Moskalewicz - poszukuję krewnych

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Madziulek73

Moskalewicz - poszukuję krewnych

Post autor: Madziulek73 »

Temat: "Poszukuję krewnych Moskalewicz"*

Poszukuję krewnych ze strony mojego dziadka Zygmunta Moskalewicz ur 13.12.1919 , żona Marianna z Buzalskich, syn Jana Moskalewicz i Katarzyny Moskalewicz z d. Łojek. Poszukuje danych rodziców pradziadka Jana i prababki Katarzyny. Jestem córka Ryszarda.
czekam na wieści

* moderacja tematu [Sianin_1948]
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Poszukuję krewnych Moskalewicz

Post autor: mmaziarski »

Sprawdź osoby znajdujące się w genetece.
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... pol&exac=1
Jest 315 aktów.
MMaziarski
Madziulek73

szukałam, ale brak tych własnie danych
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Nadal szukaj w genetece podanych nazwisk.Są tam także skany.W miejscowosciach ,gdzie wspólnie te nazwiska wystąpią tam szukaj.
Łojków jest 4500,Moskalewiczów 315.Watpię czy przeczytałaś wszystkie te akty.Nawet mnie to by zajęło kilka dni.
MMaziarski
Madziulek73

Tak, jest ich sporo, ale daty do siebie nie pasują. Znam konkretne daty urodzin i te dane do siebie nie pasuja
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Gdzie Zygmunt się urodził, gdzie brał ślub?
Szukałaś w wyszukiwarkach Wielkopolski czy Lubelszczyzny? Geneteka jest świetna, ale nie jedyna.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
marzec_jadwiga

Sympatyk

Post autor: marzec_jadwiga »

"Nie moge znalezc informacji o moich pradziadkach ze strony taty. Gdzies mi cos umyka. Nie znam roku urodzenia, miejsca urodzenia... Jan Moskalewicz maz Katarzyny z d. Łojek, mieli syna Zygmunta ur 13.12.1919, który był moim dziadkiem .....okolice Ostrowca Świetokrzyskiego. Dziadek urodził sie w Brzeziach k. Ostrowca... co dalej? pozdrawiam Magda"

Brzezie należy do par. Ptkanów. W genetyce udostępnione są lata 1890 - 1902.
W AP Sandomierz są jeszcze księgi małżeństw 1903 - 1926 i zgonów 1897 - 1916.
Może warto poszukać w tej parafii aktu ślubu Jana i Katarzyny bo występuje nazwisko Łojek.

Jadwiga
Madziulek73

Kurcze, szukam i nie wiem czy nie potrafie czy co.... nie mam. Znalazłam Brzezie jako par. Pleszew, przeglądałam Sandomierz, ale nie wystepuja nigdzie te dwa nazwiska w jednym zestawieniu (Moskalewicz-Łojek)
marzec_jadwiga

Sympatyk

Post autor: marzec_jadwiga »

Wcześniej pisałam, że Brzezie należy do par. Ptkanów (świętokrzyskie). W genetyce udostępnione są tylko lata 1890 - 1902.

" Dziadek urodził sie w Brzeziach k. Ostrowca... co dalej? "

Jeżeli dziadek urodził się w parafii Ptkanów, to istnieje prawdopodobieństwo, że pradziadkowie tam brali ślub - tym bardziej, że występuje nazwisko Łojek
W Archiwum Państwowym w Sandomierzu są księgi z parafii Ptkanów: małżeństw 1903 - 1926 i zgonów 1897 - 1916.
Musisz osobiście nawiązac kontakt z archiwum

Jadwiga
Madziulek73

zadzwoniłam i napisałam maila. Bede czekała na wiesci
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Madziulek73 pisze:zadzwoniłam i napisałam maila. Bede czekała na wiesci
Dobrze ze przeniosłas watek tak jak Ci radziłam Magdo. Czy masz akt urodzenia dziadka? Jezeli nie to sciagnij go sobie z AP masz dokladna date wiec zaplacisz tylko za skan kilka złotych. W akcie urodzenia powienien byc tez wiek rodzicow co prawda z grubsza ale cos. Twoj dziadek moze byc jednym z dzieci pary Jan Katarzyna dzieci moglo byc duzo i teraz aby znalezc slub musisz celowac w daty chocby zakresy lat. Teoretycznie kobiety rodzily nawet pod 50tke wiec zakladajac panne mloda w wieku ok 18 lat masz przedzial 30 lat na szukanie malzenstwa. Lepiej opierac szukanie przedzialu do slubu na kobiecie bo mezczyzna bywal ojcem kolo 60tki i pozniej mialam takie przypadki u siebie. Chyba ze masz info o rodzenstwie dziadka ile ich bylo starsi czy mlodsi niz dziadek. Zadanie pytania do AP pod tytulem poszukajcie mi slubu bez okreslenia przedzialu lat to bardzo kosztowna kwerenda. Proponuje jak najlepiej sie przygotowac i sprobowac podac zakres lat. W genetece znalazlam Jana Moskalewicza urodzonego 1883 w Ostrowcu teoretycznie moglby byc ojcem Zdzisława mial 38 lat w 1919 roku. Powodzenia.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Madziulek73

Dziekuje za zainteresowanie ;) Tez brałam to pod uwage. Jan mógł byz wowczas ojcem Zygmunt. Zadzwoniłam do AP w sprawie metryki. Szukaja. Zobaczymy co to da
Madziulek73

Jednak nie maja aktu urodzenia mojego dziadka. Pozostaje Opatów, ale to juz jutro
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Tak szybko Ci odpowiedzieli? 5go wyslalas maila i dzis masz odpowiedz? Ja czekam w USC w Będzinie 3 tydzień a w AP w Katowicach ok miesiaca na odpowiedz.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Madziulek73

no, odpowiedzieli i to nawet w bardzo sympatycznym tonie, ze zapraszaja, ze moze Pani poszukac aktu ślubu rodziców dziadka, bo dane maja tylko od 1920, ze oni tez moga , ale to kosztyuje tyle i tyle...., ale co do aktu dziadka to do USC Opatów
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”