Sobierówna vel Sobier - prośba o pomoc

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

dasobierajuk

Sympatyk
Nowicjusz

Sobierówna vel Sobier - prośba o pomoc

Post autor: dasobierajuk »

Witam
Prowadzę poszukiwania przodków z linii Sobieraj, którzy pochodzą z północnego Mazowsza.
Mój prapradziadek Antoni Sobierówny (vel Sobiraj) urodził się w 1842 w Pęczkach par.Zielona Ciechanowska jako dziecko Apolonii Sobierównej, panny lat 22. Niestety pomimo przeszukania ksiąg z 1820 i okolicznych lat nie znalazłem śladów jego matki Apolonii ani w Zielonej, ani okolicznych prarafiach.

Czy ktoś natknął się może na Antoniego Sobierównego, jego matkę Apolonię, lub jego córkę Małgorzatę (ur.1865)?

Z góry dziękuję i pozdrawiam, Darek Sobieraj
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Apolonia z Sobierajskich w 1844 (akt 137 Pałuki) jest żoną Wojciecha Wierzbickiego i rodzi Jana.
Może to ta?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

Przeglądaj Pałuki.
W 1850 także w Pałukach bierze ślub Karolina panieńska córka Apolonii.
Agnieszka
dasobierajuk

Sympatyk
Nowicjusz

Krystyna.waw pisze:Apolonia z Sobierajskich w 1844 (akt 137 Pałuki) jest żoną Wojciecha Wierzbickiego i rodzi Jana.
Może to ta?
Dziekuję, ale to chyba nie ona. Ta Apolonia miała z Wojciechem Wierzbickim pierwsze dziecko już w 1831.
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Popatrz na ślub Karoliny i rzuć okiem na akt urodzenia 1829/23 z Łysakowa.
Wiek matki mniej więcej by się zgadzał, inne dane tłumaczyłyby zmiany miejsce zamieszkania.
Nie wiem czy to jedna i ta sama osoba ale może wato sprawdzić?
Agnieszka
dasobierajuk

Sympatyk
Nowicjusz

kulik_agnieszka pisze:Popatrz na ślub Karoliny i rzuć okiem na akt urodzenia 1829/23 z Łysakowa.
Wiek matki mniej więcej by się zgadzał, inne dane tłumaczyłyby zmiany miejsce zamieszkania.
Nie wiem czy to jedna i ta sama osoba ale może wato sprawdzić?
Agnieszka
Dziękuje serdecznie. To ciekawy trop, ale są pewne niejasności.
Imię Karoliny jest niewyraźnie napisane w akcie małżenstwa. W rzeczywistości jest to Teodora urodzona w 1829r. w Zakrzewie Małym, par.Łysakowo.

Nieścisłość pojawia się w kwestii wieku Apolonii:
wg. aktu urodzenia Teodory w 1829r. miała 30 lat, co sugeruje rok urodzenia 1799, ale...
wg. aktu urodzenia Antoniego w 1842r. miała 22 lata, co sugeruje rok urodzenia 1820.

Rozbieżność 20 lat... Czy to może być ta sama Apolonia???
Darek
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Nie widziałam aktu urodzenia Antoniego ale jeśli mówisz o różnicy 20 lat to mogę jedynie rzec- bardzo duża rozbieżność ale ....
Może warto sprawdzić? Nie wiem...
Agnieszka
dasobierajuk

Sympatyk
Nowicjusz

Agnieszko,
Mój Antoni urodził się w 1842r. (akt 34) w Pęczkach par.Zielona Ciechanowska. Sprawdziłem... i też nie wiem... :)
Tak czy inaczej dziękuje.
Darek
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Darku,

Według mnie Twoja Apolonia to córka Stanisława Sobierajskiego i Wiktorii z domu Szczepańskiej urodzona w pobliskim Przasnyszu w roku 1823. Tu masz link do aktu chrztu nr 115/1823
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 113&y=1713

Mam nadzieję, że już sam dotrzesz do pośredniego dowodu, który zawarty jest w przasnyskich księgach metrykalnych, na podstawie którego będzie można podtrzymać moją hipotezę, iż w/w Apolonia to Twoja 3xprababcia.
Miłego przeglądania.

Pozdrawiam

Janek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”