Pochodzenie nazwisk (cz.2) [*]

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

ciąg dalszy dla Abramczyk_Suleiman:

Kaźmierczak 1720 – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Kazimierz, pochodzącego od kazić + mir ‘pokój’, notowanego w Polsce od średniowiecza.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Wyderka (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od wydra ‘zwierzę z rodziny kunowatych’, wyderka ‘norka’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
misio666

Sympatyk

Post autor: misio666 »

Dodałabym jeszcze, że nazwisko Domański może także pochodzić o staropolskiej formy imienia Damian, mianowicie Doman. Jeśli zaś chodzi o nazwisko Wyderka, niekoniecznie musi pochodzić od zwierzęcia. Wydrą nazywano też człowieka chytrego, zdzierającego dobra z innych, "wydzierającego" :) Wyderką nazywanoby więc potomka takiego zdziercy :)
Geografia występowania: Domański: nazwisko mieszczące się w setce najpopularniejszych, w związku z czym występuje praktycznie wszędzie. Jednak można stwierdzić, że zdecydowanie więcej Domańskich zamieszkuje wschodnią część kraju, szczególnie środkowe Podlasie. Idzi: ok. 600 osób w Polsce, głównie w Kotlinie Kłodzkiej i okolicach, także na styku województw: małopolskiego, podkarpackiego i świętokrzyskiego. Wielu także mieszka w okolicach Gryfina. Kacprzak - także popularne nazwisko - są właściwie wszędzie, lecz najwięcej w Polsce centralnej. To samo dotyczy nazwiska Kaźmierczak, lecz szala głównego występowania przechyla się lekko na zachód od centrum. Wyderka to rzadsze nazwisko, ok. 1000 osób w Polsce. Przeważa w okolicach Łodzi, Rawy Mazowieckiej, Zgierza, Będzina, Piotrkowa i Jasła. Wiele osób o nazwisku Wydra zamieszkuje północną Kielecczyznę. Pozdrawiam :)
Sidowskikrzysztof

Sympatyk

Post autor: Sidowskikrzysztof »

[quote=Ewo czy możesz mi wytłumaczyć nieściśloś w pisowni mojego nazwiska?
Chodz mi o to iż w przeglądanych dokumentach nazwisko początkowo
brzmiało SWIDOWSKI a ok 1850 zmieniło się na SIDOWSKI.Pozdrawiam Krzysiek.
"Ewa_Szczodruch"]
Witaj Krzysztofie :D

Niewiele to nowego wniesie, ale może poszerzyć etymologię:

Sidowski (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Sidor ( z Izydor),
od ukraińskiego sidyj ‘szady’; też od niemieckich nazw osobowych na Sid-, Sied-.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno -
etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001[/quote]
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Etymologia kilkunastu nazwisk

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Witam!
Bardzo bym prosił o pomoc w odkryciu pochodzenia kilkunastu nazwisk.
Oto i one:

Czyżewski
Adamski
Tomczyk
Kubiak
Oleszczak
Farnalski
Witczak
Wróblewski
Szyszkiewicz
Wojtasik
Dzierbicki
Sarnecki
Marszałek
Magdziński
Drożdż

Będę bardzo wdzięczny za pomoc! :)
Pozdrawiam
B. Czyżewski
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Bartłomieju :D

Oto, co udało mi się dla Ciebie znaleźć:

Adamski 1700 – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Adam. Imię częste w Polsce od XII wieku. Geneza imienia biblijnego Adam niepewna, określało praojca rodu ludzkiego. Zapewne pochodzi z sumeryjskiego od ada-mu ‘mój ojciec’.

Czyżewski 1465 – od nazw miejscowych typu Czyżewo, Czyżów, Czyżowice.

Drożdż 1480 – od gwarowego drożdż ‘drozd’.

