Józef Zieliński, Dąbrówka w gminie Raciążek

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Post autor: hagi26 »

Witam!

Poszukuję pewnej osoby, a właściwie jego aktu urodzenia/małżeństwa. Chodzi mi o Józefa Zielińskiego, który żył w Dąbrówce znajdującej się w gminie Raciążek, ale nie mam pojęcia, gdzie się urodził ani gdzie brał ślub. Jego żoną była Rozalia z Waszaków, w 1888 roku kiedy urodził się ich syn Szczepan, Józef miał lat 30, a Rozalia 20 i właśnie w Dąbrówce zamieszkiwali. Sprawdziłam na genealogii w archiwach wszelkie akty z tego, bądź bliskiego obrębu - jeszcze Nieszawy i Bądkowa - żadnego znaku aktu urodzenia czy małżeństwa, chociaż kilku Zielińskich żeni się w Raciążku, jeden w 1886, drugi w 1884 roku. Sprawdzałam kilkakrotnie, nic nie znalazłam, na genetece też nic. Nie mam pomysłu, skąd mógłby się wywodzić on bądź jego żona - bo być może ślub brali u niej w parafii. Brak mi już pomysłów, gdzie szukać.

Tutaj daję akt urodzenia Szczepana:

https://drive.google.com/file/d/0ByPv0F ... sp=sharing
Pozdrawiam, Kamila
Kalutka

Sympatyk

Post autor: Kalutka »

Dobry wieczór,
może http://www.szpejankowski.eu/index.php/m ... b/102.html pomoże ?
Pozdrawiam
Ludka
teresa_kisztelińska

Sympatyk

Post autor: teresa_kisztelińska »

Witam,
Może ktoś z Państwa prowadząc swoje poszukiwania genealogiczne na terenie Litwy natrafił na akty ślubów moich krewnych. Nie mam pojęcia w jakich parafiach ich szukać, ponieważ nikt w mojej rodzinie nic na ten temat nie wie:(

Pierwszy akt dotyczy Jana (syna Jana) Sienkiewicza z Józefą Ramankiewicz. Jan urodził się około 1820 r. Był osadnikiem we wsi Bezwodna. Był emerytowanym żołnierzem i ożenił się po zakończeniu służby w wieku około 40 - 50 lat. Syn Jan urodził się im w 1869 r. i był ochrzczony w par. Rykonty.

Drugi akt ślubu, którego poszukuję dotyczy Tomasza Masalskiego i Anny Witkowskiej. Akty chrztów ich dzieci, które znalazłam pochodzą z lat 1880 oraz 1886.

Trzeci akt ślubu: Kazimierz Masalski (ur. 1886 r. syn Tomasza i Anny Witkowskiej) z Marcjanną Satkiewicz (ur. 1893 r.)

W przekazie rodzinnym pojawiają się miejscowości: Siemieniuki, Rykonty, Troki, Giejsziszki, Pilimy.

Pozdrawiam,
Teresa
DankaW

Sympatyk
Adept

Re: Józef Zieliński, Dąbrówka w gminie Raciążek

Post autor: DankaW »

hagi26 pisze:Witam!

Poszukuję pewnej osoby, a właściwie jego aktu urodzenia/małżeństwa. Chodzi mi o Józefa Zielińskiego, który żył w Dąbrówce znajdującej się w gminie Raciążek, ale nie mam pojęcia, gdzie się urodził ani gdzie brał ślub. Jego żoną była Rozalia z Waszaków, w 1888 roku kiedy urodził się ich syn Szczepan, Józef miał lat 30, a Rozalia 20 i właśnie w Dąbrówce zamieszkiwali. Sprawdziłam na genealogii w archiwach wszelkie akty z tego, bądź bliskiego obrębu - jeszcze Nieszawy i Bądkowa - żadnego znaku aktu urodzenia czy małżeństwa, chociaż kilku Zielińskich żeni się w Raciążku, jeden w 1886, drugi w 1884 roku. Sprawdzałam kilkakrotnie, nic nie znalazłam, na genetece też nic. Nie mam pomysłu, skąd mógłby się wywodzić on bądź jego żona - bo być może ślub brali u niej w parafii. Brak mi już pomysłów, gdzie szukać.

