Prośba o wyjaśnienie - nazwiska dzieci z 1-go małżeństwa.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

piotr1976

Sympatyk

Post autor: piotr1976 »

W XIX wieku często występował przypadek w mojej rodzinie, że żona zostawała wdową i brała drugi ślub. Mam pytanie: jakie nazwisko wówczas nosiły dzieci z pierwszego jej małżeństwa? Czy było to nazwisko ich ojca a może przyjmowały nazwisko drugiego męża ich matki? Czy wogóle taka sytuacja (przyjmowanie nazwiska) mogła mieć miejsce?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Moim zdaniem:
tak jak dziś: pozostawały przy nazwisku ojca , chyba że ojczym przysposobił (wyjątkowe wypadki)
podobnie z dziećmi wdów urodzonymi po śmierci męża a spłodzonymi bez udziału zmarłego:) nosiły nazwisko zmarłego byłego męża matki, chyba że ojciec biologiczny uznał je za swoje
wyjątki rzadko spotykane gdy dzieci wdów nosiły nazwisko panieńskie matki (chyba jeden taki przypadek kojarzę)

ww. oczywiście mogło ulec zmianie, gdy ktoś wystąpił o zmianę nazwiska z nazwiska "ojca" na nazwisko panieńskie matki bądź inne
Pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

W mojej rodzinie wszystkie dzieci pozostawały przy nazwisku zmarłego (rozwiedzionego) ojca.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
I to jest właśnie świetny przyklad dawnej społecznej tolerancji. Mężowie gineli na wojnach czy bardziej prozaicznie, zas zony po kilku latach od ich smierci rodziły Ich (mężów) potomków. Nie zdziwmy się więć, jeżeli mamy inne geny niż pra,pra,pra przodek (cha,cha). Ubawiony:
Krzycho z Koszalina
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Dobry wieczór!
I to jest właśnie świetny przykład naszej dawnej społecznej nietoleracji. Żony rodziły hurtowo dzieci, leżały w połogu, zaś ich mężowie zabawiali się z innymi kobietami - często, gęsto - pannami. Nie zdziwmy się więc, jeśli w akcie urodzenia sprzed lat ujrzymy: ojciec N.N. i noworodek noszący nazwisko po matce. W wolnym tłumaczeniu oznacza to: cała wieś i tak dobrze wiedziała, kim był ów "nieznany tatuś", więc po co to od razu wpisywać w dokumenty?

zainspirowany wypowiedzią poprzednika - tomek
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andrzejkapron »

Tomku masz rację. Ja kiedyś liczyłem jedną parafię wiejską, to przez 10 lat średnia wyszła mi 15% dzieci, które miały ojca NN. A jak guwernantki Francuzki się puszczały! To dopiero się działo.
andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”