Nazwisko: Mościcki

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=30633&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Piotr_ole

Sympatyk

Post autor: Piotr_ole »

Informacje o rodzinie Mościckich z Tworkowic znalazłem na stronie: https://www.geni.com/people/Aleksander- ... 5415159177

Mościcki Franciszek i Pełszyk Anastazja są pra-pra dziadkami Biskupa Aleksandra Mościckiego (ur. 10.VI.1898 r. w Tworkowicach, zm. 25.XI.1980 r. w Łomży).
Z przekazów rodzinnych wiem, że Mościccy byli spokrewnieni z rodziną Pełszyków. Na w/w stronie internetowej znalazłem informacje,że pra-pra babką Aleksandra Mościckiego była Anastazja Mościcka z domu Pełszyk.
Jestem spokrewniony z Pełszyk Antoniną (ur. ok. 1874 r. w Bujenka, zmarłą w 1943 r. w ZSRR). Rodzicami Antoniny byli Pełszyk Kazimierz (? prawdopodobnie Kazimierz "?") oraz prawdopodobnie Józefa z domu (?) Mościcka. Podejrzewam, że właśnie Józefa Pełszyk z domu Mościcka mogła być spokrewniona z Anastazją Pełszyk z domu Mościcka.
Antonina Pełszyk miała co najmniej 2 rodzeństwa tj. Ludwik i Stanisława.
Bratową Biskupa Aleksandra Mościckiego była Aleksandra Mościcka z domu Mirkowicz. Aleksandra Mościcka z domu Mirkowicz to siostra mojej pra-babci.
Piotr
Michał_Buszewski

Sympatyk

Post autor: Michał_Buszewski »

nieco offtopic do Piotra:

Mój Dziadek Władysław po 1945 r. mieszkał w Tworkowicach, odziedziczył młyn po Ignacym (Ludgierdzie) Małysce, z którym był jakoś - nikt nie wie jak - spokrewniony. Z przekazów Taty wynika, że mieli krewnych / przyjaciół z rodziny Mościckich. Nigdy dotąd nie wspominał przyszłego Biskupa, ale dopytam go o to.

Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”