Piotrków Trybunalski
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Rok 1825 Piotrków Trybunalski
Witam!
W roku 1825 urodził się mój przodek został ochrzczony w Piotrkowie Trybunalskim. Szukałem tego rocznika na różnych stronach lecz nigdzie go nie ma. Są lata 1824 i 1826 a tego nie ma. Mam więc pytanie dlaczego?
W roku 1825 urodził się mój przodek został ochrzczony w Piotrkowie Trybunalskim. Szukałem tego rocznika na różnych stronach lecz nigdzie go nie ma. Są lata 1824 i 1826 a tego nie ma. Mam więc pytanie dlaczego?
Rok 1825 Piotrków Trybunalski
Witam,
widocznie księga chrztów się nie zachowała- ale jest Księga USC w Genbazie.
jakie nazwisko Cię interesuje?
pozdrawiam monika
widocznie księga chrztów się nie zachowała- ale jest Księga USC w Genbazie.
jakie nazwisko Cię interesuje?
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
- marzanna62

Re: Rok 1825 Piotrków Trybunalski
Tak niestety nie ma w genbazie roku 1825 dla wyznania katolickiego ten rocznik jest tylko dla mojżeszowegoMGieras pisze:Witam!
Jest w szukaj w archiwach z USC rocznik 1825.z USC Jest mikrofilm z tych ksąg i mozna go wypozyczyc do "swojego" AP
Marzanna
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Re: Rok 1825 Piotrków Trybunalski
jest opisany jako mojżeszowy ale są też inne metryki np. akt zgonu zakrystiana (raczej nie mojżeszowy)
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
- marzanna62

Przeszukaj w genbazie ten mojzeszowy. Jak nie znajdziesz to niestety AP i mikrofilm. Zamowienie sklada sie w swoim AP potem jak sostaniesz info ze dotarl do AP płacisz za przesylke a potem przegladasz sobie spokojnie w swoim AP.MGieras pisze:Mnie interesuje osoba o nazwisku Kopertowski Kacper, ale jak Panie piszą to chyba w internecie nie znajdę tylko w AP
Marzanna
M Gieras
Witam
Piotrkow Trybunalski .gm 1825r,genbaza
monika ma rację ,oprócz wyznania mojżeszowego sa też metryki wyznania katolickiego .
Moj
Klemens Gardowski ur. sie w Piotrkowie w 1825 r -wyznanie katolickie / odnalazlam w genbazie /
Twojego Kopertowskiego Kacpra ,brak
Proszę sprawdzić wczesniejsze lata
Hanna D
Witam
Piotrkow Trybunalski .gm 1825r,genbaza
monika ma rację ,oprócz wyznania mojżeszowego sa też metryki wyznania katolickiego .
Moj
Klemens Gardowski ur. sie w Piotrkowie w 1825 r -wyznanie katolickie / odnalazlam w genbazie /
Twojego Kopertowskiego Kacpra ,brak
Proszę sprawdzić wczesniejsze lata
Hanna D
- kwroblewska

Wg bazy pradziad brakuje księgi ASC z 1825r dla par. św. Jakuba w Piotrkowie Trybunalskim.
To co jest w genbazie http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,61632,1 to są ASC gminy miejskiej w Piotrkowie - wpisywano ludność wyznania rzymskokatolickiego, ewangelickiego, prawosławnego i mojżeszowego. http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rybunalski
Jeśli
ps. podobnie jest z par. Sulejów w której szukasz przodków.
___
Krystyna
To co jest w genbazie http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,61632,1 to są ASC gminy miejskiej w Piotrkowie - wpisywano ludność wyznania rzymskokatolickiego, ewangelickiego, prawosławnego i mojżeszowego. http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rybunalski
Jeśli
Kacper Kopertowski został ochrzczony w par. św. Jakuba to trzeba udać się do AA w Łodzi gdzie jest mikrofilm [nr634] z księgą urodzonych z lat 1821-1839 spisaną po łacinie - czyli akt po akcie trzeba przejrzeć oraz w zasobach AA jest księga UMZ z 1825r spisana po polsku z indeksem nazwisk [mikrofilm nr 618].MGieras pisze: W roku 1825 urodził się mój przodek został ochrzczony w Piotrkowie Trybunalskim.
ps. podobnie jest z par. Sulejów w której szukasz przodków.
___
Krystyna
- Michał_Zieliński

Piotrków Trybunalski - księga małżeństw 1632-1654
Przeglądając księgi metrykalne z parafii Marzenin spostrzegłem, że księga opisana jako księga małżeństw z tej parafii za lata 1632-1654, bez wątpienia nie zawiera metryk z Marzenina. Nazwy miejscowości oraz inne określenia (kupiec piotrkowski, mieszczanin piotrkowski) wskazują, że jest to bez wątpienia księga małżeństw z parafii Piotrków (Trybunalski) za ten okres.
Błędnie jest to opisane już w inwentarzu ksiąg AA Łódź, Mormoni tylko ten błąd powielili.
Księga jest dostępna tutaj.
Błędnie jest to opisane już w inwentarzu ksiąg AA Łódź, Mormoni tylko ten błąd powielili.
Pozdrawiam,
Michał
Michał
Re: Piotrków Trybunalski - księga małżeństw 1632-1654
Ciekawe i cenne odkrycie! Księga ślubów z XVII wieku to źródło nazwisk nie tylko dla samej par. piotrkowskiej ale także i okolicznych, dla których w większości tak stare metryki nie zachowały się. Jeszcze czegoś takiego nie widziałem. Bardzo dziękuję za podzielenie się tą informacją.mziel pisze:
Pozdrawiam,
Witold
Piotrków Trybunalski
Dzien dobry,
Poszukuje aktow z Piotrkowa Trybunalskiego z 1845 roku.
Zgon Flory Szmigielskiej ( X 1845 wg Kuriera)
Zgon Stanislawa Piotra Aleksandrowiecza ( X 1845 wg Kuriera)
Urodzenie Matyldy Aleksandrowicz 1845
Byc moze zgon Piotra Stanislawa Aleksandrowicza ur 1843 w Sieradzu syna powyzszej pary.
Nie jestem zbyt obeznana w tych terenach wiec byc moze te akty sa gdzies dostepne a ja nie umiem ich znalezc.
Dziekuje i pozdrawiam,
Ewa
Poszukuje aktow z Piotrkowa Trybunalskiego z 1845 roku.
Zgon Flory Szmigielskiej ( X 1845 wg Kuriera)
Zgon Stanislawa Piotra Aleksandrowiecza ( X 1845 wg Kuriera)
Urodzenie Matyldy Aleksandrowicz 1845
Byc moze zgon Piotra Stanislawa Aleksandrowicza ur 1843 w Sieradzu syna powyzszej pary.
Nie jestem zbyt obeznana w tych terenach wiec byc moze te akty sa gdzies dostepne a ja nie umiem ich znalezc.
Dziekuje i pozdrawiam,
Ewa
Piotrkow Trybunalski - akty
Wszystko jest na szukaj w archiwach .
Wystarczy wejść i otworzyć dana metrykę
Pozdrawiam
Piotrków Trybunalski ma metryki od 1636 roku.
Wystarczy wejść i otworzyć dana metrykę
Pozdrawiam
Piotrków Trybunalski ma metryki od 1636 roku.
-
Sroczyński_Włodzimierz

https://metryki.genealodzy.pl/ar3-zs1623d-sy1845
w ww raczej nie ma problemów wymagających VPNów i innych rozwiązań
w ww raczej nie ma problemów wymagających VPNów i innych rozwiązań
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz