Ślub kościelny a cywilny

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

FreeLock

Sympatyk

Ślub kościelny a cywilny

Post autor: FreeLock »

Witam,
w swoich poszukiwaniach przodków mam jedną zagadkę której nie potrafię rozwiązać. Odnalazłem akt ślubu kościelny moich prapradziadków z parafii w Boronowie, rok 1885. Chciałem odnaleźć akt ślubu USC. Oczywiście akta ślubów z Boronowa USC są dostępne i nie ma w nich ślubu moich prapradziadków. Oboje urodzeni w Boronowie i zmarli też tam. Czy jest to możliwe aby para pobrała się w innym USC? sprawdziłem z ciekawości wszystkie ościenne USC i też ich tam nie ma. Rozumiem że aby ksiądz udzielił ślubu według prawa para musiała zawrzeć wcześniej ślub cywilny?
może ktoś miał podobny przypadek.

pozdrawiam
Henryk
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
FreeLock

Sympatyk

Znam, miejscowość była pod zaborem pruskim. Wszystkie inne akty ślubów kościelnych po 1874 r. mają odzwierciedlenie w USC. Mam kilkanaście aktów ślubów które jest odnotowane w parafii i USC.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Jak rozumiem kluczowa jest kwestia
"Rozumiem że aby ksiądz udzielił ślubu według prawa para musiała zawrzeć wcześniej ślub cywilny? "
wcale nie jest to takie oczywiste

Tam, gdzie ksiądz rejestrował tylko związek religijny i "powagą kościoła potwierdzał", że małżonkowie udzielili sobie "wzajem" sakramentu (nie ksiądz udziela ślubu!) małżeństwa...formalnie i praktycznie nie widzę powodu "wcześniej musi być cywilny".
Ba! Bardzo wiele małżeństw było zawieranych i rejestrowanych w księgach kościelnych z pełną świadomością, że małżonkowie umowy cywilnej nie spisali ("śluby krakowskie" - pomimo, a wręcz z powodu braku możliwości rejestracji cywilnej ślubu w wyznaniu katolickim...no grecko katolickim, ale to mniejsze znaczenie dla omawianej zasady), w śluby tajne nie wchodzę, bo ten wpisane w normalną księgę.

Tu aż takich wolt nie ma (podróż zagraniczna etc), brak rejestracji w USC pruskim i fakt rejestracji w religijnym pewnie ma bardziej prozaiczne wytłumaczenie. Może warto byłoby alegaty do religijnych z tej parafii przejrzeć (o ile są) - czy w ogóle/gdziekolwiek było dostarczane zaświadczenie o wcześniejszym cywilnym związku
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
bielecki

Sympatyk

Re: Ślub kościelny a cywilny

Post autor: bielecki »

FreeLock pisze:Witam,
w swoich poszukiwaniach przodków mam jedną zagadkę której nie potrafię rozwiązać. Odnalazłem akt ślubu kościelny moich prapradziadków z parafii w Boronowie, rok 1885. Chciałem odnaleźć akt ślubu USC. Oczywiście akta ślubów z Boronowa USC są dostępne i nie ma w nich ślubu moich prapradziadków. Oboje urodzeni w Boronowie i zmarli też tam. Czy jest to możliwe aby para pobrała się w innym USC? sprawdziłem z ciekawości wszystkie ościenne USC i też ich tam nie ma. Rozumiem że aby ksiądz udzielił ślubu według prawa para musiała zawrzeć wcześniej ślub cywilny?
może ktoś miał podobny przypadek.

pozdrawiam
Henryk
A jak daleko wstecz w czasie szukałeś w USC Boronów?

Normalnie oba śluby w zaborze pruskim dzieliły dni, ale spotykałem się z sytuacjami, że były to miesiące a nawet parę lat.

Za dokonanie obrządku ślubu bez zaświadczenia z USC groziłyby księdzu dość surowe kary, w roku 1885 (nadal trwał Kulturkampf) z pewnością ściśle egzekwowane. Więc jeśli akta USC Boronów są kompletne (sprawdź, czy są wszystkie akty w roczniku 1885 - na końcu rocznika jest podane, ile ich powinno być, czyli że nie brakuje żadnej karty w roczniku), nie ma też nigdzie w pobliżu i nie ma w latach poprzednich, to rzeczywiście sytuacja byłaby jak na zabór pruski(*) niespotykana.

Łukasz

(*) wiem że Śląsk to ściśle rzecz biorąc nie zabór pruski, ale wiadomo o co chodzi
FreeLock

Sympatyk

Re: Ślub kościelny a cywilny

Witam,
w USC Boronów sprawdziłem od 1874 roku. Rozumiem że jest możliwość brania ślubu w sąsiedniej wiosce? tutaj żeby mieć 100% pewność muszę sprawdzić akty z Koszęcina ale w roku 1885 ich nie ma w księdze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”