"mistrz kunsztu malarskiego" - Czym zajmował się?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Kostkowski

"mistrz kunsztu malarskiego" - Czym zajmował się?
Czym zajmował się na początku XIX wieku "mistrz kunsztu malarskiego"?
Bo np. "mistrz kunsztu szewskiego" to wiadomo, że wytwarzał buty i naprawiał buty. A co mógł malować "mistrz kunsztu malarskiego"? Dodaję, że był synem szlachcica. Jeden jego brat był księdzem, a pozostali bracia byli ekonomami, rządcami itp. Mężowie sióstr także byli ekonomami itp. zarządzającymi majątkami. Ta samo było w pokoleniu dzieci każdego z rodzeństwa. Więc raczej nie malował ścian, które wówczas bieliło się wapnem i w gospodarstwie robiła to gospodyni.
Bo np. "mistrz kunsztu szewskiego" to wiadomo, że wytwarzał buty i naprawiał buty. A co mógł malować "mistrz kunsztu malarskiego"? Dodaję, że był synem szlachcica. Jeden jego brat był księdzem, a pozostali bracia byli ekonomami, rządcami itp. Mężowie sióstr także byli ekonomami itp. zarządzającymi majątkami. Ta samo było w pokoleniu dzieci każdego z rodzeństwa. Więc raczej nie malował ścian, które wówczas bieliło się wapnem i w gospodarstwie robiła to gospodyni.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kostkowski

Zapisano „kunsztu malarskiego" i "malarz"jamiolkowski_jerzy pisze:Czy aby nie zapisano „kunsztu mularskiego”? Mularzami nazywano wtedy murarzy
1816 zapowiedź I - "malarz"
1816 ślub - "majster kunsztu malarskiego"
1817 akt urodzenia I syna Antoniego - „kunsztu malarskiego"
1825 akt urodzenia córki Franciszki - „kunsztu malarskiego"
1828 akt urodzenia córki Anny - „malarz"
1831 akt urodzenia syna Stanisława Michała - „malarz"
1838 akt urodzenia syna Michała - „malarz"
W akcie ur. II syna nie podano wykonywanego zawodu, a odnośnie pozostałych dzieci są raptularze gdzie nie podano nic poza nazwiskiem.
Fragment zapowiedzi I
Roku 1816 dnia 16 miesiąca czerwca w niedzielę My Proboszcz udawszy się przed drzwi główne wnijścia do domu gminnego o godzinie 12 w południe donieśliśmy i ogłosiliśmy po pierwszy raz iż zaszło przyrzeczenie małżeństwa między Ignacem Kostkowskim, młodzianem 39 lat liczącym, malarzem zamieszkałym w Siennie, Stanisława Kostkowskiego ekonoma w Jugoszowie zamieszkałego z Zuzanną z Weselskich spłodzonym synem...
Fragment Aktu małżeństwa
Roku 1816 dnia 11 miesiąca lipca przed Nami Proboszczem z Solca stawił się Ignacy Kostkowski, młodzian, majster kunsztu malarskiego zamieszkały w Siennie liczący lat 39 podług złożonej metryki która wyjętą została z xiąg kościoła jordanowskiego, syn Stanisława Kostkowskiego ekonoma...
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Z faktami się nie dyskutuje, zatem malarz A że były cechy malarzy
https://pl.wikipedia.org/wiki/Malarz
to proszę dopasowywać co mógł robić,Malowanie ścian to nie było
https://pl.wikipedia.org/wiki/Malarz
to proszę dopasowywać co mógł robić,Malowanie ścian to nie było
-
Warakomski

„Malarstwo, rzemiosło artystyczne zajmujące się malowaniem ołtarzy, obrazów wotywnych, epitafiów, polichromii rzeźb, wystrojów budowli itp. Pojawiło się w miastach polskich w XIII w. Największy rozwój osiągnęło w XIV – XVI w. w zw. z licznymi zamówieniami dworów król. i magnackich, duchowieństwa, szlachty i mieszczaństwa. Początkowo malarze nie tworzyli odrębnych cechów. Odrębne cechy powstawały w końcu XVI i pocz. XVII w. W pocz. XVIII w. pojawili się obok malarzy cechowych mieszczan, artyści pochodzenia szlacheckiego.”
„Encyklopedia Historii Gospodarczej Polski”
Krzysztof
Krzysztof
-
Lubryczyński_Ireneusz

