Moi przodkowie - B_Boa

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

B_Boa

Sympatyk
Mistrz

Moi przodkowie - B_Boa

Post autor: B_Boa »

Poniżej przedstawiam mój dorobek już sześcioletniej przygody z genealogią.
W razie pytań proszę śmiało pisać :)
Pozdrawiam
Ania

Wg parafii:

Krzynowłoga Mała
Adamiak
Garstka/Garztka inne warianty
Wilk

Chorzele/Jednorożec/
Bacher
Bakuła
Bałuch
Barliński
Biłek
Cesarz
Gwiazda
Kuta
Mordwa
Nizielski
Nowotka
Opalach
Orzeł
Piotrak
Sobieraj
Wilga

Przasnysz
Banacki, także par. Lubawa
Bojarski
Daniszewski
Delert/Denerski, także par. Węgra
Duk
Dziadowicz
Goliasz
Goś
Jeznach
Kopek
Koziatek/Skorupski
Kozłowski/Koza
Małkiewicz
Marchliński, także par. Węgra
Marcoch
Markowski
Opoliński
Kapelewski, wyznania ewangelickiego
Satkowski/Sadkowski
Seferyn
Sepczyński
Sztymelski, także. par. Węgra
Wardęgowski
Więcek
Wywigacz
Zuzelski, także par. Węgra

Węgra
Ćwiek
Jakubiak
Król
Mirz
Rek
Rykowski
Strzyż
Wykrętek

Górzno, kujawsko - pomorskie
Błaszkowski
Chierkowski
Dolecki
Jarzynka
Podwojewski
Wiosna
Zdrojewski
Żurański

Krasnosielc Sielce
Bystrzak
Dudek
Gołota
Grabowski
Jóźwiak
Kowalczyk
Stodolak
Szewczak
Śmieciński

Sońsk i Kraszewo
Chabrewicz/Habrewicz/Habreicz
Kupich/Kupicha
Moląg/Molągowski różne warianty

Dzierzgowo
Felczak
Gorąński/Gorączka
Woźniak

Grudusk
Robak
Zalewski

Wyszków
Bednarczk/Bebnarczyk
Glinka
Godleś
Grzelak
Grzybowski
Kapla
Młynarczyk
Mróz
Oleksiak
Ostrowski
Skoczeń
Skrodzki
Szafrański
Świdwa, także par. Pniewo
Tuszyński
Urzanowski

Bryńsk
Gołembiewski/Gołębiewski
Raczyński/Raciński

Zielona Ciechanowska
Rzodkiewicz, także par. Węgra
Woliński
Awatar użytkownika
Janowska_Urszula

Sympatyk

Moi przodkowie - B_Boa

Post autor: Janowska_Urszula »

Aniu, czy Jan Walery Adamiak ur ok 1920 (Chmielonek) jest twoim Adamiakiem?
Pozdrawiam
Urszula
Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

Moi przodkowie - B_Boa

Post autor: Kasia_Marchlińska »

No to pewnie jesteś spokrewniona z moim mężem, Marchlińscy z okolic Przasnysza, głównie Oględa ale również Węgra.

Joanna Marchlińska
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
anczarn

Sympatyk

Post autor: anczarn »

Mam w moim drzewie Zuzelskich od XVIII wieku Krzynowłoga Mała, Węgra, Krzynowłoga Wielka, Chorzele... mocno kręcili się po okolicy.

Anna
przemko20161

Sympatyk

Post autor: przemko20161 »

Aniu powiedz coś więcej o Wilkach z Krzywłonogi Małej podaj lata czyim dzieckiem był/a Wilk gdzie brał/a ślub kiedy zmarł/a itd ....
Pytam bo mam Wilków w swoim drzewie genealogicznym fakt byli z Pilczycy ale może to krewni moich Wilków.
Przemek
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Post autor: vitoo »

Mam w drzewie Grzelaków z Wyszkówa (także Skoczniów ale to w I poł XVIII wieku). Pozdrawiam! Witek
B_Boa

Sympatyk
Mistrz

Re: Moi przodkowie - B_Boa

Janowska_Urszula pisze:Aniu, czy Jan Walery Adamiak ur ok 1920 (Chmielonek) jest twoim Adamiakiem?
Pozdrawiam
Urszula
Adamiaki w moim drzewie to potomkowie Grzegorza i jego dwóch żon: Ewy Adamiak (ślub 1815) i Scholastyki Marchewki (ślub 1825)
Zamieszkiwali między innymi Pajki i Świniary, aczkolwiek Twojego Adamiaka w moim drzewku nie ma.
Kasia_Marchlińska pisze:No to pewnie jesteś spokrewniona z moim mężem, Marchlińscy z okolic Przasnysza, głównie Oględa ale również Węgra.

Joanna Marchlińska
Od strony Garstków również, info wysłałam na priv :)
anczarn pisze:Mam w moim drzewie Zuzelskich od XVIII wieku Krzynowłoga Mała, Węgra, Krzynowłoga Wielka, Chorzele... mocno kręcili się po okolicy.

