Katalog inwentarzy dóbr ziemskich XVI-XVIII wieku

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

vitoo

Sympatyk
Ekspert

Post autor: vitoo »

Chciałbym zapytać czy w katalogu uwzględniono również wizje wsi?
Witold
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Tadeuszu

Pogubiłam sie calkiem. Te pierwsza metode z indeksow opisales mi jak wysylales mi tamte zdjecia ale tej drugiej z rejestrow prosze opisz mi na pw łopatologicznie. Oczywiscie rozumiem co znaczy przegladac caly mikrofilm jak leci ale to raczej nie wchodzi w gre ze wzgledu na koniecznosc zamawiana mikrofilmow z Krakowa do swojego archiwum. Z oczywistch wzgledow czasowych i finasowych bede zamawiac tylko takie w ktorych wiem ze powinna wystapic "moja" miejscowosc.

Katalog Kutrzeby nie znam napisz blizej tytuł. Byc moze uda mi sie go sciagnac do swojej biblioteki.

Panie Bartku
Dziekuje za wsparcie tematu prac archiwalnych w latach 1951-1953. Dziekuje za linka znam go.

Panie Witoldzie

To jest tylko spis miejscowosci z podaniem zrodla gdzie jest inwentarz do tej miejscowosci. Napisalm w pierwszym poscie jak wyglada zapis przy miejscowosci
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Ted_B

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: Ted_B »

Marzanno !
Tu masz link do T.3 katalogu Kutrzeby:
http://rcin.org.pl/dlibra/publication?id=2297&tab=3

Reszta w internecie niedostępna.
Sprawę korzystania z rejestrów opiszę Ci na pv.

Tadek
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Pani Marzanno, dziękuję za odpowiedź. Orientuję się czym jest "Katalog inwentarzy dóbr ziemskich XVI-XVIII wieku" ale nie byłem pewien czy zawiera także wizje, w których czasem również spotkać można nazwiska chłopów. Jak się okazuję katalog ten wizji nie obejmuje. Nie jestem też pewien czy obejmuje inne materialy inwentarzowe jak częsciowe opisy wsi, rejestry poddanych. Z pewnością więc katalog nie jest wyczerpujący.

Pozdrawiam,
Witold
Ted_B

Sympatyk

Witam !
Marzanno - wiadomość na pv posłałem - zaś poniżej inna strona rejestru - z 1662 roku:
http://www.parafia-cieslin.pl/wp-conten ... G_7778.jpg

Witoldzie !
Katalog to tylko wskazanie drogi do miejsca gdzie znajduje dany inwentarz (w tym przypadku w księgach grodzkich i ziemskich).
Natomiast jak wygląda inwentarz to wrzucę za chwile 2 strony z inwentarza folwarku Ogrodzieniec (myślę, że każdy zna ten zamek).
Będzie to strona 1 i ostatnia. Inwentarz jest krótki - tylko 5 stron. Całość po polsku. Żeby nie zaśmiecać serwera zdjęcia będą tylko 1 dzień - jak ktoś zainteresowany to pisać.

Teraz niech ktoś coś napiszę - żebym mógł za chwilę znowu wejść.
Tadek

PS.
Nie zablokowało mnie więc zamieszczam:
http://www.parafia-cieslin.pl/wp-conten ... CN2175.jpg
http://www.parafia-cieslin.pl/wp-conten ... CN2211.jpg

Nie są to inwentarze z ksiąg grodzkich czy ziemskich krakowskich.
Jest to dokument z AP Katowice - ale stan lepszy niż jakość większości zdjęć z mikrofilmów.
W księgach grodzkich czy ziemskich z reguły początek i koniec jest po łacinie, zaś sam opis po polsku. Tutaj wszystko po polsku.
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Jeśli nie jest to inwentarz z ksiąg grodzkich lub ziemskich to skąd pochodzi? Archiwum podworskiego? Dziękuję za ciekawy przykład. Chcialem tylko wskazać, że część dokumentów o charakterze inwentarzy czy innych przydatnych do badań genealogicznych nie znajduje się w katalogu. Jeśli nie ma w nim interesującej nas miejscowości, nie trzeba się od razu poddawać.
Pozdrowienia!
Witold
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

vitoo pisze:Pani Marzanno, dziękuję za odpowiedź. Orientuję się czym jest "Katalog inwentarzy dóbr ziemskich XVI-XVIII wieku" ale nie byłem pewien czy zawiera także wizje, w których czasem również spotkać można nazwiska chłopów. Jak się okazuję katalog ten wizji nie obejmuje. Nie jestem też pewien czy obejmuje inne materialy inwentarzowe jak częsciowe opisy wsi, rejestry poddanych. Z pewnością więc katalog nie jest wyczerpujący.

