Prośba o ... Ancestry ... cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

beatpatt35

Sympatyk
Adept

Post autor: beatpatt35 »

Ignacy Balamucki
 in the Michigan, Marriage Records, 1867-1952

Name:
Ignacy Balamucki
Race:
White
Birth Year:
abt 1896
Birth Place:
Poland
Marriage Date:
22 Nov 1920
Marriage Place:
Ford, Michigan, USA
Residence Place:
Ford City, Michigan
Father:
Nickolas
Mother:
Mary
Spouse:
Wladyslawa Wachowska
Record Number:
205615
Film:
155
Film Description:
1920 Wayne - 1921 Calhoun

Ignatz ( Frank) Balamucki

Birth:  01 Feb 1896 (1 Feb 1896) - Poland
Death:  27 Feb 1974 - Michigan, USA
Parents:  Maryanna Kozinska, Jakob (Jacob) Balamucki
Spouse:  Elenora Goreski
Michał Chrzanowski
przemko20161

Sympatyk

Post autor: przemko20161 »

Witam
Nie mam dostępu do Ancestry i proszę o sprawdzenie nazwiska Perucki i Perucna
Przemek
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

Aniu jeżeli to ten drugi Ignacy od Eleonory to tu masz dodatkowe info o jego dzieciach

BALAMUCKI, Cassy - A resident of Lake Charles, LA, formerly of Grand Blanc, age 79, passed away Wednesday, November 18, 1998 at Genesys Health Park. Funeral Mass will be celebrated 10AM Saturday, November 21, 1998 at Holy Family Catholic Church, 11824 S. Saginaw St., Grand Blanc, Fr. John H. Bush officiating. Interment at New Calvary Catholic Cemetery. Visitation from 6-8PM this evening, 2-4 and 6-9PM Friday at the Hill Funeral Home, 11723 S. Saginaw St., Grand Blanc, where a vigil service will be prayed 7:30PM Friday. Memorial contributions may be made to the American Cancer Society or the American Heart Association. Miss Balamucki was born in Pepin, WI on January 4, 1919, the daughter of Ignacy Frank and Eleanora Balamucki. Cassy was a member of the Elder Berries at the Queen of Heaven Catholic Church in Lake Charles and was a member of Holy Family Parish from 1968 to 1982. Miss Balamucki was employed by AC Spark Plug for over 30 years, retiring in 1974. She was a member of UAW Local 651. Surviving are: 2 brothers, Mitchell and wife Dorothy Balamucki of Cromwell, CT, Edward and wife Violet Balamucki of St. Charles, MI; 2 sisters, Stella and husband Charles Kozlowski of Flint, Wanda and husband Ernest Pappenheimer of Grand Blanc; numerous nieces and nephews; great nieces and great nephews; and 5 great-great-nieces and nephews. She was preceded in death by her parents, sister, Janine in infancy and sister-in-law, Stephanie

Balamucki.

BALAMUCKI, Mitchell T.

