Metryki osób, które dokonały konwersji z judaizmu

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Alfajet

Sympatyk

Post autor: Alfajet »

Jarosławie, wysłam Ci pw.
Pozdrawiam,
Grażyna
Awatar użytkownika
JaroslawPrzypis

Sympatyk
Kontakt:

Re: Metryki osób, które dokonały konwersji z judaizmu

Post autor: JaroslawPrzypis »

margoush pisze:
JaroslawPrzypis pisze:Witam

Mam pytanie, gdzie mogę znaleźć akty urodzeń osób, które dokonały konwersji z judaizmu? Jest mi to bardzo potrzebne, ponieważ przeglądając akt ślubu na portalu regestry.lubgens.eu natrafiłem na taką rzecz, iż mój prapraprapraprapradziadek Franciszek Dobrowolski był przechrztą, i przeszedł z judaizmu na katolicyzm. Ślub miał w 1814 w Bełżycach.

Pozdrawiam
Dzień dobry,
I ja dorzucam moje trzy grosze: biorąc pod uwagę czas, miejsce i nazwisko przodka, wszystko wskazuje na to, iż mamy do czynienia z frankistą/dzieckiem frankistów.
Poszukiwania mogą nie być łatwe, bowiem frankiści i księża wespół zacierali ślady po wstydliwych żydowskich przodkach z tej przedziwnej sekty.
Ale być może pomoga tu opracowania i opisy historii rodzin frankistowskich, wśród których nazwisko Dobrowolski było wcale częste - dobrowolnie przechrzczony.
Temat trudny, ale zaprawdę - fascynujący.
Pozdrawiam, życzę powodzenia i ew. mogę jeszcze coś podpowiedzieć, o ile będę potrafiła.
Margoush B.
P.S. celem wprowadzenia w klimat, beletrystycznie, polecam Księgi Jakubowe Olgi Tokarczuk.
Witam

A gdzie można znaleźć wykaz nazwisk, których używali frankiści? Chociaż ja wątpię w to że mój przodek należał do sekty. Czytałem właśnie o nich na Wikipedii.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Frankiści

Mógł on dobrowolnie zrzec się wiary mojżeszowej i przejść na naszą.
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Tu jest książka o frankistach. Na końcu jest spis nazwisk przed aneksem. Wyszukiwarka nie znalazła nazwiska Dobrowolski:

https://polona.pl/item/382706/5/

Pozdrawiam,

Ewa
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Przełom XVIII i XIX wieków to już jednak schyłek frankizmu, W wyborze konwersji bardziej dostrzegałbym problem roli miejsca zamieszkania, odległości od gminy żydowskiej. Z moich obserwacji (zastrzegam XIX wiecznych) konwersji wyłania się pewna prawidłowość, Co prawda tylko jednej gminy,Ta gmina to Sokoły gdzie w samych Sokołach była bardzo silna i liczna gmina zydowska. Wokół Sokół wyłącznie wsie drobnoszlacheckie. W nich zamieszkiwały jedynie pojedyncze rodziny żydowskie, I to ich dotyczą przypadki konwersji w tej gminie ,Pokuszę się zatem o sformułowanie (chyba dosyć oczywistej) tezy, że wspólne zamieszkiwanie z katolikami , lecz w codziennym oderwaniu od własnego środowiska, konwersjom sprzyjało, Brałbym to pod uwagę w tu rozważanym przypadku,
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Jarku,

Bozenna dobrze Ci poradziła. Alegaty są w Archiwum Państwowym w Lublinie. Napisz do nich i zapytaj czy jest akt chrztu Franciszka i ile kosztuje kopia.

http://szukajwarchiwach.pl/pradziad/265 ... =15&page=1

Pozdrawiam,

Ewa
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

Na Północnym Mazowszu też to widziałam jednak w rejonie, o którym mówią koledzy ludność żydowska w miastach (bo o miastach mówimy) stanowiła nawet 20-30% populacja w Lublinie to nawet podobno było ich jeszcze więcej.
Olbrzymia diaspora, stąd jak mniemam nie było wyjścia i trzeba było się ukrywać.
Ewo, Dobrowolski to jedno z "ulubieńszych" nazwisk w tej grupie, nawet jeśli wyszukiwarka go nie zznajduje u Kraushara.
Agnieszka
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Tutaj ciekawy i znany przykład takiej konwersji: https://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Wieniawski

Tadeusz Wieniawski (od Wieniawy dzielnicy Lublina), ojciec słynnego muzyka, jest akt chrztu z 1828 r. w katedrze św. Jana w Lublinie w linku

