Archiwum w Iwano-Frankiwsk/Stanisławów - Ukraina

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

marek14

Sympatyk

Archiwum w Iwano-Frankiwsk/Stanisławów - Ukraina

Post autor: marek14 »

W jaki sposób dotrzeć do tego archwium czy ktoś wie? prawdopodobnie znajdują się tam teczki personalne osób, czekam na informacje Marek
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Iwano Frankiwsk/ Stanisławów/ archiwum

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Znajdziesz wszystko na portalu 'Archiwa Ukrainy' (trzy wersje językowe: ukraińska, rosyjska i angielska). Link do wersji angielskiej--->> http://www.archives.gov.ua/Eng/
A oto interesująca Ciebie strona archiwum iwano-frankowskiego:
http://www.archives.gov.ua/Archives/index.php?ra09
U dołu są podane wejścia do opisu zbiorów (фонди).
Na ogół odpowiadają na maile z zapytaniami, nawet napisane po polsku.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
annarenata

Sympatyk
Legenda

Stanisławów archiwum

Post autor: annarenata »

Witam

mam pytanie, czy ktoś uzyskał kiedykolwiek odpowiedź z archwum ze Stanisławowa? Dwa miesiące temu wysłałam tam list z prośbą o jakiekolwiek informacje dot mojej babki. Zmarła w Stanisławowie 1931r. Jak do tej pory nic. Czy jest jeszcze szansa na odpowiedź?

Ewentualnie gdzie jeszcze mogę jej szukać?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wlodzimierz_Macewicz

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Stanisławów archiwum

Post autor: Wlodzimierz_Macewicz »

jak sądzę akt zgonu jest jeszcze w ichnim USC (ZAKS) -- u nich zasady podobne do naszych, księga idzie do archiwum po 100 latach od zamknięcia

obawiam się że szansa na odpowiedź żadna.

pozdr WM
annarenata

Sympatyk
Legenda

Witam, no własnie nie doczekałam się odpowiedzi ( cenne doświadczenie na przyszłość ). Chyba poszukam innego '' dojścia '', po prostu pewnie trzeba zlecić kwerendę,

serdecznie pozdrawiam
annarenata

Sympatyk
Legenda

Witam

w tym problem, żę ja nie wiem kiedy i gdzie się urodziła moja babcia. Wiem, żę prawdopodobnie zmarła w Stanisławowie IV / V 1931r

pozdrawiam
Awatar użytkownika
rempage

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Stanisławów archiwum

Post autor: rempage »

Wlodzimierz_Macewicz pisze:jak sądzę akt zgonu jest jeszcze w ichnim USC (ZAKS) -- u nich zasady podobne do naszych, księga idzie do archiwum po 100 latach od zamknięcia

pozdr WM
Podepnę się do tematu. Czy w Ukraińskich USC bedą znajdować się akta z czasów międzywojennej Polski lub nawet Austro-Węgier? Jeśli tak to gdzie szukać osób z terenów Doliny i Peczeniżyna?
Adam

Sympatyk
Legenda

Czy próbowałeś zaglądnąć do AGAD? Zwłaszcza ten okres Austro-Węgier?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk

Post autor: t.dzwonkowski »

rempage pisze:
Wlodzimierz_Macewicz pisze:jak sądzę akt zgonu jest jeszcze w ichnim USC (ZAKS) -- u nich zasady podobne do naszych, księga idzie do archiwum po 100 latach od zamknięcia

pozdr WM
Podepnę się do tematu. Czy w Ukraińskich USC bedą znajdować się akta z czasów międzywojennej Polski lub nawet Austro-Węgier? Jeśli tak to gdzie szukać osób z terenów Doliny i Peczeniżyna?
Sz. Panie
Proszę podlinkować:
wujek2.ia.pw.edu.pl/wm/archiwum/main.html
http://wujek2.ia.pw.edu.pl/wm/
Pozdrawiam Tadeusz Dzwonkowski
Awatar użytkownika
rempage

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: rempage »

Dziękuję ale chodzi mi nie o księgi metrykalne- kościelne (te są niestety niekompletne) ale urzędowe USC. Jeśli takowe w Galicji występowały. Tak jak to było w zaborze pruskim.
Jak było w latach 20tych i 30tychi i w czasie wojny? Czy kościół nie musiał np oddawać władzom kopii ksiąg?
Adam

Sympatyk

Post autor: awdochin »

annarenata pisze: Dwa miesiące temu wysłałam tam list z prośbą o jakiekolwiek informacje dot mojej babki. Zmarła w Stanisławowie 1931r. Jak do tej pory nic. Czy jest jeszcze szansa na odpowiedź?
Ja napisałem tradycyjny list, odpowiedź otrzymałem na maila - pismo urzędowe w formie załącznika.

Pozdrawiam
Leszek
annarenata

Sympatyk
Legenda

Widzę, że miałeś szczęście. Może jeszcze raz spróbuję? Jeszcze pytanie, w jakim języku pisałeś":?

Pozdrawiam
Anna Renata
awdochin

Sympatyk

Post autor: awdochin »

Po ukraińsku, zapytanie wysłałem do 3 Archiwów Państwowych - Lwów, Tarnopol i Iwano-Frankiwsk (Stanisławów).
Z Lwowa odpowiedź otrzymałem za pośrednictwem Konsulatu Generalnego (Lwów), Stanisławów na maila, a Tarnopol do tej pory nie odpowiedział.
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MariaŁopaciuk »

awdochin pisze:Po ukraińsku, zapytanie wysłałem do 3 Archiwów Państwowych - Lwów, Tarnopol i Iwano-Frankiwsk (Stanisławów).
Z Lwowa odpowiedź otrzymałem za pośrednictwem Konsulatu Generalnego (Lwów), Stanisławów na maila, a Tarnopol do tej pory nie odpowiedział.
To potwierdza powtarzane zdanie wśród genealogów poszukujących we wschodnich archiwach - Archiwum w Tarnopolu jest mało przyjazne dla osób w nim poszukujących.
Ale trzeba próbować ... innego wyjścia nie ma skoro tam są akta nas interesujące

Maria Ł
bkalafat

Sympatyk

Post autor: bkalafat »

Na Ukrainie nie obowiązuje zasada 100 lat od faktu, a księgi z ZAGSu sa przekazywane po 75 ( może 72) latach. Obowiązuje jednak zasada ostatniej daty z księgi, a nie że mamy rok 2017 - 75 = 1942. Jeżeli księga kończy się w 1945 roku to zostanie przekazana za 3 lata.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”