Pozdrawiam,
Witold
Sama nazwa mowi ze to jest tylko katalog i zawiera ok 7500 miescowosci z podaniem zrodla gdzie sie znajduje inwentarz. Oczywiscie w katatalogu sa wymienione rowniez miejscowosci dla ktorych powstaly tylko czesciowe spisy i takie miejscowsci sa w nim oznaczone. W katalogu jest tylko potwierdzenie ze inwentarz jest a to co dany inwentarz zawiera to moze byc roznie niektore zawierały spisy kmieci inne nie. Katalog to indeks miejscowsci i nie widac w nim poszczegolnych inwentarzy. Po inwentarze trzeba siegnac do ksiag ziemskich i grodzkich. Wydawalo mi sie ze jasno napisalam to w jednym z pierwszych postów. Zreszta tytuł opracowania wyraznie pokazuje ze zrodlem byly ksiegi grodzkie i ziemskie.

Wanda Maciejewska. Helena Karczowa "Katalog inwentarzy dóbr ziemskich XVI-XVIII wieku sporządzony na postawie ksiąg grodzkich i ziemskich" wyd 1959
Marzanna

vitoo

Sympatyk
Ekspert

Może ja niejasno się wyraziłem, więc powtórzę: doskonale rozumiem i wiem co zawiera katalog. Wiem czym jest inwentarz, niejeden miałem w rękach. Wskazuję jednak, że nie zawiera wizji dóbr (oczywiście nie samych wizji ale indeksu miejscowości), dokumentów podobnych do opisów i inwentarzy, czasem również zawierających materiał nazwiskowy.

Stąd też, dla mających taką możliwość, warto też pofatygować się do archiwów i przejrzeć archiwalia na miejscu. Brak inwentarza w katalogu nie oznacza, że nie zachowała się wizja, czy rejestr poddanych lub inny, podobny dokument typu inwentarzowego.

Zapytałem o źródło wrzuconego tu inwentarza, bo Tadeusz podkreślił, że właśnie nie pochodzi on ani z ksiąg ziemskich, ani z grodzkich.

Pozdrowienia,
Witek
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Otrzymał podziękowania: 15 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Przykładem książki, w której wyzyskano nie tylko inwentarze ale i wizje, są "Materiały do dziejów chłopa Wielkopolskiego" Deresiewicza, również oparte na wspomnianej "Kartotece materiałów do dziejów wsi":
http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewto ... 347#p32347

"Kartoteka" obejmuje materiał od XVI wieku i chyba pomija opisy wsi z wykazami chłopów przytaczane przed wydzieleniem serii oblat w łacińskich zapisach sprzedaży czy dzierżawy wsi.
Ted_B

