Nazwisko: Rosa
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=21721&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
AGATAzeSWIATA

Piotr, Paweł Rosa (bliźniacy) ur. 1873 urodzeni w miejscowości Rosy. Piotr pochowany w Stoczku Łukowskim
Witam. Poszukuje informacji na temat Karolina Rosa. Byla to zona mojego pradziadka Stanislawa Łukasik. Niestety nie mam innych danych poza ich dziecmi Stanislaw Jula Stanislawa Stefania Aniela Maria.
Dziadek Stanislaw urodzony w 1928 roku. Pochodzil z rejonow Osiemborow Mgnuszew Mniszew Kozienice Warka Garwolin
Dziadek Stanislaw urodzony w 1928 roku. Pochodzil z rejonow Osiemborow Mgnuszew Mniszew Kozienice Warka Garwolin
-
AGATAzeSWIATA

Bartku, czy znasz moze daty urodzenia dzieci Karoliny i Stanisława? Bedzie wtedy mozna wywnioskowac lata w ktorych sie pobrali i sprobowac poszukac w dostępnych bazach. Wspomniales cos o Garwolinie, byc moze Karolina pochodzila z tych rejonow i po slubie (w parafi mlodej) osiedli w tych rejonach.
Garwolin to chyba jakies perypetie wojenne. Natomiast moj dziadek Stanislaw ich syn urodzil sie 14 luty 1928 rok innych dat dzieci nie znam
Jeszcze jedno info. Prawdopodobnie pradziadek Stanislaw mial brata poniewaz dziadek mial kuzyna Stefana Łukasika ur w 1912 r w Warszawie i zmarl w 1981 r pochowany na powazkach. Swiatowej slawy chirurg ortopeda utytulaowany profesor. Moj dziadek tez mieszkal w Warszawie ale ze byl robotnikiem a profesor to inteligencja nie bylo bliskich kontaktow rodzinnych
Jeszcze jedno info. Prawdopodobnie pradziadek Stanislaw mial brata poniewaz dziadek mial kuzyna Stefana Łukasika ur w 1912 r w Warszawie i zmarl w 1981 r pochowany na powazkach. Swiatowej slawy chirurg ortopeda utytulaowany profesor. Moj dziadek tez mieszkal w Warszawie ale ze byl robotnikiem a profesor to inteligencja nie bylo bliskich kontaktow rodzinnych
-
AGATAzeSWIATA

W takim razie odszukaj metryke urodzenia kuzyna Twojego dziadka, z niej powinienes poznac imie
brata Stanislawa. Idąc dalej jeśli ja odnajdziesz powinienes. Powinienes wyczytac z niego dane dotyczące rodziców Stanislawa i jego brata (o ile Go mial;-) Pozdrawiam
brata Stanislawa. Idąc dalej jeśli ja odnajdziesz powinienes. Powinienes wyczytac z niego dane dotyczące rodziców Stanislawa i jego brata (o ile Go mial;-) Pozdrawiam
Czy o metryke powinienem wystapic w dowolnym usc w Warszawie. Czy bez problemow wydaja?
-
AGATAzeSWIATA

1912..Ja pokusilabym się o archiwum bądź parafie
Myslalem o akcie malzenstwa a tam powinno byc miejsce urodzenia i imiona rodzicow
-
AGATAzeSWIATA

Jeszcze lepszy pomysl:)
Drwisz?
-
AGATAzeSWIATA

Dlaczego? W zadnym wypadku. Po prostu w poprzednich postach nie napisales nic o tym ze owy kuzyn byl zonaty wiec zaczelam od aktu urodzenia, a później Ty powiedziales o akcie malzenstwa, wiec wyrazilam swoja opinie. Nie rozumiem co w moim poscie Cie urazilo.
Nie nic mnie nie urazilo. Zaczynam przygode z poszukiwaniem przodkow i uznalem ze jesli poszukam akt malzenstwa kuzyna dziadka i dziadka bede mial punkt zaczepienia i bede wiedzial gdzie zrobic nastepny krok.
-
AGATAzeSWIATA

I to jest bardzo dobra decyzja. Owocnych poszukiwań.
sprawa wyglada tak. Dziadek Stanisław Łukasik urodził sie w Osiemborowie w 1927 r jego rodzicami byli Stanisław i Karolina Rosa, Narazie nic wiecej nie wiem na temat rodzicow dziadka. Czekam na akt urodzenia. Dowiedzialem sie tylko ze ojciec dziadka Stanisław jest pochowany na cmentarzu w Garwolinie. Niestety poszukiwania grobu przez wyszukiwarke nic nie dały. Probuje ugryzc temat z innej strony. Prawdopodobnie pradziadek Stanisław miał brata. Ten brat miał syna Stefana Łukasika Profesora chirurga ortopede. Stefan urodzony w 1912 r zmarł 1981 w Warszawie. Zrodla biograficzne w necie podaja ze urodzil sie w Warszawie natomiast ja probowałem zdobyc jego akt zgonu. Co prawda pani w USC powiedziala ze nie jestem najblizsza rodzina i aktu nie dostane ale powiedziala ze Stefan był urodzony w Opocznie. W grobie pochowani sa Stefan jego zona Irena Łukasik ur 1913 i matka Władysława łukasik ur 1889. Moze ktos cos słyszał wie lub podpowie jak dalej gryzc temat. z gory dziekuje