Jak/gdzie szukać? Małżeństwo Fijałkowski i Ślubowska

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

veruka

Sympatyk

Post autor: veruka »

Mam zagadkę... Dziś przyszła do mnie odpowiedź z AD w Płocku dotycząca uzyskania aktu urodzenia mojego prapradziadka Jana i aktu ślubu jego rodziców Wincentego i Marianny ze Ślubowskich małżonków Fijałkowskich. O ile uzyskanie aktu urodzenia Jana było proste, to odszukanie aktu ślubu napotkało trudności. W liście załączonym do aktu poinformowano mnie, że go nie odnaleziono :( Macie może pomysł gdzie mogę go szukać?
Pradziadek Jan urodził się we wsi Wronowo, parafia Karniewo, powiat makowski w 1860 roku. Według metryki jego ojciec Wincenty miał wtedy 36 lat, był morgownikiem we wsi Wronowo (Wronowych?), matka Marianna ze Ślubowskich miała wtedy 28 lat.
Iwona
B_Boa

Sympatyk
Mistrz

Post autor: B_Boa »

Poszukaj aktu zgonu Wincentego i Marianny, może tam będzie podana miejscowość, w której się urodzili.
Pozdrawiam
Ania
veruka

Sympatyk

Według aktu zgonu Wincenty urodził się w Leśniewie, gmina Kaniewo, około 1822 (w akcie podany jest wiek 83 lata), więc w karniewskich księgach powinien raczej być jego akt ślubu... Zgonu Marianny nie znalazłam, zapewne jest w AD w Płocku, gdyż według metryki ślubu ich syna, zmarła przed 1890 rokiem.
Pozdrawiam również :)
Iwona
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

Nie rozumiem.
Dlaczego ślub miałby być w Karniewie?
Ślub był w parafii panny.
Agnieszka
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie było takiej konieczności:)
Choć prawdą jest, że z zestawu "wymagana rejestracja małżeństwa w miejscu zamieszkania jednego z małżonków", częściej/tradycyjnie - parafia, gdzie mieszkała (od co najmniej 6 miesięcy) młoda.
Jeśli były różne (miejsca zamieszkania młodego i młodej w innych parafiach), to ślub zarejestrowany w parafii młodego - najczęściej gdy był wdowcem ("z rodziną"), choć i zdarzało się inaczej i było to zgodne z regulacjami.
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
veruka

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedzi, właściwie nie wiem, dlaczego zafiksowałam się na tym Karniewie... No to teraz należy odezwać się ponownie do księdza dobrodzieja z AD Płock, coby odszukał akt zgonu Marianny. O ile dokonała żywota ziemskiego w Karniewie... Bo gdzie się urodziła to nie wiem, nie odnalazłam.
Iwona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”