Witam, dziękuję za wyjaśnienie bo także byłem ciekawy kim była osoba określana mianem malarza. ja natomiast znalazłem taki akt z 1817r. Warszawa - "stawił się JP Jakub Wennicki z profesyi lakiernickiej mayster liczący lat 28". W innych aktach zapisywany był jako: kunsztu lakiernickiego majster lub po prostu malarz. Gdy w 1820r. ponownie bierze ślub także zapisany był jako "JP Jakub Wennicki, malarz rodem z Galicyi z miasta Wynniki" Irek
- Kostkowski

Dziękuję za przytoczenie tego wyjaśnienia.Warakomski pisze:„Malarstwo, rzemiosło artystyczne zajmujące się malowaniem ołtarzy, obrazów wotywnych, epitafiów, polichromii rzeźb, wystrojów budowli itp. Pojawiło się w miastach polskich w XIII w. Największy rozwój osiągnęło w XIV – XVI w. w zw. z licznymi zamówieniami dworów król. i magnackich, duchowieństwa, szlachty i mieszczaństwa. Początkowo malarze nie tworzyli odrębnych cechów. Odrębne cechy powstawały w końcu XVI i pocz. XVII w. W pocz. XVIII w. pojawili się obok malarzy cechowych mieszczan, artyści pochodzenia szlacheckiego.”
Krzysztof
Teraz pozostaje szukać prac tego majstra kunsztu malarskiego.
Ale gdzie?
Jeśli w pobliskich kościołach nie zachowały się kroniki, ani księgi inne niż metrykalne, to w jakiego rodzaju dokumentów szukać?
Gdzie przechowywanych?
-
Warakomski

Ano nie pozostaje Ci nic innego jak „wgryźć się” w historię Sienna. Na przełomie XVIII i XIX w istniał tam cech lakierników. Wynika to z Gminnego programu opieki nad zabytkami dla Gminy Sienno.
„W początkach XVIII w. Sienno było posiadłością Anny z Hadziewiczów Marchockiej, kasztelanowej żarnowieckiej. W 1776 r. jego dziedzic Jan Fajgiel, burgrabia krakowski, uzyskał od Stanisława Augusta Poniatowskiego (1764-1795) przywilej targowy umożliwiający handel w każdy pierwszy dzień miesiąca. Sprowadził on do Sienna następujące cechy rzemieślnicze: siodlarzy, rymarzy, lakierników.
W początkach XIX w. Sienno było niewielkim miastem należącym do Jana Radułta Olechowskiego. Po jego śmierci zarządzała majątkiem Jadwiga Olechowska. W XIX w. ukształtował się ostatecznie układ urbanistyczno- przestrzenny oraz komunikacyjny Sienna, który przetrwał bez większych zmian do chwili obecnej.
W 1810 r. było 131 domów i 651 mieszkańców. Na terenie założenia obronnego we wschodniej części miasta powstało założenie dworskie. W 1815 r. właścicielem Sienna został Piotr Nowosielski. Po małżeństwie z Franciszką z Reklewskich część dóbr przejęli Reklewscy.”
http://www.google.pl/url?url=http://bip ... Xtbgq2aYkQ
Szukaj w najbliższym AP / cechy/, w kościele – jakie prace malarskie były w tym okresie wykonywane, w źródłach dotyczących właścicieli Sienna.
Krzysztof
„W początkach XVIII w. Sienno było posiadłością Anny z Hadziewiczów Marchockiej, kasztelanowej żarnowieckiej. W 1776 r. jego dziedzic Jan Fajgiel, burgrabia krakowski, uzyskał od Stanisława Augusta Poniatowskiego (1764-1795) przywilej targowy umożliwiający handel w każdy pierwszy dzień miesiąca. Sprowadził on do Sienna następujące cechy rzemieślnicze: siodlarzy, rymarzy, lakierników.
W początkach XIX w. Sienno było niewielkim miastem należącym do Jana Radułta Olechowskiego. Po jego śmierci zarządzała majątkiem Jadwiga Olechowska. W XIX w. ukształtował się ostatecznie układ urbanistyczno- przestrzenny oraz komunikacyjny Sienna, który przetrwał bez większych zmian do chwili obecnej.
W 1810 r. było 131 domów i 651 mieszkańców. Na terenie założenia obronnego we wschodniej części miasta powstało założenie dworskie. W 1815 r. właścicielem Sienna został Piotr Nowosielski. Po małżeństwie z Franciszką z Reklewskich część dóbr przejęli Reklewscy.”
http://www.google.pl/url?url=http://bip ... Xtbgq2aYkQ
Szukaj w najbliższym AP / cechy/, w kościele – jakie prace malarskie były w tym okresie wykonywane, w źródłach dotyczących właścicieli Sienna.
Krzysztof
- Kostkowski

