Dobiech w woj. Łódzkim
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Dobiech w woj. Łódzkim
Witam!
Poszukuje mojej rodziny ze strony mojej prababci Stanisławy Gieras z domu Dobiech (1905-1996) jej rodzice to:
- Franciszek Dobiech (1861-1935) Urodzony w Leszczynach zmarł w Czyżeminie.(gmina Dłutów)
- Agnieszka Dobiech z domu Adamek (1870-ok.1956) Urodziła się i zmarła w Czyżeminie (gmina Dłutów parafia Tuszyn).
Mieli oni 11 dzieci:
- Helena Dobiech (02.03.1894-?) Urodzona we wsi Szczukwin (gmina Tuszyn), a w 1915 roku wyszła za Franciszka Kaliszewskiego.
- Stefan Dobiech (13.02.1895-?) Urodzony we wsi Szczukwin niestety nie posiadam o nim żadnych informacji
- Anna Dobiech (02.08.1896-?) Urodzona we wsi Czyżemin (gmina Dłutów), po mężu nazywała się Maszczyk.
- Józefa Dobiech (15.03.1899-?) Urodzona we wsi Czyżemin, po mężu nazywała się Wójcicka.
- Marianna Dobiech (08.08.1900-?) Urodzona we wsi Czyżemin o niej nic nie wiem po za tym że była chrzestną mojego dziadka.
- Władysława Dobiech (27.05.1903-?) Urodzona we wsi Czyżemin po mężu nazywała się Frydrych/Frydryk
- Stanisława Dobiech (22.05.1905-14.03.1996) Urodziła się i zmarła we wsi Czyżemin wyszła za Antoniego Gieras, mieli dwójkę dzieci: Mieczysława i Marię.
- Jan Dobiech (01.01.1907-?) Nic o nim nie wiem.
- Zofia Dobiech (18.07.1908- 24.08.1991) Urodzona we wsi Czyżemin, wyszła za Jana Bubasa mielei dwójkę dzieci: Józefa i Krystynę.
- Franciszek Dobiech(01.01.1911-16.02.1911) Urodzony i zmarły we wsi Czyżemin.
- Jan Dobiech(14.06.1912-1942) Urodzony we wsi Czyżemin, a zginął w Maunthausen, miał żonę Apolonię z Milińskich i dwójkę dzieci Wiesława i Stanisława(Jana)
Z przekazów rodzinnych wiem jeszcze o Bronisławie który zginął w kopalni we Francji, lecz przypuszczam że jest to Stefan lub Jan(1907-?) ponieważ rodzina nic o nich nie słyszała.
Ponadto wszyscy są związani z Łodzią oprócz Stanisławy, Zofii, Franciszka, i młodszego Jana, większość jest pochowana podobno na Dołach.
Jeśli ktoś słyszał o tych osobach i ich rodzinach, bądź znał je to proszę o pomoc w szukaniu rodziny. Poszukuje również innych Dobiechów z województwa Łódzkiego nie wymienionych wyżej
Poszukuje mojej rodziny ze strony mojej prababci Stanisławy Gieras z domu Dobiech (1905-1996) jej rodzice to:
- Franciszek Dobiech (1861-1935) Urodzony w Leszczynach zmarł w Czyżeminie.(gmina Dłutów)
- Agnieszka Dobiech z domu Adamek (1870-ok.1956) Urodziła się i zmarła w Czyżeminie (gmina Dłutów parafia Tuszyn).
Mieli oni 11 dzieci:
- Helena Dobiech (02.03.1894-?) Urodzona we wsi Szczukwin (gmina Tuszyn), a w 1915 roku wyszła za Franciszka Kaliszewskiego.
- Stefan Dobiech (13.02.1895-?) Urodzony we wsi Szczukwin niestety nie posiadam o nim żadnych informacji
- Anna Dobiech (02.08.1896-?) Urodzona we wsi Czyżemin (gmina Dłutów), po mężu nazywała się Maszczyk.
- Józefa Dobiech (15.03.1899-?) Urodzona we wsi Czyżemin, po mężu nazywała się Wójcicka.
- Marianna Dobiech (08.08.1900-?) Urodzona we wsi Czyżemin o niej nic nie wiem po za tym że była chrzestną mojego dziadka.
