Gdzie on pracował?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Gdzie on pracował?

Post autor: KarwalskaJustyna »

Dzień dobry,
Chciałabym się dowiedzieć czy jest możliwość dotarcia do dokumentów odnośnie pracy mojego przedwcześnie zmarłego pradziadka, jeśli zmarł on w 1933 roku?
Całe rodzeństwo mojego pradziadka(a było ich ponad 10) byli bardzo dobrze wykształceni i dzięki temu byli wysoko postawionymi kierownikami/dyrektorami/prezesami.

O Bolesławie nie wiem tak naprawdę nic. Gdzie pracował i czy w ogóle?

Drugim moim pytaniem - jest czy jest możliwość dotarcia do jakiś dokumentów odnośnie jego śmierci? W jaki sposób umarł? Oczywiście może w akcie zgonu jakaś notka została umieszczona. W jaki sposób mam zgłosić się i gdzie, by dostać taki kompletny wpis do księgi ? Nie tylko takie dane jak w odpisie aktu zgonu?
Ale może jakieś inne dokumenty pozwoliłyby mi to okryć ?

Ja wiem, że od jego śmierci minęło już bardzo dużo czasu, ale może jednak jakieś dokumenty mogłyby się zachować?
Czy już nawet nie ma sensu szukać?

Pozdrawiam

Justyna Karwalska

[EDIT] Mój pradziadek Bolesław Owczarek urodził się i zył w miejscowości Szczyty koło Działoszyna woj. łódzkie. 1896-1933
Ostatnio zmieniony pn 12 gru 2016, 13:09 przez KarwalskaJustyna, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
jurek.solecki

Sympatyk

Gdzie on pracował?

Post autor: jurek.solecki »

Nie piszesz nic o miejscowościach ani o nazwiskach.

Jurek Solecki
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Gdzie on pracował?

Tak , przepraszam.

Justyna
Ostatnio zmieniony pt 30 gru 2016, 00:01 przez KarwalskaJustyna, łącznie zmieniany 1 raz.
loreii

Sympatyk

Re: Gdzie on pracował?

Post autor: loreii »

KarwalskaJustyna pisze:Dzień dobry,
Chciałabym się dowiedzieć czy jest możliwość dotarcia do dokumentów odnośnie pracy mojego przedwcześnie zmarłego pradziadka, jeśli zmarł on w 1933 roku?
Całe rodzeństwo mojego pradziadka(a było ich ponad 10) byli bardzo dobrze wykształceni i dzięki temu byli wysoko postawionymi kierownikami/dyrektorami/prezesami.

Drugim moim pytaniem - jest czy jest możliwość dotarcia do jakiś dokumentów odnośnie jego śmierci? W jaki sposób umarł? Oczywiście może w akcie zgonu jakaś notka została umieszczona. W jaki sposób mam zgłosić się i gdzie, by dostać taki kompletny wpis do księgi ? Nie tylko takie dane jak w odpisie aktu zgonu?
Ale może jakieś inne dokumenty pozwoliłyby mi to okryć ?

Ja wiem, że od jego śmierci minęło już bardzo dużo czasu, ale może jednak jakieś dokumenty mogłyby się zachować?
Czy już nawet nie ma sensu szukać?

Pozdrawiam

Justyna Karwalska

[EDIT] Mój pradziadek Bolesław Owczarek urodził się i zył w miejscowości Szczyty koło Działoszyna woj. łódzkie. 1896-1933
Spróbuj odszukać metryki urodzenia jego dzieci,metryki chrztu albo jego akt ślubu.W każdym z tych dokumentów powinien być podany zawód który wykonywał w tym czasie.
Możesz też spróbować odszukać jego kopertę dowodową(ale z racji że zmarł w 1933 może się to nie udać).
Co do informacji o śmierci.U mnie w Krakowie jest coś takiego jak spisy zmarłych chrześcijan(podane są tam dane nieboszczyka,miejsce,data i godzina zgonu oraz przyczyna śmierci).Może w AP pod który podlega Działoszyn też jest coś takiego ?
Monika

Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

W akcie ślubu, gdyż tylko on jako jedyny jest ogólnodostępny w internecie nie stoi nic o nim. Tylko, że jego rodzice byli rolnikami. Może on tez został przy roli. Co do aktów urodzenia dzieci muszę wystąpić do USC.