Witam.Moim zdaniem był po prostu malarzem - lakiernikiem.W tych latach malowało się nie tylko wapnem i kredą.Bywały też bogatsze budowle a i ich wyposażenie należało malować,konserwować.Dwa posty wyżej przytoczono cytat:"siodlarzy,rymarzy,lakierników". Stawiając ich na równi.Jako rzemieślnik nie musiał być wcale gorszy od rodzeństwa.Pozdrawiam juras
P.s.Z Sienna poszukuję rodziny Sobańskich[chyba młynarzy]
P.s.Z Sienna poszukuję rodziny Sobańskich[chyba młynarzy]
- Kostkowski

W AP w Kielcach są roczne księgi metrykalne par. Sienno od 1810 do 1873juras pisze:...Z Sienna poszukuję rodziny Sobańskich[chyba młynarzy]
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,321111,1
od 1874 są roczne księgi metrykalne par. Sienno w AP w Radomiu i też są zdigitalizowane, ale nie wiem jak jest z dostępem.
W FS są od 1797
U do 1911, Z do 1945, M do 1933
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440
U księdza nie ma starszych niż w FS i AP.
Znajomy chyba ma Sobańskich z tamtych okolic (Rzeczniów) w swoim drzewie, ale co ma odpowiem za tydzień.
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 11 times
Gdybyś i Nam pozwolił popatrzeć na zapisy, byłoby najlepiej, gdyż różnica między "mularskiego" a "malarskiego" to bardzo cienka "linia". Mam watpliwości tak jak Jerzy,wstaw może 3-4 akty/linki z tym zapisem, bo tak to przychodzi Nam wierzyć w to co odczytałeś i napisałeś.Kostkowski pisze:Zapisano „kunsztu malarskiego" i "malarz"jamiolkowski_jerzy pisze:Czy aby nie zapisano „kunsztu mularskiego”? Mularzami nazywano wtedy murarzy
1816 zapowiedź I - "malarz"
1816 ślub - "majster kunsztu malarskiego"
1817 akt urodzenia I syna Antoniego - „kunsztu malarskiego"
1825 akt urodzenia córki Franciszki - „kunsztu malarskiego"
1828 akt urodzenia córki Anny - „malarz"
1831 akt urodzenia syna Stanisława Michała - „malarz"
1838 akt urodzenia syna Michała - „malarz"
[...]
Cóż, lepiej brzmi, że syn szlachcica, ekonoma był malarzem [artystą] a nie murarzem.
____
Krystyna
Także mam wśród przodków malarza - Wilhelma Arndta (ok.1799-1868). Mieszkał w Tarnowskich Górach. Gdy go odnalazłem większość znajomych genealogów i ja sam obstawialiśmy, że był mularzem. Dopiero przy spisaniu wszystkich aktów urodzin (dzieci), zgonów, ślubu uzyskałem pewność ,że Wilhelm Arndt był malarzem. Ponadto mój Wilhelm opisany był w raporcie policyjnym (chodziło o roznoszenie ulotek przez jego dzieci) http://siliusradicum.pl/fora/temat/familie-arndt/
Określony tam został jako malarz. Niestety po dziś dzień nie udało mi się odnaleźć śladów jego pracy, a co gorsze nie wiem gdzie się urodził, bo ksiądz przy ślubie nie zadał sobie trudu aby wpisać miejsce urodzenia pana młodego. Mam nadzieję,że u Pana będzie łatwiej. Damian Jureczko
Określony tam został jako malarz. Niestety po dziś dzień nie udało mi się odnaleźć śladów jego pracy, a co gorsze nie wiem gdzie się urodził, bo ksiądz przy ślubie nie zadał sobie trudu aby wpisać miejsce urodzenia pana młodego. Mam nadzieję,że u Pana będzie łatwiej. Damian Jureczko
- Kostkowski

1816/117 par. Solec: zapowiedź I - "malarz"kwroblewska pisze:...Gdybyś i Nam pozwolił popatrzeć na zapisy, byłoby najlepiej, gdyż różnica między "mularskiego" a "malarskiego" to bardzo cienka "linia". Mam wątpliwości tak jak Jerzy, wstaw może 3-4 akty/linki z tym zapisem, bo tak to przychodzi Nam wierzyć w to co odczytałeś i napisałeś...
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,80116,44
1816/122par. Solec: ślub - "majster kunsztu malarskiego"
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,80116,45
1817/30 par. Sienno: akt urodzenia I syna Antoniego - „kunsztu malarskiego"
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,321151,6
Pozostałe są z Ostrowca, w internecie niedostępne, mogę je podesłać za tydzień.