Sobierówna vel Sobier - prośba o pomoc
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
dasobierajuk

Sobierówna vel Sobier - prośba o pomoc
Witam
Prowadzę poszukiwania przodków z linii Sobieraj, którzy pochodzą z północnego Mazowsza.
Mój prapradziadek Antoni Sobierówny (vel Sobiraj) urodził się w 1842 w Pęczkach par.Zielona Ciechanowska jako dziecko Apolonii Sobierównej, panny lat 22. Niestety pomimo przeszukania ksiąg z 1820 i okolicznych lat nie znalazłem śladów jego matki Apolonii ani w Zielonej, ani okolicznych prarafiach.
Czy ktoś natknął się może na Antoniego Sobierównego, jego matkę Apolonię, lub jego córkę Małgorzatę (ur.1865)?
Z góry dziękuję i pozdrawiam, Darek Sobieraj
Prowadzę poszukiwania przodków z linii Sobieraj, którzy pochodzą z północnego Mazowsza.
Mój prapradziadek Antoni Sobierówny (vel Sobiraj) urodził się w 1842 w Pęczkach par.Zielona Ciechanowska jako dziecko Apolonii Sobierównej, panny lat 22. Niestety pomimo przeszukania ksiąg z 1820 i okolicznych lat nie znalazłem śladów jego matki Apolonii ani w Zielonej, ani okolicznych prarafiach.
Czy ktoś natknął się może na Antoniego Sobierównego, jego matkę Apolonię, lub jego córkę Małgorzatę (ur.1865)?
Z góry dziękuję i pozdrawiam, Darek Sobieraj
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
-
kulik_agnieszka

-
dasobierajuk

-
kulik_agnieszka

-
dasobierajuk

Dziękuje serdecznie. To ciekawy trop, ale są pewne niejasności.kulik_agnieszka pisze:Popatrz na ślub Karoliny i rzuć okiem na akt urodzenia 1829/23 z Łysakowa.
Wiek matki mniej więcej by się zgadzał, inne dane tłumaczyłyby zmiany miejsce zamieszkania.
Nie wiem czy to jedna i ta sama osoba ale może wato sprawdzić?
Agnieszka
Imię Karoliny jest niewyraźnie napisane w akcie małżenstwa. W rzeczywistości jest to Teodora urodzona w 1829r. w Zakrzewie Małym, par.Łysakowo.
Nieścisłość pojawia się w kwestii wieku Apolonii:
wg. aktu urodzenia Teodory w 1829r. miała 30 lat, co sugeruje rok urodzenia 1799, ale...
wg. aktu urodzenia Antoniego w 1842r. miała 22 lata, co sugeruje rok urodzenia 1820.
Rozbieżność 20 lat... Czy to może być ta sama Apolonia???
Darek
-
kulik_agnieszka

-
dasobierajuk

Darku,
Według mnie Twoja Apolonia to córka Stanisława Sobierajskiego i Wiktorii z domu Szczepańskiej urodzona w pobliskim Przasnyszu w roku 1823. Tu masz link do aktu chrztu nr 115/1823
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 113&y=1713
Mam nadzieję, że już sam dotrzesz do pośredniego dowodu, który zawarty jest w przasnyskich księgach metrykalnych, na podstawie którego będzie można podtrzymać moją hipotezę, iż w/w Apolonia to Twoja 3xprababcia.
Miłego przeglądania.
Pozdrawiam
Janek
Według mnie Twoja Apolonia to córka Stanisława Sobierajskiego i Wiktorii z domu Szczepańskiej urodzona w pobliskim Przasnyszu w roku 1823. Tu masz link do aktu chrztu nr 115/1823
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 113&y=1713
Mam nadzieję, że już sam dotrzesz do pośredniego dowodu, który zawarty jest w przasnyskich księgach metrykalnych, na podstawie którego będzie można podtrzymać moją hipotezę, iż w/w Apolonia to Twoja 3xprababcia.
Miłego przeglądania.
Pozdrawiam
Janek