1832r. Licytacja dóbr - zależności majatkowe

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

jackowski11

Sympatyk

1832r. Licytacja dóbr - zależności majatkowe

Post autor: jackowski11 »

witam,

zwracam się z goracą prośbą o wyjasnienie zalezności majatkowych z ponizszego dokumentu. Tekst pochodzi z Gazety Powszechnej z 1832 r. i 1833 r. Chodzi o licytacje dóbr min. Szamowo Lit. A i B.. Konkretnie interesuje mnie kto jest faktycznym właścicielem w momencie ogłoszenie, kto jest dłużnikiem i kto rosci sobie prawa do majątku.
Nie rozumiem terminów "zaaresztowaniem" , zamieszkały wierzyciel, odrzucenie rekursu . Głownie interesuje mnie jak ma sie własność Szamowa do Szamowskich którzy występują w tym dokumencie. Co jest kogo i kto jest winien spłaty długu itp?

Dziekuje za pomoc!

https://drive.google.com/file/d/0B73khu ... sp=sharing
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

rekurs = apelacja
dłużnicy złożyli apelację, odwoływali się, ale ich rekurs nie został uwzględniony
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
jackowski11

Sympatyk

Pani Krystyno,

czyli jak dobrze rozumiem Szamowo A, Wargawa Młoda należało do Stepowskich. Byli ich włascicielami.
A jak rozumieć ze Szamowscy Mateusz i Eugeniusz są wierzycielami. Sum kredytu zaciągnietych na tych dobrach.?
I dalej czytajac "z koncem listopada przymuszonego wywłaszczenia zajętemi i zaaresztowanemi." ?
Nic nie wiadomo o długu Stępowskich, czy pozyczki udzielili Szamowscy czy bank który chce teraz te włościa sprzedać, a Szamowscy sa zainteresowani kupnem?
Czy moze spłatą zaciągnietej rzekomo u wspomnianych pożyczki?

Jesli to możliwe prosze o wyjasnienie i odpowiedź. Sprawa moze jest prosta ale ówczesne słownictwo strasznie to gmatwa. Dziękuje
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Jeżeli dobrze zrozumiałam sprawa dotyczy spadku.
Po Wiktorze Stępowskim dziedziczyli:
Franciszek Stępowski (Szamowo) - jest także dłużnikiem
Dorota Gajewska zd. Stępowska (Wargawa)
Karol Stępowski (Glinnik) - jest także dłużnikiem

Wierzycielami dłużników są Szamowscy
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wierzyciel
Dalej sam rozwikłaj choć kawałek, uprość tekst ogłoszenia o licytacji.
Rozpisz dłużników jak najprościej kto co komu, gdzie mieszka, komu co wydzierżawił.

Zaięcie (...) doręczonem = decyzja o zajęciu została doręczona
Faustyn i Alexander Górscy po wyjściu z wojska trudnią się gospodarstwem wiejskiem - naprawdę nie rozumiesz?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
jackowski11

Sympatyk

Ostatnie zdanie rozumiem :)

Czyli jednym słowem, jest spadek po Wiktorze Stępowskim. Ale ponieważ jego dzieci/rodzina dziedziczą, a na dobrach ciążą długi, spadkobiercy musza je spłacić. Wierzycielami tego długu (może żyrantami) są Szamowscy. Stępowscy mają wg. nich jakieś zobowiązania, i zapewne przy ogłaszaniu spadku żadają spłacenia tych zobowiązań które jak sądze zaciągnął nieżyjący Wiktor Stępowski. Nie jego dzieci

Sądze dług Stępowskich musiał być jakimś zobowiązaniem wzgledem rodziny Szamowskich, w którym nie uczestniczył w żaden sposób Bank Włościański.

Nie znam dokładnie zależności majątkowo/rodzinnych w tych czasach (wiana, posagi itp) ale może chodzić właśnie o taką spłatę. Jeszcze tego nie ustaliłem ale wydaje mi się ze kilka pokoleń wcześniej te rodziny czyli Stępowscy i Szamowscy musieli koligować ze sobą (małżeństwo)

Czy dobrze myślę?
Ted_B

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Ted_B »

Witam !
W XIX wieku ok. 80 % majątków ziemskich było zadłużonych. Zajęcia (zaaresztowania) i następnie licytacje były na porządku dziennym. Często na nie nikt się nie zgłaszał i były powtarzane kilkakrotnie.
Pozdrawiam !
Tadek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”