Mitchell T. Balamucki, 89, of Middlefield St., Middletown, beloved husband of Dorothy (Gladwin) Balamucki, died Monday, (April 23, 2007) at Middlesex Health Care Center. &NDtab;He was born in Detroit, MI, the son of the late Ignace and Eleanor (Gorecki) Balamucki. A veteran of World War II, he served with the U.S. Army. Prior to his retirement, he was employed with Pratt & Whitney as a Tool and Dye Maker. Mitchell was a member of the American Federation of Musician's Local 499, the Catholic War Veterans Post 1166, and the Disabled American Veterans. &NDtab;Besides his wife, he is survived by his two sons, Stanley Balamucki and his wife Mary Ann of Marlborough, and Gerald Balamucki of Issaquah, WA; step-children, Brian Chaffee and his wife Paula of Middletown, Charlene Basso-Wright and her husband Robert of Stonington, Kathie Basso of Vernon, Camille Harrington and her husband John of Wethersfield, and Patricia Chaffee of Mystic; a brother, Edward Balamucki of St. Charles, MI; two sisters, Wanda Pappenheimer of Holly, MI, and Stella Kozlowski of Flint, MI; five grandchildren, Thomas and his wife Nicole, David, Christopher and his wife Stacey, Michael, and Brian Balamucki; five step-grandchildren, Adam, Vernon, and Joshua Gootkin, Bryan Chaffee, and Sgt. Kenneth Ordonez; and three great grandchildren, Ashley, Taylor, and Lucas Balamucki. He was predeceased by a sister, Cassy Balamucki. &NDtab;Funeral services will be held Saturday at 9:15 a.m.from the Biega Funeral Home, 3 Silver St., Middletown followed by a 10 a.m. Funeral Liturgy in St. Pius X Church, Middletown. Burial, with Military Honors, will be in Calvary Cemetery. Friends may call at the Biega Funeral Home Friday from 6 to 8 p.m. Members of the Catholic War Veterans will meet at 7 p.m. at the funeral home. In lieu of flowers, memorial contributions may be made to the Alzheimer's Association, 96 Oak St., Hartford, CT 06106.

Mitchell Balamucki
Mitchell Balamucki,

89; Of Middletown

Mitchell T. Balamucki of Middlefield Street, Middletown, died Monday at Middlesex Health Care Center. He was 89.

He was born in Detroit and was an Army veteran of World War II. He worked for Pratt & Whitney.

He is survived by his wife, Dorothy Gladwin Balamucki; two sons, Stanley Balamucki of Marlborough and Gerald Balamucki of Issaquah, Wash.; five stepchildren, Brian Chaffee of Middletown, Charlene Basso-Wright of Stonington, Kathie Basso of Vernon, Camille Harrington of Wethersfield and Patricia Chaffee of Mystic; a brother, Edward Balamucki of St. Charles, Mich.; two sisters, Wanda Pappenheimer of Holly, Mich., and Stella Kozlowski of Flint, Mich.; five grandchildren; five step-grandchildren; and three great-grandchildren.

Services will be held Saturday at 9:15 a.m. from the Biega Funeral Home, 3 Silver St., Middletown, followed by a 10 a.m. Mass at St. Pius X Church, Middletown. Burial will be in Calvary Cemetery, Middletown. Calling hours are from 6 to 8 p.m. Friday at the funeral home.

Donations may be made to the Alzheimer's Association, 96 Oak St., Hartford, CT 06106. Members of the Catholic War Veterans will meet at 7 p.m. at the funeral home.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Awatar użytkownika
33szuwarek

Sympatyk

Post autor: 33szuwarek »

Pobłocka_Elżbieta pisze:Piotrze ,
z Nekrologu Wandy E. Deutsch,
wynika:
Była t 45-letnim pracownikiem Dziekanatu Wydziału Studentów na Indiana University.
ur.5 sierp.1925 Michigan-zm.26.czerwiec 2008 r Bloomington Monroe,Indiana
rodzice:
Raymond Deutsch urodz.Dansing,Germany
Cecil A Deutsch urodz.Michigan
http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cg ... d=27886238

https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:KHS2-C46

http://webapp1.dlib.indiana.edu/iubot/v ... hit.rank=1

Ela, Bardzo Dziękuję za udzielenie informacji i za linki.
Również Michałowi dziękuje za przysłanie skanów.

Pozdrawiam Serdecznie, Piotr
Kołodziejczyk_Anna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Kołodziejczyk_Anna »

Michale i Agnieszko pięknie dziękuję Wam za zainteresowanie i poświęcony czas. Już mi serce mocniej zabiło na widok Waszych odpowiedzi. Niestety ani Ignatz Frank Balamucki, ani Ignacy mąż Władysławy nie mogli być bratem prababci. Ogólnie namierzyłam 4 Ignacych Bałamuckich urodzonych w latach 1895-1896. Ignacy mąż Anny Pritranskiej nie jest moim krewnym, drogą eliminacji pozostaje Ignacy ur. 10.07.1895(6). Drugi i trzeci rekord poniższego linku.

