Dzień dobry,
Szukam szukam od dluzszego czasu miejsca pochowku i dat zgonu mojej praprababci i pradziadka, jej syna i nic.
Moje pytanie: czy i w jaki sposob moge wystapic do USC o ich akty zgonu? Czy mi wydadza? Czy moge wystapic o nie w swojej miejscowosci czy tam gdzie sie urodzili czy tam gdzie podejrzewam ze zmarli?
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za odpowiedź
Agnieszka M.
Jak wystapic o akt zgonu do USC
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
agnieszka_margas

-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Zawsze warto podać informację które masz i pamiętaj, że "generalnie" USC akty zgonu stuletnie i młodsze, niektóre zdały do AP też z zakresu 80-100 lat, więc skoro parapra..to może w USC już nie być.
i "akt zgonu" dla celów genealogicznych to nie tylko odpis ale i kopia (więcej informacji niż nawet w zupełnym odpisie AZ
i "akt zgonu" dla celów genealogicznych to nie tylko odpis ale i kopia (więcej informacji niż nawet w zupełnym odpisie AZ
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
Jak wystapic o akt zgonu do USC
Dzień dobry,
Wystąpić trzeba do USC właściwego ze względu na miejsce śmierci. Można to zrobić za pośrednictwem najbliższego USC ale trzeba wskazać USC, do którego wniosek trafi, czyli USC miejsca zgonu. A jeszcze lepiej zadzwonić do USC miejsca zgonu i się dowiedzieć czy takowy akt w ogóle mają. Druki wniosków w USC.
Wydadzą choć może się zdarzyć (mnie się jeszcze nigdy nie zdarzyło), że poproszą o udowodnienie pokrewieństwa. Jeszcze lepiej poprosić o ksero takiego aktu (będzie taniej - ksero około5 zł, odpis skrócony 22, odpis zupełny 33) ale tu już może być różnie i doświadczenia moje są tu różne, np. w Warszawie tak a w Poznaniu choćby nie wiem co - nie ma mowy.
Pozdrawiam,
Arek
Wystąpić trzeba do USC właściwego ze względu na miejsce śmierci. Można to zrobić za pośrednictwem najbliższego USC ale trzeba wskazać USC, do którego wniosek trafi, czyli USC miejsca zgonu. A jeszcze lepiej zadzwonić do USC miejsca zgonu i się dowiedzieć czy takowy akt w ogóle mają. Druki wniosków w USC.
Wydadzą choć może się zdarzyć (mnie się jeszcze nigdy nie zdarzyło), że poproszą o udowodnienie pokrewieństwa. Jeszcze lepiej poprosić o ksero takiego aktu (będzie taniej - ksero około5 zł, odpis skrócony 22, odpis zupełny 33) ale tu już może być różnie i doświadczenia moje są tu różne, np. w Warszawie tak a w Poznaniu choćby nie wiem co - nie ma mowy.
Pozdrawiam,
Arek
-
agnieszka_margas