Szkolnictwo w Polsce w latach 1920-1939
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Kubusia210

-
Kubusia210

Opiekun szkolny
W latach dwudziestych XX wieku mój dziadek był opiekunem szkoły w Opocznie. Co to za funkcja była? Nie znalazłam nic w internecie.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
- Bea

Chodzi Ci konkretnie o to: http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 218#389218 ??
Polska Deklaracja o Podziwie i Przyjaźni dla Stanów Zjednoczonych
Polska Deklaracja o Podziwie i Przyjaźni dla Stanów Zjednoczonych
-
Worwąg_Sławomir

Re: Opiekun szkolny
A jaki był status społeczny Twojego dziadka?jakozak pisze:W latach dwudziestych XX wieku mój dziadek był opiekunem szkoły w Opocznie. Co to za funkcja była? Nie znalazłam nic w internecie.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
Też mnie to zastanawiało. W jednej ze szkół, podpisujących Deklarację..., opiekunem jest aptekarz. Znowu w innej szkole, podpis opiekuna jest tak niewprawny, że kulfony dzieci lepiej się prezentują.
pozdrawiam, Helena
pozdrawiam, Helena
-
Worwąg_Sławomir

Oczywiście, opiekun szkoły nie musiał mieć wykształcenia, bardziej chodziło o funkcję nadzorcy w stosunku do dyrekcji szkoły, osobę zaufania społecznego, podobnie jak dzisiaj Rada Nadzorcza w spółce spełnia rolę kontrolną w stosunku do Zarządu. Może to porównanie jest nieco na wyrost, ale ogólnie chyba oddaje ówczesne stosunki.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
Dziadek na pewno był nauczycielem, a w latach trzydziestych skończył Państwowy Instytut Nauczycielski w Warszawie i został dyrektorem szkoły w Suchej Beskidzkiej. Dziadek urodził się w 1901 roku w Podgórzu (Kraków). Był synem szklarza i krawcowej. Szklarz zginął (zmarł) podczas I wojny, gdy dziadek miał około 13 lat. Moja babcia (też nauczycielka w szkole w Januszowicach) opowiadała, że poznała dziadka około 1926 roku i że to był pan inspektor.
Czyli opiekun to była tylko taka funkcja społeczna?
Mam zdjęcia z lat dwudziestych na których dziadek z tyłu opisał, na przykład "pierwszy rok posady" i siedzi w obecności kilku uczniów i innych osób..
Czyli opiekun to była tylko taka funkcja społeczna?
Mam zdjęcia z lat dwudziestych na których dziadek z tyłu opisał, na przykład "pierwszy rok posady" i siedzi w obecności kilku uczniów i innych osób..
Pozdrowienia. Jola Kozak