Tutaj daję akt urodzenia Szczepana:

https://drive.google.com/file/d/0ByPv0F ... sp=sharing
Znalazłam rodzinę Zielińskiego Józefa w księgach meldunkowych gminy Raciążek:
http://meldunkowe.genealodzy.pl/skan.ph ... k=0243.jpg
a tutaj na "genealogia w archiwach" parafia Sedzin -akt nr 8 z 1857r. skan nr 2 akt urodzenia Józefa Zielińskiego s. Ignacego i Antoniny z Budzińskich:
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
Pozdrawiam
Danuta
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Pani Danuto, dziękuję serdecznie! Czy rozumie Pani, co w tej księdze meldunkowej jest konkretnie napisane? Niestety nie znam języka rosyjskiego, jedynie po rosyjsku potrafię zrozumieć pierwszą kolumnę, gdzie znajduje się samo imię i nazwisko, reszta to czarna magia :(

Co do aktu urodzenia myślę, że to może być on, dziękuję serdecznie!
Pozdrawiam, Kamila
DankaW

Sympatyk
Adept

Trochę rozumiem ale to tłumaczenie całej strony - tak na szybko ( o ile nie popełnię błedów)
Józef Zieliński s.Ignacego i Antoniny zd. Budzińska ur. 18.02.1857 wieś i gmina Sędzin, żonaty, pochodzenie chłopskie, wyzn. kat., miejsce poprzedniego zamieszkania wieś Dabrówka
Zielińska Rozalia zd. Waszak c. Wincentego i Urszuli zd. Zieleziek? urodzona 10 sierpnia 1859r. we wsi Koneck, mężatka, pochodzenie chłopskie, wyzn. kat., przy mężu Józefie, poprzednio zam. wieś Dąbrowka.
Dalej kolejno wypisane dzieci : Jan ur. 1/13 lipca 1882 Koneck, Zofia ur. 7/19 maja 1884r. Koneck - zm.4/16 grudnia 1886,
Szczepan ur. 9/21 listopad 1888 Dąbrówka Mała, Marianna ur.23 list/5 grudnia 1886 - zm. 24.01./5.02.1898, Ignacy ur.1/13 maja 1893 Dąbrowka Mała.
Matka Józefa Zielińskiego: Antonina Zielińska zd.Budzyńska ur.31 maja 1819 we wsi Ośno?, wdowa, corka Wojciecha i Marianny zd. Nakowska/makowska - zm. 29 grudnia/11 stycznia 1901
Pozdrawiam
Danuta
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Dziękuję Ci bardzo, wszystko co tutaj napisałaś się zgadza - czyli to są na pewno oni. Nie mam słów, jak bardzo jestem Ci wdzięczna!
Pozdrawiam, Kamila
DankaW

Sympatyk
Adept

Cieszę się, że mogłam pomóc, powodzenia w dalszych poszukiwaniach!
Pozdrawiam
Danuta
Awatar użytkownika
bozenac

Członek PTG

Post autor: bozenac »

Małe uzupełnienie

Matka Józefa Zielińskiego: Antonina Zielińska z/d.Budzyńska ur. 31 maja 1819 we wsi Ośno, wdowa, córka Wojciecha i Marianny z/d. Panowska - zm. 29 grudnia/11 stycznia 1901

Zielińska Rozalia z/d. Waszak c. Wincentego i Urszuli z/d. Żelazek urodzona 10 sierpnia 1859r. we wsi Koneck

Pozdrawiam. Bożena.
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Dziękuję za to uzupełnienie pani Bożeno, na pewno przyda się mi w dalszym ciągu poszukiwań :)
Pozdrawiam, Kamila
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”