Łucja
Awatar użytkownika
JaroslawPrzypis

Sympatyk
Kontakt:

kulik_agnieszka pisze:Na Północnym Mazowszu też to widziałam jednak w rejonie, o którym mówią koledzy ludność żydowska w miastach (bo o miastach mówimy) stanowiła nawet 20-30% populacja w Lublinie to nawet podobno było ich jeszcze więcej.
Olbrzymia diaspora, stąd jak mniemam nie było wyjścia i trzeba było się ukrywać.
Ewo, Dobrowolski to jedno z "ulubieńszych" nazwisk w tej grupie, nawet jeśli wyszukiwarka go nie zznajduje u Kraushara.
Agnieszka
Witam

Zgadza się, większa połowa Lubilna była żydowska zwłaszcza okolice Zamku Lubelskiego,Stare Miasto, ulica Lubartowska, Wieniawa. Bardzo blisko Lublina leżą Piaski, które były żydowskim sztetlem,

Pozdrawiam

Jarek
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Urodziłam się i wychowałam w Lublinie, więc historia Lubelszczyzny jest mi dobrze znana. Moja rodzina wyjechała z Warszawy na południe do pracy przy kolej nadwiślańskiej przed I wojną światową i dopiero moje pokolenie wróciło do Warszawy. Na szczęście, bo tylko osoba, która wróciła do Warszawy w czasie wojny, zginęła.

Wracając do tematu: indeksuję urodziny kilkuletnich dzieci starozakonnych mieszkających w Warszawie, których zapisanie w urzędzie stanu cywilnego zostało wymuszone wyrokiem trybunału.

Zastanawiam się czy to osoby wyznania mojżeszowego nie chciały zgłaszać dzieci, że aż trybunał musiał interweniować czy było inaczej. Nie wiem. Może ktoś wie ?

Pozdrawiam,

Ewa
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

Może chodziło o podatki?
Pod koniec XVIII wieku była chyba jakaś reforma podatku pogłównego i zamiast ryczałtu Żydzi musieli płacić od każdej "głowy",
poza dziećmi do ukończenia pierwszego roku.
Im mniej dzieci zgłosili tym mniej płacili.
Mogę się mylić ale tak mi się coś kołacze.
Agnieszka
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Sprawa dotyczy 1819 roku. Nie zgłosili dzieci głównie "derektorzy" i kupcy, często z przedmieść Pragi. Pomyślałam, że może mieć to związek z "rzezią Pragi" sprzed 20 lat. Mogło też chodzić o podatki.

Pozdrawiam,

Ewa
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Zydzi nie spisywali metryk, nie nosili nazwisk, taka byla ich tradycja.
Dopiero Kodeks Napoleonski to na nich wymusil.
Nazwiska zydowskie, ktore sa wpisane w ksiegi stanu cywilnego (1808-1825) dopiero wtedy powstaly.
Pozdrawiam,
Bozenna
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Od przewodników warszawskich dowiedziałam się, że pan Ernst Teodor Amadeusz Hoffmann, ten od operetek, nadawał w Warszawie od 1803 do 1806 roku do wkroczenia Francuzów nazwiska osobom wyznania mojżeszowego:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ernst_The ... s_Hoffmann

Pozdrawiam,

Ewa
Ostatnio zmieniony pn 05 gru 2016, 14:19 przez Czerkawska_Ewa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JaroslawPrzypis

Sympatyk
Kontakt:

Witam

Już alegat został przetłumaczony, ojciec Franciszka nazywał się Łachman i pochodził z Narola. Moje pytanie w związku z tym, gdzie mogę znaleźć akta cywilne z Narola? Nie będą to oczywiście akta kościelne, bo ojciec Franciszka był Żydem.
Awatar użytkownika
Mendyka_Grzegorz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Mendyka_Grzegorz »

Czerkawska_Ewa pisze:Tu jest książka o frankistach. Na końcu jest spis nazwisk przed aneksem. Wyszukiwarka nie znalazła nazwiska Dobrowolski:
https://polona.pl/item/382706/5/ Pozdrawiam, Ewa
Ewo, czy Twoja zwinna wyszukiwarka mogłaby zapytać o nazwisko Krysiński? bo moja jakby nie reaguje
Spisu nazwisk też nie odnalazłem; na której stronie go widzisz?
Grzegorz z Wrocławia
Śląskie Towarzystwo Genealogiczne [102/2001]
Kaliskie Towarzystwo Genealogiczne [ 16/2010]
http://genealodzy.wroclaw.pl/
http://gento.wroclaw.pl/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”