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410

Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
loreii

Sympatyk

KarwalskaJustyna pisze:W akcie ślubu, gdyż tylko on jako jedyny jest ogólnodostępny w internecie nie stoi nic o nim. Tylko, że jego rodzice byli rolnikami. Może on tez został przy roli. Co do aktów urodzenia dzieci muszę wystąpić do USC.

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410

Pozdrawiam
Justyna
Myślałam bardziej o czymś takim :
http://i68.tinypic.com/bj1bt.jpg
Jest to akt ślubu moich pradziadków z 1922 roku.Pochodzi z ksiąg parafialnych.Posiadam też akt urodzenia prababci z 1901 roku(też z ksiąg parafialnych) i tam również jest podany zawód ojca.
Monika

Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Niestety nie mam czegoś takiego i nigdy takiego nie widziałam.

Pozdrawiam
Justyna
Ostatnio zmieniony pt 30 gru 2016, 00:01 przez KarwalskaJustyna, łącznie zmieniany 1 raz.
loreii

Sympatyk

KarwalskaJustyna pisze:Niestety nie mam czegoś takiego i nigdy takiego nie widziałam. Pewnie takie coś ma ksiądz. Widziałam kiedyś ze miał 3 księgi z danego okresu. Jedna w taki sposób, drugi w standardowy "Działo się", a trzecią duplikat. Musiałabym przejść się do księdza. Moja babcia i jej siostry to roczniki 27-29-31, wiec w internecie ich nie znajdę. Chyba, że u mormonów.

Pozdrawiam
Justyna
Ja bym poszukała w AP.Moje papiery są właśnie z archiwum,parafia prawdopodobnie je tam przekazała.
Monika

Awatar użytkownika
jurek.solecki

Sympatyk

Post autor: jurek.solecki »

Piszesz , Całe rodzeństwo mojego pradziadka(a było ich ponad 10) byli bardzo dobrze wykształceni i dzięki temu byli wysoko postawionymi kierownikami/dyrektorami/prezesami. Może coś być w gazetach.
Zobacz tu
http://genealogyindexer.org/
https://academica.edu.pl/
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra
https://polona.pl/search/

Jurek solecki
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Faktycznie, skontaktuje się z AP. Może akurat mają :))

Pozdrawiam
Justyna
Ostatnio zmieniony pt 30 gru 2016, 00:00 przez KarwalskaJustyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Sofeicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sofeicz »

KarwalskaJustyna pisze: Całe rodzeństwo mojego pradziadka(a było ich ponad 10) byli bardzo dobrze wykształceni i dzięki temu byli wysoko postawionymi kierownikami/dyrektorami/prezesami.

Z tymi dyrektorami i prezesami, to chyba lekka przesada.
W historii OSP Szczyty jest napisane o jednym z Owczarków (pewnie z tych)
Owczarek Maciej – Skarbnik i jednocześnie Gospodarz, w którego stodole przechowywano sprzęt przeciwpożarowy.
A więc po prostu rolnik.
Tak więc twój pradziadek wcale nie był jakimś wyjątkiem.
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Dowiedziałam się gdzie mogę szukać i rozpocznę poszukiwania :)

Justyna
Ostatnio zmieniony czw 29 gru 2016, 23:59 przez KarwalskaJustyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Odnośnie dyrektorów i kierowników nie przesadzam, ponieważ żyją do tej pory osoby(lub niedawno żyły), które to mi o tym opowiedziały, ponieważ ich znały. Nie jest to kolejna opowieść rodzinna o zubożałej szlachcie...
Ja miałam w rodzinie burmistrza - dopóki nie sprawdziłam dokumentów.
Obywatel miasta okazał się kominiarzem, prawdopodobnie starszym cechu (izby rzemieślniczej).
I odwrotnie. Przemilczana, lekceważona, niezbyt chyba lubiana "praciotka" okazała się kierowniczką domu dziecka, ważną osobą w społeczności miasta.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
loreii

Sympatyk

Ja za to całe życie słyszałam że pradziadek był kolejarzem.
Jak zaczęłam się zagłębiać w temat to z kolejarza zrobił się rakarz :wink:
I nikt w rodzinie o tym nie wiedział,nawet jego córka.
Monika

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”