Dzierbicki (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od prasłowiańskiego drbati ‘drapać, tłuc’, też od dzierzba ‘gatunek ptaka’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Bartłomieja:

Farnalski (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od fornal, dawniej też fornal, furnal ‘parobek, woźnica’.

Kubiak 1798 – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Jakub. Imię, notowane w Polsce od XII wieku, pochodzi od hebrajskiego Jaaqob ‘niech Bóg strzeże’.

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Magdziński (bez daty źródłowej) –w grupie nazwisk pochodzących od imienia żeńskiego Magdalena. Imię utworzone zostało od biblijnej Marii z Magdali. Nazwa miejscowa Magdala jest pochodzenia aramejskiego. Imię jest znane w Polsce od XIII wieku.

Marszałek 1389 – od marszałek ‘w średniowieczu: zarządca dworu królewskiego, później wysoki namiestnik państwowy, dziś: ‘najwyższy stopień wojskowy’.

Oleszczak (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imion na Ol-, typu Oleksy, Oleksander.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Sarnecki 1707 – od nazwy miejscowej Sarnki (Kresy Wschodnie).

Szyszkiewicz (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od szyszka ‘zdrewniały kwiatostan roślin iglastych’.

Tomczyk 1605 – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Tomasz, notowanego w Polsce od XII wieku, wywodzącego się z aramejskiego toma ‘bliźniak’.

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witczak (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Wit, także od Witold, witać ‘pozdrawiać kogoś przy spotkaniu’, dawniej ‘przybywać’; też od imion złożonych typu Witosław.

Wojtasik 1703 - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Wojciech, także od wójt.

Wróblewski 1394 – od nazw miejscowych Wróblewo, Wróblowice (kilka wsi).

Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Pani Ewo!
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź na moją prośbę. W przypadku kilku nazwisk (np. mojego własnego), informacje przytoczone przez Panią potwierdziły wyniki moich poszukiwań i przypuszczeń. Natomiast reszta była dla mnie kompletną niewiadomą i zagadką, która Pani pomogła rozwikłać.
Jeszcze raz dziękuję! :)
Pozdrawiam
B. Czyżewski

PS. W przypadku nazwiska "Czyżewski" natrafiłem kiedyś na informację, że może ono pochodzić od czasownika "czyżować" (tj. czesać, gręplować wełnę na dwóch szczotkach drucianych przed przędzeniem), ale raczej spodziewałem się, że to nazwisko od miejscowości.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Stęplowska_Anna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Stęplowska_Anna »

Witam

Ja bym poprosiła także o kilka nazwisk z mojej rodziny.

Stęplowska / Stęplowski
Derm
Piszczyk
Śleboda / Ślebioda
Pawłowicz
Mordzak
Cyran

Dziękuje
Anna
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Aniu :D

Cyran1616 – od czyran, cyrana, cyranka ‘dzika kaczka’.

Derm (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od darmy ‘daremny’.

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Anny:

Mordzak (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od mord, mordować ‘męczyć, zabijać’, morda ‘pysk zwierzęcia’, też od imienia biblijnego (żydowskiego) Mordokai.

Pawłowicz 1231 – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Paweł, notowanego w Polsce od XII wieku, pochodzenia łacińskiego od paulus ‘mały’.

Piszczyk 1641 – w grupie nazwisk pochodzących od pisk, piszczeć ‘wydawać cienki przenikliwy głos’.

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Anny:

Stęplowski (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od nazwy miejscowej Stemplew (konińskie, gmina Świnice Warckie).

Śleboda, Ślebioda (bez dat źródłowych) w tej samej etymologicznie grupie nazwisk pochodzących od swoboda, nowsze; od staropolskiego świeboda, gwarowego kresowego słoboda ‘wolność; ulga’.

dominikeugenia1953

pochodzenie nazwiska

Post autor: dominikeugenia1953 »

Proszę o sprawdzenie pochodzenia nazwiska RODEWALD i SOBCZYŃSKA z góry serdecznie dziękuje. :lol:

Eugenia.
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”