Sympatyk

Witam !
Inwentarz, który zamieściłem powyżej zamieściłem pochodzi ze zespołu zatytułowanego "Archiwum Rodziny Poleskich z Rokitna Szlacheckiego".
Gdzie leży Rokitno - zapewne większość nie wie - w woj. śląskim, przy granicy z woj. małopolskim, w pobliżu Łaz czy Ogrodzieńca. Zespół ten zawiera min. kilka j.a. w których w sumie jest kilkanaście inwentarzy. Są to głównie wsie leżące niedaleko Rokitna. Kiedyś już je wymieniałem, na pewno są tam Chutki, Masłomecka, klucz Dąbrowski, Włodowice i inne. Jeśli jest ktoś zainteresowany tym rejonem to podam dokładne sygnatury to tych pozycji.
Inwentarze są głównie w księgach grodzkich i ziemiańskich, ale również w innych zespołach. Nieraz nazwa zespołu nic nam nie mówi, ale są tam dokumenty dot. naszej miejscowości - ze względu np. na właściciela.
W powyższym zespole mamy wymienioną rodzinę Poleskich, a są tam dokumenty dotyczące również innych rodzin: Męcińskich, Łodzińskich, Lewikowskich, Wielopolskich, Widawskich i innych.
Wracając do samych inwentarzy, nie wiem co rozumie, Pan Panie Witoldzie, przez pojęcie "wizja". Mnie kojarzy się to z wizją lokalną, czyli oglądnięciem na miejscu danych dóbr, danych rzeczy. Dokumenty zawierające inwentarze spisywane były przed urzędem starościańskim (powiedzmy w Krakowie). Osoba spisująca mogła nawet nie znać tych dóbr, ale osoby zawierające daną transakcję zapewne zapoznały się z faktem rzeczywistym na miejscu - więc to wszystko widziały.
W księgach grodzkich (czy ziemskich) same inwentarze zatytułowane są z reguły jako "Opisanie wsi (wsiów)... czy też dóbr" (ale to później).
Mogę więc przypuszczać, że dobra opisywał (np. przy sprzedaży) ich dawny właściciel, zaś kupujący przystawał na to i pisarz spisywał.
Same inwentarze nie mają jakiegoś odgórnego szablonu. Nie zawsze wszystkie rzeczy są opisane (np. dwór, zabudowania dworskie, zabudowania poddanych, opisanie granic, powinności poddanych, wykazy, itp.).
Zwłaszcza w późniejszych czasach nie wymienia się już poszczególnych poddanych, tylko operuje się powinnościami całej wsi powiedzmy.

Teraz do Marzanny.
W tytule katalogu mamy podane "od XVI wieku", czyli jesteśmy w latach 1500. Nie spotkałem się jeszcze z inwentarzem z tego okresu. Czy na tych kartkach nie masz przypadkowo przykładu inwentarza z lat 1500 ?
Dla informacji - ten powyższy przykład inwentarza pochodzi z 1650 roku.

Pozdrawiam !
Tadek
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

vitoo pisze:Może ja niejasno się wyraziłem, więc powtórzę: doskonale rozumiem i wiem co zawiera katalog. Wiem czym jest inwentarz, niejeden miałem w rękach. Wskazuję jednak, że nie zawiera wizji dóbr (oczywiście nie samych wizji ale indeksu miejscowości), dokumentów podobnych do opisów i inwentarzy, czasem również zawierających materiał nazwiskowy.

Stąd też, dla mających taką możliwość, warto też pofatygować się do archiwów i przejrzeć archiwalia na miejscu. Brak inwentarza w katalogu nie oznacza, że nie zachowała się wizja, czy rejestr poddanych lub inny, podobny dokument typu inwentarzowego.

Zapytałem o źródło wrzuconego tu inwentarza, bo Tadeusz podkreślił, że właśnie nie pochodzi on ani z ksiąg ziemskich, ani z grodzkich.

Pozdrowienia,
Witek
Katalog to tylko wskazanie drogi do miejsca gdzie znajduje dany inwentarz (w tym przypadku w księgach grodzkich i ziemskich).

Nie wiem dlaczego miales watpliwosc Tadeusz wyraznie napisal ze "moj" inwentarz pochodzi z ksiag ziemskich i grodzkich.

Jezeli mowisz ze mogly zachowac sie inwentarze choc nie ma ich w moim katalogu daje kokretny przyklad. Interesuje mnie wies Kamienczyce powiat proszowski wojewodztwo krakowskie. Szukam wszystkiego o tej wsi. Trudnosc polega na tym ze to dobra zakonne zakon Norbertanek ze Zwierzynca. Jezli cos jest to byc moze tylko w klasztorze a tam dostepu nie ma dla zwyklego smiertelnika. Mowac szukam wszystkiego mysle XVIII wiek i przelom wiekow XVII i XVIII.
Marzanna

Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Mam zrobione zdjecia z tego katalogu dla calego wojewodztwa krakowskiego i sandomierskiego, zainteresowani prosze o kontakt na pw.
Marzanna

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”