"mistrz kunsztu malarskiego" - Czym zajmował się?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

"mistrz kunsztu malarskiego" - Czym zajmował się?

Post autor: Kostkowski »

Czym zajmował się na początku XIX wieku "mistrz kunsztu malarskiego"?
Bo np. "mistrz kunsztu szewskiego" to wiadomo, że wytwarzał buty i naprawiał buty. A co mógł malować "mistrz kunsztu malarskiego"? Dodaję, że był synem szlachcica. Jeden jego brat był księdzem, a pozostali bracia byli ekonomami, rządcami itp. Mężowie sióstr także byli ekonomami itp. zarządzającymi majątkami. Ta samo było w pokoleniu dzieci każdego z rodzeństwa. Więc raczej nie malował ścian, które wówczas bieliło się wapnem i w gospodarstwie robiła to gospodyni.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Czy aby nie zapisano „kunsztu mularskiego”? Mularzami nazywano wtedy murarzy
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

jamiolkowski_jerzy pisze:Czy aby nie zapisano „kunsztu mularskiego”? Mularzami nazywano wtedy murarzy
Zapisano „kunsztu malarskiego" i "malarz"

1816 zapowiedź I - "malarz"
1816 ślub - "majster kunsztu malarskiego"
1817 akt urodzenia I syna Antoniego - „kunsztu malarskiego"
1825 akt urodzenia córki Franciszki - „kunsztu malarskiego"
1828 akt urodzenia córki Anny - „malarz"
1831 akt urodzenia syna Stanisława Michała - „malarz"
1838 akt urodzenia syna Michała - „malarz"
W akcie ur. II syna nie podano wykonywanego zawodu, a odnośnie pozostałych dzieci są raptularze gdzie nie podano nic poza nazwiskiem.

Fragment zapowiedzi I
Roku 1816 dnia 16 miesiąca czerwca w niedzielę My Proboszcz udawszy się przed drzwi główne wnijścia do domu gminnego o godzinie 12 w południe donieśliśmy i ogłosiliśmy po pierwszy raz iż zaszło przyrzeczenie małżeństwa między Ignacem Kostkowskim, młodzianem 39 lat liczącym, malarzem zamieszkałym w Siennie, Stanisława Kostkowskiego ekonoma w Jugoszowie zamieszkałego z Zuzanną z Weselskich spłodzonym synem...

Fragment Aktu małżeństwa
Roku 1816 dnia 11 miesiąca lipca przed Nami Proboszczem z Solca stawił się Ignacy Kostkowski, młodzian, majster kunsztu malarskiego zamieszkały w Siennie liczący lat 39 podług złożonej metryki która wyjętą została z xiąg kościoła jordanowskiego, syn Stanisława Kostkowskiego ekonoma...
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Z faktami się nie dyskutuje, zatem malarz A że były cechy malarzy
https://pl.wikipedia.org/wiki/Malarz
to proszę dopasowywać co mógł robić,Malowanie ścian to nie było
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

„Malarstwo, rzemiosło artystyczne zajmujące się malowaniem ołtarzy, obrazów wotywnych, epitafiów, polichromii rzeźb, wystrojów budowli itp. Pojawiło się w miastach polskich w XIII w. Największy rozwój osiągnęło w XIV – XVI w. w zw. z licznymi zamówieniami dworów król. i magnackich, duchowieństwa, szlachty i mieszczaństwa. Początkowo malarze nie tworzyli odrębnych cechów. Odrębne cechy powstawały w końcu XVI i pocz. XVII w. W pocz. XVIII w. pojawili się obok malarzy cechowych mieszczan, artyści pochodzenia szlacheckiego.”

