Web Site.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy po otwarciu witryny widzi Pan powitanie jej twórcy?
W środku tekstu pisze "proszę kliknąć tutaj, aby się ze mną skontaktować".
Na końcu jest jeszcze jedna możliwość "Jeżeli też chcesz zostać członkiem tej witryny, kliknij tutaj."
Można użyć też tego linku do prośby o kontakt i zarazem zostania członkiem interesującego nas drzewa.
Wiem, że nie ma kontaktu z adminem przy znalezionych podobieństwach ale może te linki działają?
Czekam na odpowiedź.
Ostatnio zmieniony pn 21 lis 2016, 18:42 przez lukas49, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam - Jan
-
Marek_Wysocki

Niewiem czy dobrze patrze, ale nic takiego nie widzę. 
Pozdrawiam
Marek W.
Pozdrawiam
Marek W.