- Władysława Dobiech (27.05.1903-?) Urodzona we wsi Czyżemin po mężu nazywała się Frydrych/Frydryk
- Stanisława Dobiech (22.05.1905-14.03.1996) Urodziła się i zmarła we wsi Czyżemin wyszła za Antoniego Gieras, mieli dwójkę dzieci: Mieczysława i Marię.
- Jan Dobiech (01.01.1907-?) Nic o nim nie wiem.
- Zofia Dobiech (18.07.1908- 24.08.1991) Urodzona we wsi Czyżemin, wyszła za Jana Bubasa mielei dwójkę dzieci: Józefa i Krystynę.
- Franciszek Dobiech(01.01.1911-16.02.1911) Urodzony i zmarły we wsi Czyżemin.
- Jan Dobiech(14.06.1912-1942) Urodzony we wsi Czyżemin, a zginął w Maunthausen, miał żonę Apolonię z Milińskich i dwójkę dzieci Wiesława i Stanisława(Jana)
Z przekazów rodzinnych wiem jeszcze o Bronisławie który zginął w kopalni we Francji, lecz przypuszczam że jest to Stefan lub Jan(1907-?) ponieważ rodzina nic o nich nie słyszała.
Ponadto wszyscy są związani z Łodzią oprócz Stanisławy, Zofii, Franciszka, i młodszego Jana, większość jest pochowana podobno na Dołach.
Jeśli ktoś słyszał o tych osobach i ich rodzinach, bądź znał je to proszę o pomoc w szukaniu rodziny. Poszukuje również innych Dobiechów z województwa Łódzkiego nie wymienionych wyżej
Re: Dobiech w woj. Łódzkim
Witam serdecznie! Wśród moich przodków mam Mariannę Dobiech ze Szczukwina w par. Tuszyn, I-voto Surowiec, II-voto Grzelak (choć jej drugi mąż zapisywany był w aktach także jako Surowiec). Ślub z Łukaszem Surowcem musiał odbyć się w 1812 lub 1813 roku. Nie odnalazłem jednak tej metryki w aktach tuszyńskich. W aneksie do drugiego ślubu znalazł się odpis chrztu z ksiąg tuszyńskich z 1793 roku, w których Mariannę ochrzczono jako córkę Rocha i Marianny Dobiechów ze Szczukwina. W aktach brakuje jednak zarówno tego chrztu jak i takiej pary (jest za to inne małżeństwo Dobiechów). W aktach chrztów dzieci, zarówno z pierwszego jak i z drugiego małżeństwa zwano Mariannę "Wojną". Nie przeglądałem jeszcze metryk parafii Dłutów za lat 1780-1800 ale podejrzewam, że z tej parafii mogła pochodzić Marianna. Zapewne jej matka była z domu Wojna (też z par. Dłutów). Pozdrawiam, Witek
Re: Dobiech w woj. Łódzkim
Moi Dobiechowie wychodzą właśnie z par. Dłutów konkretnie ze Wsi Leszczyny. Najstarszym znalezionym przeze mnie Dobiechem z par. Dłutów jest Augustyn Dobiech ur. w 1792 we wsi Leszczyny zmarł w 1855 był synem Tomasza i Urszuli z Cichowiczów miał dwie żony Rozalię Potaś i Rozalię Dróżdż. Jeśli chodzi o nazwisko Wojna to na terenie par. Tuszyn i Dłutów mieszka bardzo dużo osób o tym nazwisku.
Pozdrawiam!
Mateusz Gieras
Mateusz Gieras
Czyli przed 1792 rokiem nie znalazł Pan żadnych metryk Dobiechów w par. Dłutów? Przypadek Marianny opisałem tutaj:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... sta%B3czyk
Podaję jeszcze raz linki:
http://oi66.tinypic.com/29woi68.jpg
http://oi67.tinypic.com/2nq5li8.jpg
Dopuszczam jeszcze możliwość, że mogło dojść do omyłki i jej ojcem był Roch Wojna, a matka Marianną z Dobiechów. W Tuszynie mieszkał gospodarz Marcin Wojna, przybyły do Szczukwina zapewne własnie z par. Dłutów. Co ciekawe Marianna w akcie zgonu (gdzie z nieznanych mi powodów i zapewne błędnie podano nazwisko jej męża jako Nastałczyk) występuje jako córka Marcina (co zgadzałoby się z tym, że wielokrotnie nazywana była Wojną przy chrztach dzieci) ale jest to ewidentna omyłka w świetle sporządzonego około 15 lat wcześniej odpisu aktu chrztu. Nie pasuje też do niej żaden z chrztów dzieci Marcina.