„Encyklopedia Historii Gospodarczej Polski”
Krzysztof
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Post autor: Lubryczyński_Ireneusz »

Witam, dziękuję za wyjaśnienie bo także byłem ciekawy kim była osoba określana mianem malarza. ja natomiast znalazłem taki akt z 1817r. Warszawa - "stawił się JP Jakub Wennicki z profesyi lakiernickiej mayster liczący lat 28". W innych aktach zapisywany był jako: kunsztu lakiernickiego majster lub po prostu malarz. Gdy w 1820r. ponownie bierze ślub także zapisany był jako "JP Jakub Wennicki, malarz rodem z Galicyi z miasta Wynniki" Irek
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Warakomski pisze:„Malarstwo, rzemiosło artystyczne zajmujące się malowaniem ołtarzy, obrazów wotywnych, epitafiów, polichromii rzeźb, wystrojów budowli itp. Pojawiło się w miastach polskich w XIII w. Największy rozwój osiągnęło w XIV – XVI w. w zw. z licznymi zamówieniami dworów król. i magnackich, duchowieństwa, szlachty i mieszczaństwa. Początkowo malarze nie tworzyli odrębnych cechów. Odrębne cechy powstawały w końcu XVI i pocz. XVII w. W pocz. XVIII w. pojawili się obok malarzy cechowych mieszczan, artyści pochodzenia szlacheckiego.”

„Encyklopedia Historii Gospodarczej Polski”
Krzysztof
Dziękuję za przytoczenie tego wyjaśnienia.
Teraz pozostaje szukać prac tego majstra kunsztu malarskiego.
Ale gdzie?
Jeśli w pobliskich kościołach nie zachowały się kroniki, ani księgi inne niż metrykalne, to w jakiego rodzaju dokumentów szukać?
Gdzie przechowywanych?
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Ano nie pozostaje Ci nic innego jak „wgryźć się” w historię Sienna. Na przełomie XVIII i XIX w istniał tam cech lakierników. Wynika to z Gminnego programu opieki nad zabytkami dla Gminy Sienno.

„W początkach XVIII w. Sienno było posiadłością Anny z Hadziewiczów Marchockiej, kasztelanowej żarnowieckiej. W 1776 r. jego dziedzic Jan Fajgiel, burgrabia krakowski, uzyskał od Stanisława Augusta Poniatowskiego (1764-1795) przywilej targowy umożliwiający handel w każdy pierwszy dzień miesiąca. Sprowadził on do Sienna następujące cechy rzemieślnicze: siodlarzy, rymarzy, lakierników.
W początkach XIX w. Sienno było niewielkim miastem należącym do Jana Radułta Olechowskiego. Po jego śmierci zarządzała majątkiem Jadwiga Olechowska. W XIX w. ukształtował się ostatecznie układ urbanistyczno- przestrzenny oraz komunikacyjny Sienna, który przetrwał bez większych zmian do chwili obecnej.
W 1810 r. było 131 domów i 651 mieszkańców. Na terenie założenia obronnego we wschodniej części miasta powstało założenie dworskie. W 1815 r. właścicielem Sienna został Piotr Nowosielski. Po małżeństwie z Franciszką z Reklewskich część dóbr przejęli Reklewscy.”
http://www.google.pl/url?url=http://bip ... Xtbgq2aYkQ

Szukaj w najbliższym AP / cechy/, w kościele – jakie prace malarskie były w tym okresie wykonywane, w źródłach dotyczących właścicieli Sienna.
Krzysztof
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Ponownie dziękuję za precyzyjne wyjaśnienia.
juras

Sympatyk

Post autor: juras »

Witam.Moim zdaniem był po prostu malarzem - lakiernikiem.W tych latach malowało się nie tylko wapnem i kredą.Bywały też bogatsze budowle a i ich wyposażenie należało malować,konserwować.Dwa posty wyżej przytoczono cytat:"siodlarzy,rymarzy,lakierników". Stawiając ich na równi.Jako rzemieślnik nie musiał być wcale gorszy od rodzeństwa.Pozdrawiam juras

P.s.Z Sienna poszukuję rodziny Sobańskich[chyba młynarzy]
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

juras pisze:...Z Sienna poszukuję rodziny Sobańskich[chyba młynarzy]
W AP w Kielcach są roczne księgi metrykalne par. Sienno od 1810 do 1873
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,321111,1

od 1874 są roczne księgi metrykalne par. Sienno w AP w Radomiu i też są zdigitalizowane, ale nie wiem jak jest z dostępem.

