Dzień dobry,
zwracam sie z prośbą o krótkie naświetlenie i rozwinięcie pojęć:
1. posesor
2. posesor dziedziczny, zastawny
i zależność tego terminu z dziedzicem i dziedziczeniem. Chodzi o cały XIX w.
Głównie chodzi o metryki i tytułowanie sie tymi terminami.
Czy posesor=dziedzicowi?
Dziedzica rozumie jako właściciela, głównego lub cześci majątku?
Czy dziedzic mógł stać się posesorem?
To jak został w metrykach wytytuowana osoba zależało sadze od niej samej.
Status dziedzica jak rozumie był wiekszy od posesora. CZy wtedy osoba mogła podać ze jest dziedzicem, co nie miało prawdy bo była np. dzierżawcą. Istniał wtedy jakiś wewnętrzny kodeks honorowy w przypisywaniu sobie takich tytułów?
Jak to wygląda z waszej praktyki?
Posesor a dziedzic? Znaczenie pojęć
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
jackowski11

Posesor a dziedzic? Znaczenie pojęć
Posesor to dzierżawca dóbr ziemskich. Posesor nie był właścicielem ziemskim, lecz chwilowym posiadaczem, trzymał majątek w dzierżawie. Jednak czasem taka dzierżawa przechodziła przez kilka pokoleń nawet dłużej niż 100 lat. Od terminu "dzierżawca" różni się on tym, że w dzierżawę brano cokolwiek, kawałek ziemi, manufakturę czy nawet rzeczy. Posesor płacił wobec dysponenta pewien czynsz, miał jednak prawo zarządzać majątkiem. Miał często w tym dość wolną rękę. Posesor - to termin związany z wielkimi posiadłościami ziemskimi, którymi najczęściej dysponowali książęta i mieli wiele posesorów.
pozdrawiam
Basia
pozdrawiam
Basia
-
jackowski11

Pani Basiu,
wiec posesor oznaczał zarządce i dzierżawcę, nie własciciela (dziedzica). Mówimy tylko o własnościach ziemskich. Nie mógł być zamiennie ten tytuł używany jesli chodzi o róznego rodzaju akta (metryki)
Chociaż wydaj mi się że w metrykach mogła być "wolna amerykanka". Co innego w dokumentach kancelaryjnych czy notarialnych.
Tam musiał być to konkretnie sprecyzowane
Mam taki przykład, osoby która wżeniała sie w dobra których dziedziczką jest córka. W metrykach przy urodzeniach dzieci jest nazywany dziedzicem (3x) nastepnie posesorem (gdy żona jako dziedziczka).
wiec posesor oznaczał zarządce i dzierżawcę, nie własciciela (dziedzica). Mówimy tylko o własnościach ziemskich. Nie mógł być zamiennie ten tytuł używany jesli chodzi o róznego rodzaju akta (metryki)
Chociaż wydaj mi się że w metrykach mogła być "wolna amerykanka". Co innego w dokumentach kancelaryjnych czy notarialnych.
Tam musiał być to konkretnie sprecyzowane
Mam taki przykład, osoby która wżeniała sie w dobra których dziedziczką jest córka. W metrykach przy urodzeniach dzieci jest nazywany dziedzicem (3x) nastepnie posesorem (gdy żona jako dziedziczka).