Parafia Kolno

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Podgórecki

Sympatyk

KOLNO

Post autor: Podgórecki »

Witam i Serdecznie Pozdrawiam.

Szanowni Państwo od dobrych kilku lat tworzę drzewo genealogiczne swoich przodków wywodzących się z Kolna na Podlasiu.
Przeprowadzając swoje badania doszedłem do wniosku na podstawie Akt,Dokumentów iż całe Kolno to że tak napiszę jedna wielka rodzina.
W związku z tym pragnę nawiązać kontakt współpracę z osobami których przodkowie wywodzili się z Kolna.
Wiadomo więcej osób morze zdziałać wspólnie o wiele więcej niż pojedyncza jednostka.
W swoim drzewie genealogicznym na dzień dzisiejszy posiadam takie oto Nazwiska wywodzące się z Kolna

Ruchała,Rogińska,Kulągowski,Rainko,Serejko,Sereyko,Sierejko-te same Nazwisko inna forma pisana,Stachelek,Klam,Klamów,Traziewska,Trażewska,
Karmazyn,Stachelska,Pupek,Cicha,Długozima,Podgórecki,Gugnacka,Pietruszka,Zalewska,Biedrzycka,Ruchalski,Ruchaółwna,Roman,Rybka

Zapraszam wszystkich do współpracy.
Pozdrawiam serdecznie
Tomasz
Kolank0

Sympatyk
Adept

KOLNO

Post autor: Kolank0 »

Mam tylko jedną uwagę. Od kiedy Kolno leży na Podlasiu?
Pozdrawiam
Wojciech P.
StanislawskiBartek

Sympatyk

KOLNO

Post autor: StanislawskiBartek »

cześć!
zgadza się, całe Kolno to jedna wielka rodzina. Ja również poszukuję przodków i tworzę drzewo genealogiczne swojej rodziny z Kolna.
Główne nazwiska to: Stanisławski, Karmazyn, Kulągowski, Sobolewski, Karasiński, Rogiński, Ranik, Pikuliński, Nerko, Długozima, Wołczyński, Pomichowski, Barżykowski, Charubin, Sekściński, Jezusek, Zalewski, Remiszewski, Piwowarski

pozdrawiam
Bartek
przemko20161

Sympatyk

KOLNO

Post autor: przemko20161 »

Witam
Czy natrafiliście na nazwisko Perucki?
Jak natraficie na nazwisko Perucki dajcie znać
Przemek
Awatar użytkownika
Podgórecki

Sympatyk

KOLNO

Post autor: Podgórecki »

Kolno – miasto w województwie podlaskim, w powiecie kolneńskim, położone na Wysoczyźnie Kolneńskiej na Mazowszu. Prawa miejskie od 1425 r. Miasto królewskie Korony Królestwa Polskiego w województwie mazowieckim[2]. W latach 1975-1998 miasto administracyjnie należało do województwa łomżyńskiego.

Od 1 lutego do 31 grudnia 1991 miasto Kolno i gmina Kolno tworzyły wspólną gminę (tzw. miasto-gminę). Zostały połączone w związku z restrukturyzacją podziału administracyjnego w 1991 roku, lecz po zaledwie 11 miesiącach (1 stycznia 1992) gminy ponownie rozdzielono

Obecnie Miasto Kolno położone jest w północno-zachodniej części województwa podlaskiego, nad rzeką Łabną, na Wysoczyźnie Kolneńskiej

Co do Nazwisk to u mnie występują takie oto osoby.

Kulągowscy

Felycianna
Konstancja
Marianna
Maciej

Rogińscy

Katarzyna
Ewa
Józef

Długozima

Bogusława
Dorota
Kazimierz
Stanisław
Pozdrawiam serdecznie
Tomasz
Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

Parafia Kolno Podlasie rok 1860 i 1876

Post autor: Marsylka »

Taka sprawa. Wyszła mi spora nieścisłość w drzewie, dopiero r[teraz zdałam sobie z niej sprawę. Mam takiego przodka: małgorzata Bugnacka z domu Górska (1856-1891 wg grobu na cmentarzu), córka Jana Górskiego i Katarzyny Gugnackiej. Problem polega na tym, że Jan i Kaśka porbrali się w 1860, a w 1861 Jan już nie żył. Istnieje jedna Małgorzata Górska w 1857, ale parametry się nie zgadzają. Mam lukę między 1857 a 1891, dlatego mam pytanie - da sie jakoś dobrać do metryk z 1890? A może należy założyć, że zapis przy grobie jest lipny i należy skasować połowę drzewa?

Potrzebuję też rocznika ok. 1876r., kiedy to docelowo urodziła się jej córka, Marianna Bałdyga z domu Bugnacka. Nie mam pewności, czy w jej danych nie ma jakiegoś błędu (aktu urodzenia nie mam; prace nad tą gałęzią zleciłam kiedyś genealogowi).

Pozdrawiam,
Ada z Wiśniewskich
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

tu metryka zgonu Małgorzaty.

https://szukajwarchiwach.pl/5/537/0/-/2 ... jU-gCgaMKg

1891/276

rodzice się zgadzają, wiek także
z tą różnicą że Owa pozostawiła owdowiałego męża Józefa.
Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

Józef-wdowiec się zgadza, tylko data urodzenia mi się nie zgadza, ten 56'. Przejrzałam rocznik i lata okoliczne i znalazłam tylko Małgorzatę Górską w 1857, córkę Wojciecha Górskiego i Marianny Kossewskiej - stąd moje skołowanie. W roku 1861 nie znalazłam jej aktu ewentualnego aktu urodzenia z Jana iKatarzyny.

PS. Za akt zgonu dziekuję.
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

Jan Górski i Katarzyna Gugnacka zawarli małżeństwo w 1860r.
Prawdopodobnie Małgorzata urodziła się 1860 lub później

Mogła też być nieślubnym dzieckiem Katarzyny, a potem przysposobiona przez jej męża.

Masz akt małżeństwa Małgorzaty z Bugnackim?
Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

Tak, zakładam, że mogła się urodzić w 60' (nie mam akt na ten rok), 61' i 62' przejrzałam. Dalej nie szukałam, bo jan już nie żył. Nieślubne? Możliwe, ale tak czy owak powinna być o niej jakas notka, chyba. Z drugiej strony, szukałam pod Górska, nie Bugnacka. Muszę to nadrobić.

Nie, nie mam aktu slubu Małgorzaty z Józefem.
Awatar użytkownika
Tomasz_Mierzejek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Akty metrykalne w Kolnie

Post autor: Tomasz_Mierzejek »

Witam. Poszukuję skanów metryki z Kolna (woj.podlaskie). Czy ktoś wie gdzie mogę je znaleźć? Mam na myśli strony internetowe.
Ostatnio zmieniony sob 04 maja 2019, 23:22 przez Tomasz_Mierzejek, łącznie zmieniany 2 razy.
TomekM

Pozdrawiam i dziękuję.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Akty metrykalne w Turośli

Post autor: Arek_Bereza »

Za jakie lata ?
Awatar użytkownika
Tomasz_Mierzejek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

1808-1865
Przepraszam mój błąd. Chodzi mi o parafia Kolno
TomekM

Pozdrawiam i dziękuję.
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Skany z tych lat znajdują się na Family Search, ale brak do nich dostępu, oznaczone są rolką. Natomiast indeksy znajdziesz na Projekt Podlasie. Pozdrawiam. Łuniewska Ewa.
Awatar użytkownika
Tomasz_Mierzejek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Dziękuję za odpowiedź. Postaram się jakoś do nich dotrzeć.
TomekM

Pozdrawiam i dziękuję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”