Witajcie,
W swoim drzewku mam parę "prawdopodobnych" przodków ze względu na różnice np. w datach wyliczonych z różnych aktów (ślubu vs. urodzenia dziecka przy czym imiona i nazwiska się zgadzają) lub imion (przykładowo Emilia vs. Amelia) i dlatego ciekawi mnie kwestia
- czy przydarzyły Wam się - jeżeli tak to jak często - sytuacje że uznaliście kogoś za "swojego" a po jakimś czasie okazało się że to niewłaściwa osoba?
- czy Waszym zdaniem wspomniana różnica wieku np 7 lat czyni z danej osoby "prawdopodobnego" przodka? Przy założeniu że imiona i nazwiska (w tym panieńskie matki) się zgadzają. Wiem że czasem do ilości lat podchodzono orientacyjnie
- czy w przypadku braku pewności myślicie że jest sens dodawać taką osobę do drzewa i rozwijać tą gałąź dalej?
Będę wdzięczny za przedstawienie swojego spojrzenia na te kwestie
Pozdrawiam
Adrian
Pomyłki w poszukiwaniach
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
KarwalskaJustyna

Pomyłki w poszukiwaniach
Oczywiście, że się tak zdarzało, ale to na samym początku, gdy zaczęłam genealogowac
znalazłam nawet wspólne połączenie z moją koleżanką. Ale się okazało że i z jej i z mojej strony był błąd
akta są podstawą. Jeśli ma się wątpliwości to trzeba je sprawdzić, szukać, dociekać
))
Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
Justyna
-
Maślanek_Joanna

Pomyłki w poszukiwaniach
Pomyłki się zdarzają - im głębiej w czas tym większe ich prawdopodobieństwo z uwagi na mniejszą liczbę dostępnych aktów. Wiek w aktach bywał traktowany bardzo dowolnie.
Ale może łatwiej by było, gdybyś podał konkretne przykłady, gdzie masz wątpliwości, razem z aktami do poczytania i analizy?
Pozdrawiam
Joanna
Ale może łatwiej by było, gdybyś podał konkretne przykłady, gdzie masz wątpliwości, razem z aktami do poczytania i analizy?
Pozdrawiam
Joanna
Tutaj przydaje się informacja co jest w akcie informacją pierwotną, a co wtórną. Na przykład w akcie zgonu informacją pierwotną jest tylko i wyłącznie imię i nazwisko zmarłego oraz data i miejsce zgonu (ewent. pochówku), cała reszta np. informacje o jego wieku, rodzicach itd. jest informacją wtórną i tak ją trzeba traktować. Często w danych wtórnych zdarzają się błędy. Wiele zależy też od tego kto zgłasza zdarzenie czy ktoś z rodziny czy nie.
Joanna
Re: Pomyłki w poszukiwaniach
Mam taki przypadek u siebie: Wiek Emilii Zachary (żony Witolda Terleckiego i córki Michała Zachary oraz Antoniny Sieprawskiej), odpowiada mniej więcej dacie urodzenia się Amelii (Bochnia 1881; ci sami rodzice). Roboczo przyjęłam, że jest to ta sama osoba, ale ciągle szukam jakiegoś dodatkowego dokumentu, który by mi to potwierdził. Najlepszy byłby akt ślubu Amelii/Emilii z Witoldem, ale nie potrafię go odnaleźć. Córka urodziła się im w 1901 w Winnikach, ale wg wpisu ich ślub miał mieć miejsce dopiero w 1905 w Gródku. W tamtejszych księgach go jednak podobno nie ma.adrian.g pisze:...lub imion (przykładowo Emilia vs. Amelia)
Pozdrawiam,
Magda