http://tinyurl.com/jd5k5av
i jego karta poborowa: http://tinyurl.com/zvu2qsw
Ale tu nigdzie nie ma nawet nazwiska ojca. Dziękuję Wam bardzo za pomoc, może z czasem, pojawi się dodatkowa wskazówka, a i Wasze posty mnie ukierunkowały.
Pozdrawiam

Anna
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Anno,
Czy Twoj Ignacy pochodzil z Witkowic z zaboru austriackiego?
Ignacy ktorego karte poborowa zalaczylas byl z Witkowic, jego ojciec mial na imie rowniez Ignacy,
emigrowal w 1913 r. w wieku lat 17. Jedzie do kuzyna/nki ? Balamanska ? (moze Franciszek/a)
zam. Detroit, Michgan.
Na ellis zapisany jest jako - Balucki, Ignacy.

Pozdrawiam
Grazyna
Kołodziejczyk_Anna

Sympatyk
Ekspert

Grażyno,

chyba Cię ozłocę!:-) Znalazłaś mojego Ignacego, to on. Pochodził z Witkowic obecnie w Małopolsce koło Kęt, wówczas w zaborze austriackim. Bardzo bardzo dziękuję. Nigdy nie wpadłabym na to, że na Ellis Island figuruje jako Balucky. Dziękuję Tobie i wszystkim, którzy dopomogli mi znalezieniu brata mojej prababci. Wykonujecie tu wspaniałą pracę.
Dobrego wieczoru i dziękuję za wszystkie informacje!

Rozanielona Anna
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Aniu jezeli to ten, to wtedy tutaj masz informacje na temat zgonu

http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cg ... d=59549950

Patrzac po miejscowosci moze jednak to Eleonora Gorecka byla jego zone, czyli nekrologi, ktore podalam Ci powyzej pasuja.

zobacz np. to...

Ignac Balamucki
mentioned in the record of Jennie Balamucki
Name Ignac Balamucki
Birthplace Witkonce, Poland
Gender Male
Wife Eleonora Gorecki
Daughter Jennie Balamucki
Other information in the record of
from Michigan Deaths and Burials
Name Jennie Balamucki
Gender Female
Burial Date 02 Apr 1925
Death Date 31 Mar 1925
Death Place Wyandotte, Wayne, Michigan
Age 1
Birth Date 29 Jul 1923
Birthplace Wyandotte, Mich.
Occupation None
Race White
Marital Status Single
Father's Name Ignac Balamucki
Father's Birthplace Witkonce, Poland
Mother's Name Eleonora Gorecki
Mother's Birthplace Brzozowo, Poland

Chyba, ze bylo dwoch Ignacych z tej samej miejscowosci...

Jak miala mama Ignacego na imie?

Popatrze dalej ...
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Na ellis jest jeszcze jeden Ignacy z tej samej miejscowosci, plynie tez w 1913 r. ale imie ojca chociaz jest podane nie wiem jakie jest, ma lat 16, plynie do brata ? Jana Kolodziejczyka?
zapis na ellis > Balamstzki, Janary ( Janary to oczywiscie Ignacy)

Jest tez wspomniany wyzej kuzyn Franciszek ktory plynie w 1905 r. tez z Witkowic, lat 28.
Zapisany tak - Balamncki, Franceszek

Obaj na Detroit

Grazyna
Kołodziejczyk_Anna

Sympatyk
Ekspert

Agnieszko,

ten Ignacy z Twojego postu, jest jednym trzech Ignacych z Witkowic, ale raczej nie tym moim. Rodzicami mojego byli Ignacy Bałamucki i Marianna (Maria) Czerminska, tego zaś od Eleonory, ojca Jennie-Marianna i Jakub Bałamuccy (wedle informacji odczytanych przez Michała).
Początkowo również myślałam, że Ignatz Frank Bałamucki, mąż Eleonory mógłby być tym moim. Miałabym multum informacji do przyswojenia, biorąc pod uwagę ich potomstwo i losy. Ale cieszę się bardzo, że znaleziony list pasażerski przez Grażynę rozwikłał tą zagadkę.
Dziękuję Ci bardzo za to, że włączyłaś się moje poszukiwania.
Pozdrawiam
Anna
beatpatt35

Sympatyk
Adept

Post autor: beatpatt35 »

Kołodziejczyk_Anna pisze:Dobry wieczór!