Przejrzałem dokładnie indeksy par. Tuszyn i nie ma w nich w podanym okresie żadnej innej takiej pary tj. Rocha i Marianny. Wraz z brakiem aktu pierwszego ślubu wskazuje to raczej na to, że Marianna pochodziła z ościennej parafii. Podejrzewam, że z par. Dłutów (w grę wchodzić mogłby teoretycznie także Krzepczów oraz Drużbice ale te raczej wykluczam, bo tu nie ma aktu ślubu).
W Krzepczowie w 1815 roku zawiera ślub Wojciech Dobiech ur. około 1780 syn Mikołaja, najpewniej tego samego którego akt zgonu z 1809 roku znajduje sie w metrykach drużbickich. Podejrzewam, że Mikołaj mógł być bratem Tomasza Dobiecha, o którym Pan napisał.
Pozdrowienia,
Witek
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... sta%B3czyk
Podaję jeszcze raz linki:
http://oi66.tinypic.com/29woi68.jpg
http://oi67.tinypic.com/2nq5li8.jpg
Dopuszczam jeszcze możliwość, że mogło dojść do omyłki i jej ojcem był Roch Wojna, a matka Marianną z Dobiechów. W Tuszynie mieszkał gospodarz Marcin Wojna, przybyły do Szczukwina zapewne własnie z par. Dłutów. Co ciekawe Marianna w akcie zgonu (gdzie z nieznanych mi powodów i zapewne błędnie podano nazwisko jej męża jako Nastałczyk) występuje jako córka Marcina (co zgadzałoby się z tym, że wielokrotnie nazywana była Wojną przy chrztach dzieci) ale jest to ewidentna omyłka w świetle sporządzonego około 15 lat wcześniej odpisu aktu chrztu. Nie pasuje też do niej żaden z chrztów dzieci Marcina.
Przejrzałem dokładnie indeksy par. Tuszyn i nie ma w nich w podanym okresie żadnej innej takiej pary tj. Rocha i Marianny. Wraz z brakiem aktu pierwszego ślubu wskazuje to raczej na to, że Marianna pochodziła z ościennej parafii. Podejrzewam, że z par. Dłutów (w grę wchodzić mogłby teoretycznie także Krzepczów oraz Drużbice ale te raczej wykluczam, bo tu nie ma aktu ślubu).
W Krzepczowie w 1815 roku zawiera ślub Wojciech Dobiech ur. około 1780 syn Mikołaja, najpewniej tego samego którego akt zgonu z 1809 roku znajduje sie w metrykach drużbickich. Podejrzewam, że Mikołaj mógł być bratem Tomasza Dobiecha, o którym Pan napisał.
Pozdrowienia,
Witek
Dokładnej daty urodzenia Augustyna nie znam w akcie ślubu zawarte jest że urodził się w 1792 w Leszczynach a metryk Dłutowskich przed 1818 nie ma w Internecie dlatego trudno mi to sprawdzić. Matka Augustyna zmarła w 1839 roku w metryce podane jest że urodziła się w mieście Koniecpol i żyła lat 68 lecz metryki są od 1810 w Koniecpolu. Jeśli chodzi o zmianę nazwisk w parafii Dłutów to jest to bardzo częste zjawisko, w Tuszynie też nie są to rzadkie przypadki.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0 - akt zgonu Urszuli
Pozdrawiam Mateusz
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0 - akt zgonu Urszuli
Pozdrawiam Mateusz
Pozdrawiam!
Mateusz Gieras
Mateusz Gieras
Dziękuję za linka. Będę musiał przejrzeć metryki dłutowskie sprzed 1800 roku żeby rozwikłać tę zagadkę. Jacyś Dobiechowie pojawiają się również w parafii srockiej, i to dość wcześnie. Nazwisko jest dość rzadko spotykane, podejrzewam więc, że była to lokalna rodzina. Ciekawe jednak, że są też w powiecie częstochowskim, gdzie znajduje się też Koniecpol. Pozdrowienia! Witold