Proszę o pomoc akt małżeński

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
gosia.6806

Sympatyk

Post autor: gosia.6806 »

Witam ponownie
Proszę o pomoc w odczytaniu danych tam zawartych

akt małżeński nr.89

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2657&y=273

i prośba o pomoc w rozszyfrowaniu akt małżeński nr.89 i akt urodzenia nr. 67 czy jest to ta sama rodzina ?

akt ur.nr.67

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 611&y=1044

Bardzo dziękuje za pomoc >>>Małgorzata
Awatar użytkownika
gosia.6806

Sympatyk

.....czy ktoś pomoże ?
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Post autor: KarwalskaJustyna »

89
Działo się w Warszawie w Parafii Krzyża dnia dwudziestego czwartego maja 1846 o godzinie szóstej w wieczór.
Wiadomo czyniemy, że w przytomności świadków Felixa Puzner(?) służącego lat 28 i Wincentego Ryngis (?) służącego lat 46 mających obydwóch w Warszawie zamieszkałych, na dniu dzisiejszym zawarte religijne małżeństwo między Dominikiem Domków kawalerem stangretem w Warszawie pod liczbą tysiąc dwieście pięćdziesiąt przy ulicy Nowy Świat zamieszkałym, urodzonym we wsi Łanikorony (?) Guberni Witepskiej z niegdyś Dominika i Apolloni Małżonków Domków , lat 33 mającym z Panną Magdaleną Kosprel (?) Karpińską w Warszawie pod liczba tysiąc pięćset siedemdziesiąt sześć przy ulicy Chmielnej w służbie zostającą , urodzoną w Wsi Solachewy(?) z Agnieszki Kurpińskiej, lat dwadzieścia sześć mającą.
Reszta już standardowa. Tamowanie nie zaszło. Niepiśmienni.

Przepraszam Panią, że jest tak wiele znaków zapytania, ale gdy nie jestem pewna wole to zobrazować :)

Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
el_za

Sympatyk
Mistrz

Post autor: el_za »

wg mnie:

... na dniu dzisiejszym zawarte religijne małżeństwo między Dominikiem Domków kawalerem stangretem w Warszawie pod liczbą tysiąc dwieście pięćdziesiąt ośm przy ulicy Nowy Świat zamieszkałym, urodzonym we wsi Lanckoronie, Guberni Witebskiej z niegdyś Dominika i Apollonii Małżonków Domków , lat 33 mającym z Panną Magdaleną Kos vel Karpińską w Warszawie pod liczbą tysiąc pięćset siedemdziesiąt sześć przy ulicy Chmielnej w służbie zostającą , urodzoną w Wsi Gołaszewie z Agnieszki Karpińskiej, lat dwadzieścia sześć mającą...

pozdrawiam Ela
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Post autor: KarwalskaJustyna »

67
Działo się we wsi Słomczynie(?) dnia dwudziestego maja 1849 roku o godzinie drugiej po południu. Stawił się Dominik Domków stangret we wsi Baniocha(?) lat czterdzieści osiem mający w obecności Kazimierza Kobyłukiego Ekonoma z Baniochy lat 48, tudzież Józefa Stanisławskiego ogrodnika lat 42 majacych z Baniochy, okazał nam dziecię płci zeńskiej urodzonej we wsi Baniosze dnia czternastego bieżącego miesiąca i roku o godzinie szóstej z rana z jego małżonki Magdaleny z Kozinskich lat 26 mającej. Dziecięciu temu na chrzcie świętym odbytym w dniu dzisiejszym zostało nadane imię Antonina Zofia. Jej chrzestnymi byli Kazimierz Kobyłuki i Marianna Pachomów(?). Reszta standardowa.

W całym akcie ksiądz piszę Kazimierz Kobyłucki, a na końcu aktu sam Kazimierz podpisuje się Kobełecki.

Odnośnie tego, czy jest to ta sama rodzina. Ciężko jest mi w 100% to potwierdzić. Dominik Domków jest raczej ten sam. A co do matki to nie wiem. Może ja coś źle przeczytałam ! :)

Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
Awatar użytkownika
gosia.6806

Sympatyk

Witam.
Bardzo dziękuje Justyna i Ela za pomoc.Nie byłam w stanie rozczytać nazw miejscowości i nazwisk Magdaleny.Teraz mam mniej więcej przybliżone dane Antoniny.
I mi się zdaje Elu ze Dominik to ta sama osoba.Oczywiście potwierdzi mi się to dopiero jak znajde akt zawarcia małżeństwa Antoniny z moim Franciszkiem Dobrowolskim.
Jeszcze raz dziękuje za pomoc...bez Was Justyna i Ela nie ruszyłabym dalej.
Dziękuję :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”