Bardzo proszę, jeśli to możliwe o odczytanie informacji o rodzicach dwóch osób noszących to samo imię i nazwisko, mianowicie Ignacy Bałamucki. Podejrzewam, że jeden z nich mógłby być bratem mojej prababci.

Oto link:http://tinyurl.com/hkcupvw

Pierwszy Ignacy to ten z Matching Person z Family Tree na samym wstępie, o ile się nie mylę Ignatz Frank Balamucky ur. 01.02.1896.
Drugi to ten z czwartego licząc od góry rekordu z Matching Records, ze ślubu z Władysławą Wachowską.
Niestety zapisu o rodzicach nie znalazłam ani na FamilySearch, ani na Elis Island, a dane na ancestry są dla mnie niewidoczne.
Z góry bardzo dziękuję.
Anna Kołodziejczyk
Aniu, w drzewie rodziny Porter występuje Twoje nazwisko Kołodziejczyk. Mężem jednej z sióstr Ignacego Bałamuckiego (1896-1974), syna Jakuba i Marianny Kozińskiej był John (Jan) Kołodziejczyk.
Michał Chrzanowski
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Ok, teraz jest to bardziej jasne :) no nic, przynajmniej podalam Ci dane o jego zgonie (biorac pod uwage date urodzenia).
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Kołodziejczyk_Anna

Sympatyk
Ekspert

Agnieszko, istotnie dane z Findagrave, wyjaśniają przyczyny śmierci mojego krewnego. Dziękuję raz jeszcze.
Grażyno, masz niebywały talent do wyszukiwania poprzekręcanych polskich nazwisk emigrantów docierających do Ellis Island. Sama namierzyłam tylko Franka Bałamuckiego. Ale może jakoś uda mi się z tymi informacjami zebrać w całość tych emigrujących Bałamuckich i połączyć ich więzami rodzinnymi. Dziękuję za Twoją intuicję.
Dzięki Michale. Moi przodkowie po mieczu są z za Andrychowa (Ci Bałamuccy to krewni po kądzieli). To nie są wielkie odległości, ale póki co nic mi o tym Johnie nie wiadomo. W każdym razie odnotuję sobie.
Dziękuję raz jeszcze.
Ania
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Aniu robi sie troche ciekawiej.... jezeli ten ktory urodzil sie 10.7.1896 jest twoim Ignacym, to wychodzi na to, ze jednak Wladyslawa jest jego zona. Znalazlam jego akt zgonu, oczywiscie nazwisko przekrecone ...

https://drive.google.com/file/d/0B1ypsS ... sp=sharing

tu masz zgon Gladys, wynika ze zmarla przed nim... wiec jest zagadka bo w jego akcie zgonu napisane jest, ze zglasza jego zgon zona a ona juz nie zyla

http://cdm16317.contentdm.oclc.org/cdm/ ... 2319/rec/4
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Kołodziejczyk_Anna

Sympatyk
Ekspert

Agnieszko, już sama się z tym gubię. Pierwszy akt zgonu z 1936 jest bez wątpienia tym mojego Ignacego, tylko problem z tą Władysławą-Gladys.
Akt małżeński Ignacego i Władysławy zawiera imię ojca pana młodego Nicolas, Mikołaj w mojej rodzinie nie występuje. Ta para miała syna Casimira I. I jeszcze jakiś Ignacy B. zmarł październiku 1977r.
Najlepiej byłoby obu tych Gladys nie łączyć. Ale zagadka pozostaje.
Dziękuję za akt zgonu.
Anna
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”