Poszukuję aktu Macieja Szeligowskiego

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Marcin_123

Sympatyk

Poszukuję aktu Macieja Szeligowskiego

Post autor: Marcin_123 »

Witam,
mam problem ze znalezienie aktu małżeństwa i zgonu Macieja Szeligowskiego (Sielgowskiego). Na akcie zgonu jego żony Marianny 34/1817 Pszczonów (łódzkie) jest napisane, że Maciej ma 70 lat, ale wiadomo jak oni pisali wiek. Przeszukałem wszystkie lata i nic. Też w swych poszukiwaniach poszedłem w stronę, że Macieja przygarnęły dzieci, ale niestety przepadł jak kamień w wodzie. Nic nie znalazłem.

Akt zgonu 34/Łyszkowice Parafia Pszczonów
roku 1817 dnia 10 miesiąca grudnia przed Nami kommendarzem pszczonowskim sprawującym obowiązki urzędnika stanu cywilnego, gminy pszczonowskiej, powiatu sochaczewskiego w województwie mazowieckim stawili się Maciej Szeligowski mąż zmarłej, komornik liczący lat 70 i Władysław Lasocki gospodarz liczący lat 38, sąsiad we wsi Łyszkowicach zamieszkali i oświadczyli Nam iż dnia 6 grudnia roku bieżącego o godzinie 8 wieczór pod numerem 18 umarła Marianna w stanie małżeńskim Szeligowska 60 lat mająca, żona zwyż wyrażonego Macieja Szeligowskiego zamieszkałego we wsi Łyszkowicach. Powyższy akt niniejszy oświadczającym był przeczytany i podpisany, gdyż świadkowie pisać nie umieją.
Ks. Andrzej … Urzędnik Stanu Cywilnego.

Znalazłem w genotece Macieja Szeligowskiego urodzonego w 1743 roku w Skierniewicach, czyli w wieku zbliżonym do urodzin męża Marianny, a Skierniewice są niedaleko Pszczonowa.

http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol

Poniżej tłumaczenie z łaciny akty urodzenia

„Skierniewice - miesiąc jw.
Dziecko: Maciej.
Rodzice: uczciwi Franciszek i Elżbieta Szeligowscy.
Chrzestni: uczciwy Józef Wysokieński (?); uczciwa panna Zuzanna Zarawska*; wszyscy z tejże miejscowości.

* ale w poprzednim akcie widnieje jako (Żórawska).”

Potrzebny jest mi akt zgonu, bądź urodzenia Macieja Szeligowskiego, aby potwierdzić lub wykluczyć koligacje rodzinne.
Wszystkich mających pomysły jak to zrobić i mogących pomóc proszę o wpis na forum.

Aktu urodzeni Jana kopia wierzytelnej aktu do ślubu (link poniżej)

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =812&y=201

Odnoszę wrażenie, że już doszedłem do ściany i nie mogę już niczego potwierdzić bądź wykluczyć.
Znalezienie aktu zgonu lub małżeństwa Macieja wyjaśniło by moje dylematy, gdzie wziął ślub trudno wywnioskować. W akcie ślubu Mateusza Szeligowskiego brata Jana 7/1812 Komorniki Parafia Tarczyn jest napisane

Komorniki roku 1812, dnia 4, miesiąca lutego. Przed nami proboszczem tarczyńskim urzędnikiem stanu cywilnego, gminy Parafii Tarczyn, powiatu płońskiego w Departamencie Warszawskim stawił się sławetny Mateusz Szeligowski ,kawaler, czeladnik kunsztu kowalskiego liczący lat 31 podług złożonego aktu wiadomości publicznej zrobionego przed urodzonym podsędkiem wydziału 4, powiatu i miasta Warszawy, syn sławetnego Macieja Szeligowskiego zamieszkałego w miasteczku Wyskitnym w powiecie piotrkowskim na funkcji leśniczego z Marianną z Kaczmarskich spłodzony, zamieszkały w mieście Pradze, w asystencji w miejsce rodziców nieprzytomnych rady familijnej, to jest :
sławetnego Jana Szeligowskiego mistrza kunsztu kowalskiego liczącego lat 28 zamieszkałego na Pradze, a brata swego rodzonego i Tomasza Wołoszyńskiego lat 30, kupca osiadłego w mieście Pradze jako najbliższego sąsiada;
stawiła się także sławetna Marianna z Arnoldów, panna w domu rodzicielskim zostająca licząca lat 20 podług okazanej metryki wyciągniętej z ksiąg kościoła Parafii … w asystencji ojca swego sławetnego Jana Arnolda majstra piwowara zamieszkałego we wsi Komornikach i matki Katarzyny ze Skawińskich. Strony stawające żądają abyśmy do ułożonego miedzy nimi obchodu małżeństwa przystąpili, którego zapowiedzi uczynione były ze strony pana młodego w gminie miasta Praga, ze strony zaś panny młodej w gminie parafii Tarczyn, to jest pierwsza dnia 5, a druga dnia 12 miesiąca stycznia roku bieżącego o godzinie 12 w południe. Gdy o żadnym tamowaniu rzeczonego małżeństwa zawiadomieni nie zostaliśmy i formalności jakie prawo wymaga zachowane zostały, przychylając się zatem do żądania stron po przeczytaniu wszystkich wzwyż wymaganych papierów i działu 6 w tytule Kodeksu Napoleona o małżeństwie zapytaliśmy się przyszłego małżonka i przyszłej małżonki czy chcą połączyć się z sobą węzłem małżeńskim ? Na co gdy każde z nich oddzielnie odpowiedziało, iż taka ich jest wola, ogłaszamy w imieniu prawa iż
. Czego spisaliśmy akt w przytomności sławetnego Wilhelma Hermanna lat 30 liczącego majstra piwowara w mieście Warszawie osiadłego i urodzonego Karola Wojdę lat 24 mającego aktuariusza w Dobrach Narodowych Tarczyn, obydwoje jako świadków ze strony pana młodego; niemniej urodzonego Kazimierza Kowalskiego lat 50 liczącego, … probostwa w mieście Tarczynie i Jana Parola 30 lat mającego ekonoma dóbr Tarczyna, zamieszkałego we wsi Komorniki jako sąsiadów wezwanych ze strony panny młodej. Akt niniejszy został stawającym przeczytany, przez nas i świadków podpisany.
Ksiądz Tomasz … K.W. Proboszcz Tarczyński urzędnik stanu cywilnego.
Jako świadkowie: Wilhelm Herman, Karol Wojda, Kazimierz Kowalski, Jan Parol

Pozdrawiam
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”