W FS są od 1797
U do 1911, Z do 1945, M do 1933
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440

U księdza nie ma starszych niż w FS i AP.

Znajomy chyba ma Sobańskich z tamtych okolic (Rzeczniów) w swoim drzewie, ale co ma odpowiem za tydzień.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 11 times

Post autor: kwroblewska »

Kostkowski pisze:
jamiolkowski_jerzy pisze:Czy aby nie zapisano „kunsztu mularskiego”? Mularzami nazywano wtedy murarzy
Zapisano „kunsztu malarskiego" i "malarz"

1816 zapowiedź I - "malarz"
1816 ślub - "majster kunsztu malarskiego"
1817 akt urodzenia I syna Antoniego - „kunsztu malarskiego"
1825 akt urodzenia córki Franciszki - „kunsztu malarskiego"
1828 akt urodzenia córki Anny - „malarz"
1831 akt urodzenia syna Stanisława Michała - „malarz"
1838 akt urodzenia syna Michała - „malarz"
[...]
Gdybyś i Nam pozwolił popatrzeć na zapisy, byłoby najlepiej, gdyż różnica między "mularskiego" a "malarskiego" to bardzo cienka "linia". Mam watpliwości tak jak Jerzy,wstaw może 3-4 akty/linki z tym zapisem, bo tak to przychodzi Nam wierzyć w to co odczytałeś i napisałeś.
Cóż, lepiej brzmi, że syn szlachcica, ekonoma był malarzem [artystą] a nie murarzem.

____
Krystyna
Awatar użytkownika
Jureczko

Sympatyk

Post autor: Jureczko »

Także mam wśród przodków malarza - Wilhelma Arndta (ok.1799-1868). Mieszkał w Tarnowskich Górach. Gdy go odnalazłem większość znajomych genealogów i ja sam obstawialiśmy, że był mularzem. Dopiero przy spisaniu wszystkich aktów urodzin (dzieci), zgonów, ślubu uzyskałem pewność ,że Wilhelm Arndt był malarzem. Ponadto mój Wilhelm opisany był w raporcie policyjnym (chodziło o roznoszenie ulotek przez jego dzieci) http://siliusradicum.pl/fora/temat/familie-arndt/
Określony tam został jako malarz. Niestety po dziś dzień nie udało mi się odnaleźć śladów jego pracy, a co gorsze nie wiem gdzie się urodził, bo ksiądz przy ślubie nie zadał sobie trudu aby wpisać miejsce urodzenia pana młodego. Mam nadzieję,że u Pana będzie łatwiej. Damian Jureczko
juras

Sympatyk

Post autor: juras »

Do Władysława.Witam serdecznie.Wiadomości na temat Sienna proszę przesłać na e-mail: j-chmielewski1@wp.pl Pozdrawiam juras
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

kwroblewska pisze:...Gdybyś i Nam pozwolił popatrzeć na zapisy, byłoby najlepiej, gdyż różnica między "mularskiego" a "malarskiego" to bardzo cienka "linia". Mam wątpliwości tak jak Jerzy, wstaw może 3-4 akty/linki z tym zapisem, bo tak to przychodzi Nam wierzyć w to co odczytałeś i napisałeś...
1816/117 par. Solec: zapowiedź I - "malarz"
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,80116,44

1816/122par. Solec: ślub - "majster kunsztu malarskiego"
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,80116,45

1817/30 par. Sienno: akt urodzenia I syna Antoniego - „kunsztu malarskiego"
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,321151,6

Pozostałe są z Ostrowca, w internecie niedostępne, mogę je podesłać za tydzień.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”