Archiwum w Iwano-Frankiwsk/Stanisławów - Ukraina
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Archiwum w Iwano-Frankiwsk/Stanisławów - Ukraina
W jaki sposób dotrzeć do tego archwium czy ktoś wie? prawdopodobnie znajdują się tam teczki personalne osób, czekam na informacje Marek
- Aftanas_Jerzy

Iwano Frankiwsk/ Stanisławów/ archiwum
Znajdziesz wszystko na portalu 'Archiwa Ukrainy' (trzy wersje językowe: ukraińska, rosyjska i angielska). Link do wersji angielskiej--->> http://www.archives.gov.ua/Eng/
A oto interesująca Ciebie strona archiwum iwano-frankowskiego:
http://www.archives.gov.ua/Archives/index.php?ra09
U dołu są podane wejścia do opisu zbiorów (фонди).
Na ogół odpowiadają na maile z zapytaniami, nawet napisane po polsku.
A oto interesująca Ciebie strona archiwum iwano-frankowskiego:
http://www.archives.gov.ua/Archives/index.php?ra09
U dołu są podane wejścia do opisu zbiorów (фонди).
Na ogół odpowiadają na maile z zapytaniami, nawet napisane po polsku.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
annarenata

Stanisławów archiwum
Witam
mam pytanie, czy ktoś uzyskał kiedykolwiek odpowiedź z archwum ze Stanisławowa? Dwa miesiące temu wysłałam tam list z prośbą o jakiekolwiek informacje dot mojej babki. Zmarła w Stanisławowie 1931r. Jak do tej pory nic. Czy jest jeszcze szansa na odpowiedź?
Ewentualnie gdzie jeszcze mogę jej szukać?
pozdrawiam
mam pytanie, czy ktoś uzyskał kiedykolwiek odpowiedź z archwum ze Stanisławowa? Dwa miesiące temu wysłałam tam list z prośbą o jakiekolwiek informacje dot mojej babki. Zmarła w Stanisławowie 1931r. Jak do tej pory nic. Czy jest jeszcze szansa na odpowiedź?
Ewentualnie gdzie jeszcze mogę jej szukać?
pozdrawiam
- Wlodzimierz_Macewicz

- Kontakt:
Stanisławów archiwum
jak sądzę akt zgonu jest jeszcze w ichnim USC (ZAKS) -- u nich zasady podobne do naszych, księga idzie do archiwum po 100 latach od zamknięcia
obawiam się że szansa na odpowiedź żadna.
pozdr WM
pozdr WM
-
annarenata

-
annarenata

Re: Stanisławów archiwum
Podepnę się do tematu. Czy w Ukraińskich USC bedą znajdować się akta z czasów międzywojennej Polski lub nawet Austro-Węgier? Jeśli tak to gdzie szukać osób z terenów Doliny i Peczeniżyna?Wlodzimierz_Macewicz pisze:jak sądzę akt zgonu jest jeszcze w ichnim USC (ZAKS) -- u nich zasady podobne do naszych, księga idzie do archiwum po 100 latach od zamknięcia
pozdr WM
Adam

Czy próbowałeś zaglądnąć do AGAD? Zwłaszcza ten okres Austro-Węgier?
pozdrawiam
pozdrawiam
- t.dzwonkowski

Sz. Panierempage pisze:Podepnę się do tematu. Czy w Ukraińskich USC bedą znajdować się akta z czasów międzywojennej Polski lub nawet Austro-Węgier? Jeśli tak to gdzie szukać osób z terenów Doliny i Peczeniżyna?Wlodzimierz_Macewicz pisze:jak sądzę akt zgonu jest jeszcze w ichnim USC (ZAKS) -- u nich zasady podobne do naszych, księga idzie do archiwum po 100 latach od zamknięcia
pozdr WM
Proszę podlinkować:
wujek2.ia.pw.edu.pl/wm/archiwum/main.html
http://wujek2.ia.pw.edu.pl/wm/
Pozdrawiam Tadeusz Dzwonkowski
Dziękuję ale chodzi mi nie o księgi metrykalne- kościelne (te są niestety niekompletne) ale urzędowe USC. Jeśli takowe w Galicji występowały. Tak jak to było w zaborze pruskim.
Jak było w latach 20tych i 30tychi i w czasie wojny? Czy kościół nie musiał np oddawać władzom kopii ksiąg?
Jak było w latach 20tych i 30tychi i w czasie wojny? Czy kościół nie musiał np oddawać władzom kopii ksiąg?
Adam
Ja napisałem tradycyjny list, odpowiedź otrzymałem na maila - pismo urzędowe w formie załącznika.annarenata pisze: Dwa miesiące temu wysłałam tam list z prośbą o jakiekolwiek informacje dot mojej babki. Zmarła w Stanisławowie 1931r. Jak do tej pory nic. Czy jest jeszcze szansa na odpowiedź?
Pozdrawiam
Leszek
-
annarenata

Widzę, że miałeś szczęście. Może jeszcze raz spróbuję? Jeszcze pytanie, w jakim języku pisałeś":?
Pozdrawiam
Anna Renata
Pozdrawiam
Anna Renata
Po ukraińsku, zapytanie wysłałem do 3 Archiwów Państwowych - Lwów, Tarnopol i Iwano-Frankiwsk (Stanisławów).
Z Lwowa odpowiedź otrzymałem za pośrednictwem Konsulatu Generalnego (Lwów), Stanisławów na maila, a Tarnopol do tej pory nie odpowiedział.
Z Lwowa odpowiedź otrzymałem za pośrednictwem Konsulatu Generalnego (Lwów), Stanisławów na maila, a Tarnopol do tej pory nie odpowiedział.
- MariaŁopaciuk

To potwierdza powtarzane zdanie wśród genealogów poszukujących we wschodnich archiwach - Archiwum w Tarnopolu jest mało przyjazne dla osób w nim poszukujących.awdochin pisze:Po ukraińsku, zapytanie wysłałem do 3 Archiwów Państwowych - Lwów, Tarnopol i Iwano-Frankiwsk (Stanisławów).
Ale trzeba próbować ... innego wyjścia nie ma skoro tam są akta nas interesujące
Maria Ł
Na Ukrainie nie obowiązuje zasada 100 lat od faktu, a księgi z ZAGSu sa przekazywane po 75 ( może 72) latach. Obowiązuje jednak zasada ostatniej daty z księgi, a nie że mamy rok 2017 - 75 = 1942. Jeżeli księga kończy się w 1945 roku to zostanie przekazana za 3 lata.