Czy ktoś może wie coś o handlu ludźmi w Rosji carskiej? Ciekawi mnie ten temat ponieważ znalazłam w rodzinnych zapiskach, że pewna moja praciocia zaginęła w Rosji koło roku 1915, prawdopodobnie była ofiarą handlu żywym towarem.
Iwona
Handel żywym towarem
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
andrzejkapron

Handel żywym towarem
Dość znana sprawa. Najwięcej jest w prasie sprzed I wojny światowej. Zajmowali się tym często żydzi, np. sprzedaż do Argentyny. Ze 4 lata temu nawet były jakieś książki i art. w Wyborczej, lit. rosyjska, angielska dosyć duża. W 1915 r. to mogło się wszystko wydarzyć, bo była wojna. Często rodzina sprzedawała córki pośrednikom, udając że za mąż np. do USA.
- Aftanas_Jerzy

Re: Handel żywym towarem
Witaj!anowi1958 pisze:Czy ktoś może wie coś o handlu ludźmi w Rosji carskiej? Ciekawi mnie ten temat ponieważ znalazłam w rodzinnych zapiskach, że pewna moja praciocia zaginęła w Rosji koło roku 1915, prawdopodobnie była ofiarą handlu żywym towarem.
Iwona
Aby powiedzieć coś konkretnego i przydatnego dla Twoich dociekań, musisz podać więcej szczegółów o okolicznościach zaginięcia Twojej pracioci. Radzę pisać na PRIV (do mnie i do tych forumowiczów, którzy zaoferują zajęciem się tematem).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas