Korczak - Bartodzieje i okolice - poszukuję krewnych
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Korczak - Bartodzieje i okolice - poszukuję krewnych
Temat: "Poszukuję krewnych naz. Korczak - Bartodzieje i okolice"*
Poszukuje informacji nt mojego pradziadka Piotra Korczak i jego żony Katsrzyny z.d. Pietrzyk. Zamieszkiwali Bartodzieje parafia Lisów
* moderacja tematu [Sianin_1948]
Poszukuje informacji nt mojego pradziadka Piotra Korczak i jego żony Katsrzyny z.d. Pietrzyk. Zamieszkiwali Bartodzieje parafia Lisów
- marzanna62

Poszukuję krewnych naz. Korczak - Bartodzieje i okolice
Sprecyzuj informacje miejscowsci Bartodzieje kilkanascie w Polsce Lisow tez wiele i conajmniej w dwoch z nich sa stare koscioły. Jakie wojewodztwo ta parafia? Szukasz pradziadka jak igły w stogu siana to popularne nazwisko podaj przynajmniej jakies zakresy dat. Szukalas sama w Geneszukaczu?
Marzanna
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Bartodzieje – wieś w Polsce położona w województwie mazowieckim, w powiecie radomskim, w gminie Jastrzębia. Bartodzieje należą do parafii Lisów.
Szukałam, ale bez skutku.
Zakres dat ciezko mi podać. Mój dziadek Franciszek urodził sie w Bartodziejach w 1924r. Z aktu zgonu wiem o tej wsi, a takźe to jak nazywali się pradziadkowie. Innego punktu wyjscia niestety nie mam.
Szukałam, ale bez skutku.
Zakres dat ciezko mi podać. Mój dziadek Franciszek urodził sie w Bartodziejach w 1924r. Z aktu zgonu wiem o tej wsi, a takźe to jak nazywali się pradziadkowie. Innego punktu wyjscia niestety nie mam.
Ostatnio zmieniony czw 08 gru 2016, 16:27 przez ewwwa, łącznie zmieniany 1 raz.
- marzanna62

No to na poczatku zdobadz akt urodzenia dziadka tam bedziesz miec wiek jego rodzicow. Przy takim ogólnym pytaniu masz male szanse aby ktos Ci odpowiedzial Twoj watek zniknie z pierwszej strony i nie bedzie zadnej reakcji. W geneszukaczu po podaniu nazwiska Korczak sa tysiace indeksow musisz sama wykonac prace poszukiwawcze a no forum zglaszasz watpliwosci. Nawet jak ktos ma take nazwisko w drzewie to jakie moze Ci dac info jezeli nie dalas zadnych szczegolow. Szanse aby Twoj post przeczytal ktos kto ma drzewo w Bartodziejach i do tego Twoje nazwisko sa naprawde znikome wczesniej Twoj post zniknie zpierwszej strony..
Najpierw akt urodzenia dzwon do parafii pros moze Ci znajda albo do wlasciwego USC tam dostaniesz bez łaski bo to bezposredni przodek. Poczytaj poradnik z portalu jak zacząc
Najpierw akt urodzenia dzwon do parafii pros moze Ci znajda albo do wlasciwego USC tam dostaniesz bez łaski bo to bezposredni przodek. Poczytaj poradnik z portalu jak zacząc
Marzanna
Spróbuj wyszukać w sieci Urodzeni w parafii Lisów [1870-1994] - Bartodzieje. Tam pojawia się nazwisko Korczak.
Czy to o te Bartodzieje chodzi: http://bartodzieje.pl/usc-parafii-lisow ... isow-cz-i/
Z tego co widzę w początku wieku XX mieszkał tam Józef Korczak pochodzący ze wsi Rawica w gminie Tczów, mąż Magdaleny z Niedzielskich. Nie pozostaje ci nic innego jak przeglądanie aktów http://metryki.genealodzy.pl/metryki.ph ... 4&zs=0145d
Tu jest akt ich ślubu http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =101&y=608
Czy to o te Bartodzieje chodzi: http://bartodzieje.pl/usc-parafii-lisow ... isow-cz-i/
Z tego co widzę w początku wieku XX mieszkał tam Józef Korczak pochodzący ze wsi Rawica w gminie Tczów, mąż Magdaleny z Niedzielskich. Nie pozostaje ci nic innego jak przeglądanie aktów http://metryki.genealodzy.pl/metryki.ph ... 4&zs=0145d
Tu jest akt ich ślubu http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =101&y=608
Pozdrawiam
Katarzyna
Katarzyna
- marzanna62

Re: Korczak - Bartodzieje i okolice - poszukuję krewnych
ewwwa pisze:Temat: "Poszukuję krewnych naz. Korczak - Bartodzieje i okolice"*
Potwierdzam to co pisałam wczesnie koniecznie musisz zdobyc akt urodzenia dziadka. Wydaje sie ze znalazlam jego rodzicow w parafii Tczów.
Z tej parafii pochodzi pan mlody Jozef Korczak ktory w zeni sie w 1885 w parafii Lisów. Ta para ma spro dzicei ktore rodza sie w Bartodziejach na przelomie XIX i XX wieku.
W akcie urodzenia ponownie sa wymienieni rodzice. Para ktora znalazlam w parafii Tczów to
Jacek Korczak i Katarzyna z domu Pietrzyk 26.05/8.06. 1903 akt 33
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440
Nie zgadza sie imie pana młodego ale dane panny młodej sa zgodne.
Jezeli to rodzice Twojego dziadka to powinnien sie zgadzac chocby w przyblizeniu wiek pary szczególnie wazna jest panna młoda w 1903 ma 20 lat i moze byc jeszcze matka w 1924 jak rodzi sie Twoj dziadek ale raczej w akcie urodzenia dziadka powinna byc zdecydowanie starsza niz 20latka. W tym akcie urodzenia bedzie tez imie ojca byc moze w akcie zgonu dziadka jest bład w imieniu ojca.
Marzanna
- marzanna62

https://familysearch.org/search/film/00 ... cc=1407440
Tu masz linka do katalogu na FS gdzie Kazik znalazl ten akt. Ja tez tam wchodzilam ale nie chcialo mi sie przegladac tych lat bo forma tabelaryczna i nie ma spisow. To zakres 1905 do 1925 wiec proponuje przesunac sie na koniec zbioru i szukac od konca bedzie łatwiej.
Ciekawe czy to ta sama Katzrayna co w akcie ktory ja Ci wyslalam. Jak znajdziesz ten akt to wyslij linka. Udalo mi sie podtrzymac Twoj post na 1 stronie wiec masz juz odpowiedz. Koniecznie przeczytaj poradnik bo chyba nie znasz źrodel szukania informacji. Tczów byl na FS w zakladce Radom a potem Kielce na FS skany moga byc w dziwnych lokalizacjach.
Tu masz linka do katalogu na FS gdzie Kazik znalazl ten akt. Ja tez tam wchodzilam ale nie chcialo mi sie przegladac tych lat bo forma tabelaryczna i nie ma spisow. To zakres 1905 do 1925 wiec proponuje przesunac sie na koniec zbioru i szukac od konca bedzie łatwiej.
Ciekawe czy to ta sama Katzrayna co w akcie ktory ja Ci wyslalam. Jak znajdziesz ten akt to wyslij linka. Udalo mi sie podtrzymac Twoj post na 1 stronie wiec masz juz odpowiedz. Koniecznie przeczytaj poradnik bo chyba nie znasz źrodel szukania informacji. Tczów byl na FS w zakladce Radom a potem Kielce na FS skany moga byc w dziwnych lokalizacjach.
Marzanna
Ewo tutaj na zdjęciu 186 pod nr 33 jest akt urodzenia Piotra https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440
akt urodzenia Katarzyny z 1902 r. zdjęcie 419 poz. 36 https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440
ślub z 1923 r. zdjęcie 212 poz. 8 https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440
akt urodzenia Katarzyny z 1902 r. zdjęcie 419 poz. 36 https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440
ślub z 1923 r. zdjęcie 212 poz. 8 https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440
Pozdrawiam
Katarzyna
Katarzyna
Dziękuje za pomoc, jesteście nieocenieni.
Poszukuje przodków od niedawna, świeżak ze mnie, więc nie ukrywam, że jestem pod wrażeniem Waszych sprawnych poszukiwań
Po szczegółowym przeanalizowaniu i tłumaczeniu z łaciny na polski wiem;
Piotr Korczak urodził się w 1898 r we wsi Tczów. Jego rodzicami byli Jan Korczak i Łucja zd Drab.
Katarzyna Korczak zd Pietrzyk urodziła sę ww 1902 r również we wsi Tczów. Jej rodzicami byli Walenty Pietrzyk i Franciszka zd Ptaszek.
Katarzyna i Piotr wzieli ślub 30.01.1923 roku we wsi Tczów.
Piotr urodził się w tej wsi, ale później mieszkał w Bartodziejach. W akcie zgonu mojego dziadka Franciszka, syna Piotra i Katarzyny widnieje miejsce urodzenia Bartodzieje więc sądzę, że również tam zostali pochowani.
Nie ukrywam, że troche trudności sprawia mi wyszukiwarka familysearh, a bardzo chciałabym poznać lata ich śmierci.
Przeglądam księgi strona po stronie, a jest to troche mozolne. Istnieje możliwość szybszego znalezienia?
Poszukuje przodków od niedawna, świeżak ze mnie, więc nie ukrywam, że jestem pod wrażeniem Waszych sprawnych poszukiwań
Po szczegółowym przeanalizowaniu i tłumaczeniu z łaciny na polski wiem;
Piotr Korczak urodził się w 1898 r we wsi Tczów. Jego rodzicami byli Jan Korczak i Łucja zd Drab.
Katarzyna Korczak zd Pietrzyk urodziła sę ww 1902 r również we wsi Tczów. Jej rodzicami byli Walenty Pietrzyk i Franciszka zd Ptaszek.
Katarzyna i Piotr wzieli ślub 30.01.1923 roku we wsi Tczów.
Piotr urodził się w tej wsi, ale później mieszkał w Bartodziejach. W akcie zgonu mojego dziadka Franciszka, syna Piotra i Katarzyny widnieje miejsce urodzenia Bartodzieje więc sądzę, że również tam zostali pochowani.
Nie ukrywam, że troche trudności sprawia mi wyszukiwarka familysearh, a bardzo chciałabym poznać lata ich śmierci.
Przeglądam księgi strona po stronie, a jest to troche mozolne. Istnieje możliwość szybszego znalezienia?
- marzanna62

Genealogia to hobby ktore uczy cierpliwosci i systematycznosci. Wyobraz sobie ze nie wszystko jest w internecie i niektorzy maja tylko ksiegi w parafiach i archiwach czesto oddalonych od miejsca zamieszkania?. Skany to w dalszym ciagu tylko czesc zasobow. Czesc danych jest zindeksowanych i widoczne tutaj w portalu szuka sie w geneszukacz. Aby sprawdzic jaki zakres lat jest zindeksowanych wchodzisz tutaj w zakladke Katalog naszych zasobów podajesz parafie w Twoim wypadku Tczow i Bartodzije i tam masz zakrese zindekoswanych lat. Jezeli sa indeksy za dany okres to szukasz w indeksach jezeli nie to samodzierlne przegladanie skanow w przypadku zgonu to przeszukiwanie rok po roku.
Nie zakladaj ze jak dziadek mieszkal w Bartodziejeach to jego rodzice tez musieli umrzec w Bartodziejach. Wcale tak nie musialo byc dziadek mogl sie ozenic w Bartodziejach i zamieszkal tam po slubie. Nie zaczynaj od zgonow bo to prawie niewykonalne jak nie ma indeksow zakres dat moze byc bardzo duzy. Zacznij od znalezienia aktu slubu dziadka w internecie raczej nie bedzie bo to mlode lata na pewno po 1940 a jest ochrona danych osobowych. Sciagnij yen slub z USC lub parafii. Jak bedziesz miec slub to masz wtedy czy rodzice zyli w trakcie tego slubu czy juz nie wtedy masz juz jakies okresy przyblizone. Moa uwaga przy tak "mlodych" 1898 to wzglednie mlody rocznik urodzenia szanse abys miala zgon w internecie nie sa duze. Jest okres ochronny uodstepniane sa akta starsze niz 80 lat aby akt zgonu Piotra mogl byc w internecie musialby umrzec ok 1936 a jego zona jeszcze pozniej. Moja rada zacznik od aktu slubu dziadkow musisz go miec bo wtedy wiesz czy rodzice umarli przed jego slubem czy po. Jezeli umarli przed slubem dziadka liczeze slub lata 40te to masz szanse ze cos bedzie w internecie jezeli po to nie ma szans bo okres chroniony. Reasumujac zawsze zaczynasz od slubu masz slub wtedy wiesz czy rodzice jeszce zyli nie masz slubu to szukasz wszystkich dzieci danej pary i zgon teoretycznie moze byc od razu po ostanim dziecku. Zgony to najtrudnejsz dzialka moga byc w bardzo duzym przedziale dat i chodzi o to aby zmiejszyc ten przedzial poszukiwan. Masz teraz dokladny instruktaz. Najpierw sprawdzasz jakie lata sa zindeksowane w parafiach Tczow i Bartodzieje. Jezeli sa szukasz w indeksach.
Aby znalezc zgony Piotra i jego zony zaczynasz od slubu dziadka wtedy wiesz czy zyli rodzice.
Aby znalezc zgon rodzicow Piotra zaczynasz od slubu Piotra wtedy tez wiesz czy zyli jego rodzice.
Jezli sa ndeksy czesc danych mozesz miec od razu bez szukania.
Nie zakladaj ze jak dziadek mieszkal w Bartodziejeach to jego rodzice tez musieli umrzec w Bartodziejach. Wcale tak nie musialo byc dziadek mogl sie ozenic w Bartodziejach i zamieszkal tam po slubie. Nie zaczynaj od zgonow bo to prawie niewykonalne jak nie ma indeksow zakres dat moze byc bardzo duzy. Zacznij od znalezienia aktu slubu dziadka w internecie raczej nie bedzie bo to mlode lata na pewno po 1940 a jest ochrona danych osobowych. Sciagnij yen slub z USC lub parafii. Jak bedziesz miec slub to masz wtedy czy rodzice zyli w trakcie tego slubu czy juz nie wtedy masz juz jakies okresy przyblizone. Moa uwaga przy tak "mlodych" 1898 to wzglednie mlody rocznik urodzenia szanse abys miala zgon w internecie nie sa duze. Jest okres ochronny uodstepniane sa akta starsze niz 80 lat aby akt zgonu Piotra mogl byc w internecie musialby umrzec ok 1936 a jego zona jeszcze pozniej. Moja rada zacznik od aktu slubu dziadkow musisz go miec bo wtedy wiesz czy rodzice umarli przed jego slubem czy po. Jezeli umarli przed slubem dziadka liczeze slub lata 40te to masz szanse ze cos bedzie w internecie jezeli po to nie ma szans bo okres chroniony. Reasumujac zawsze zaczynasz od slubu masz slub wtedy wiesz czy rodzice jeszce zyli nie masz slubu to szukasz wszystkich dzieci danej pary i zgon teoretycznie moze byc od razu po ostanim dziecku. Zgony to najtrudnejsz dzialka moga byc w bardzo duzym przedziale dat i chodzi o to aby zmiejszyc ten przedzial poszukiwan. Masz teraz dokladny instruktaz. Najpierw sprawdzasz jakie lata sa zindeksowane w parafiach Tczow i Bartodzieje. Jezeli sa szukasz w indeksach.
Aby znalezc zgony Piotra i jego zony zaczynasz od slubu dziadka wtedy wiesz czy zyli rodzice.
Aby znalezc zgon rodzicow Piotra zaczynasz od slubu Piotra wtedy tez wiesz czy zyli jego rodzice.
Jezli sa ndeksy czesc danych mozesz miec od razu bez szukania.
Marzanna