Anna
Czy chodzi może o Walentego Zuzelskiego i Mariannę Opolińską?
Ich syn Jakub (zm. 1828 w Kijewicach) był dwukrotnie żonaty: z Marianną Kopek (1780r. Przasnysz) i Marianną Antczak (1816r. Węgra)
Z pierwszą żoną miał pięcioro dzieci.
przemko20161 pisze:Aniu powiedz coś więcej o Wilkach z Krzywłonogi Małej podaj lata czyim dzieckiem był/a Wilk gdzie brał/a ślub kiedy zmarł/a itd ....
Pytam bo mam Wilków w swoim drzewie genealogicznym fakt byli z Pilczycy ale może to krewni moich Wilków.
Przemek
Franciszka Wilk, córka Szczepana, ożeniona z Maciejem Adamiakiem (zm. 1818). Mięli co najmniej trójkę dzieci: Magdalenę - ur. 1787, Grzegorza ur. 1789 i Mariannę ur. 1794. W informacji o ślubie było podane że Magdalena urodziła się w Przasnyszu, ale niestety w aktach małżeństw nie znalazłam potwierdzenia, że Szczepan Wilk w ogóle się kręcił na owych terenach.
vitoo pisze:Mam w drzewie Grzelaków z Wyszkówa (także Skoczniów ale to w I poł XVIII wieku). Pozdrawiam! Witek
Andrzej Skoczeń (1750-1819) i jego żona Urszula Bednarczyk/Bebnarczyk (1752-1840) z Sitna pojawiają się może u Ciebie?
Z Grzelaków mam Zofię(zm. 1889 w Ostrowach), ożenioną w 1830r. z Ignacym Godlesiem.

Pozdrawiam serdecznie
Ania
anczarn

Sympatyk

A więc Walentego mam ale mój urodził się około 1790r i zmarł 1846 roku, miał jedną żonę Rozalię Gładkowską był owczarzem i mieli 8 dzieci. Ojcem Walentego był Maciej urodzony około 1771roku zmarł 1839 we wsi Oglenda parafia Przasnysz a ojcem Macieja był Wojciech zmarły prawdopodobnie 1790r w Krzynowłodze Małej.

Anna
B_Boa

Sympatyk
Mistrz

anczarn pisze:A więc Walentego mam ale mój urodził się około 1790r i zmarł 1846 roku, miał jedną żonę Rozalię Gładkowską był owczarzem i mieli 8 dzieci. Ojcem Walentego był Maciej urodzony około 1771roku zmarł 1839 we wsi Oglenda parafia Przasnysz a ojcem Macieja był Wojciech zmarły prawdopodobnie 1790r w Krzynowłodze Małej.

Anna
Może jacyś dalecy krewni, bo Jakub mieszkał w Klewkach ;)
Pozdrawiam
Ania
anczarn

Sympatyk

Na pewno byli rodziną tylko trzeba odszukać dokładnie przez kogo, teraz przedlądałam Zuzelskich z Węgry i jest tam Katarzyna z męża Perzanowska córka Macieja, wszyscy kręcili się w tych samych parafiach. Muszę posiedzieć i przejrzeć dokładnie, bo robiłam to dawno kiedy nie było wszystkich metryk w internecie i korzystałam z indeksów.

Anna
B_Boa

Sympatyk
Mistrz

anczarn pisze:Na pewno byli rodziną tylko trzeba odszukać dokładnie przez kogo, teraz przedlądałam Zuzelskich z Węgry i jest tam Katarzyna z męża Perzanowska córka Macieja, wszyscy kręcili się w tych samych parafiach. Muszę posiedzieć i przejrzeć dokładnie, bo robiłam to dawno kiedy nie było wszystkich metryk w internecie i korzystałam z indeksów.

Anna
Ja póki co utknęłam na Walentym.
Pozdrawiam
Ania
Awatar użytkownika
gaolcia86

Sympatyk
Mistrz

Post autor: gaolcia86 »

Witam!
W moim drzewie znajduje się Franciszek Sadkowski syn Walentego i Franciszki z domu Antczak. Moi krewni pochodzili z okolic Ciechanowa czyli do Przasnysza już blisko ;)
Pozdrawiam
Ola
B_Boa

Sympatyk
Mistrz

gaolcia86 pisze:Witam!
W moim drzewie znajduje się Franciszek Sadkowski syn Walentego i Franciszki z domu Antczak. Moi krewni pochodzili z okolic Ciechanowa czyli do Przasnysza już blisko ;)
Pozdrawiam
Ola
Moi Sadkowscy wywodzą się z Chorzel (poł. XVIIIw.), dopiero później pojawiają się w Przasnyszu, a konkretnie w miejscowości Szla. :)
Pozdrawiam
Ania
Awatar użytkownika
gaolcia86

Sympatyk
Mistrz

Post autor: gaolcia86 »

B_Boa pisze:
Moi Sadkowscy wywodzą się z Chorzel (poł. XVIIIw.), dopiero później pojawiają się w Przasnyszu, a konkretnie w miejscowości Szla. :)
Pozdrawiam
Ania
Aha czyli to po prostu zbieżność nazwisk :wink:
Pozdrawiam
Ola
Bakuła_Mirosław44

Sympatyk

Post autor: Bakuła_Mirosław44 »

Trochę czasu minęło, ale może akurat Pani to przeczyta... 🙂
Czy może Pani napisać coś o swoich Bakułach? Myślę, że możemy mieć te same osoby w przodkach. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”