Nazwisko: Majchrzak
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=976&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Wielu Majchrzaków mieszka w okolicy Częstochowy.
Z.J.
Z.J.
Wielu Majchrzaków wywodzi się z okolic Jeżowa koło Brzezin w woj. łódzkim. Rodzina o takim nazwisku mieszka w mojej miejscowości w okolicach Rawy Mazowieckiej od ok. 1890 r.. Jedna z moich pra... była z domu Majchrzak. Nazywała się Anna i wyszła za Tomasza Koper vel Kopera. Zmarła 1858 r. w parafii Sierzchowy.
Moja prababcia nazywała się Józefa Majchrzak i pochodziła z okolic Gniezna
Poszukuję Majchrzaków z miejscowości Gogolewo,Dembowo(Dębowo) Wielkie Księstwo Poznańskie.
W tych miejscowościach urodził się mój pradziadek Michał brat jego Andrzej rodzicami byli Wawrzyniec i Franciszka Mikołajczyk.
Około roku 1850 rodzina Majchrzak z Księstwa Poznańskiego przeprowadziła się do zaboru Rosyjskiego wieś Elżbiecin pozdrawiam Mirek.
W tych miejscowościach urodził się mój pradziadek Michał brat jego Andrzej rodzicami byli Wawrzyniec i Franciszka Mikołajczyk.
Około roku 1850 rodzina Majchrzak z Księstwa Poznańskiego przeprowadziła się do zaboru Rosyjskiego wieś Elżbiecin pozdrawiam Mirek.
-
Marianna_Różalska

- Kontakt:
Witam,
szukam informacji o Majchrzakach z okolic Borszyna (gmina Ozorków). Moi przodkowie to Józef Majchrzak i Anna z Saganiaków, rolnicy z Borszyna. Do tej pory wiem o następujących dzieciach:
1. Marianna Kowalska (1888 Różyce Żmijowe - 1979 Ozorków)
2. Franciszka Raczkowska
3. Szczepan
4. Stanisława (1898 Borszyn - 1987 Ozorków)
5. Michalina Granosik (1901 Borszyn - 1986 Solca Wielka)
6. Wiktoria Krzyżaniak (1904 Borszyn - 1994 Borszyn)
Jest jeszcze kilkoro, których nie mogę znaleźć.
Pozdrawiam
Marianna Różalska
szukam informacji o Majchrzakach z okolic Borszyna (gmina Ozorków). Moi przodkowie to Józef Majchrzak i Anna z Saganiaków, rolnicy z Borszyna. Do tej pory wiem o następujących dzieciach:
1. Marianna Kowalska (1888 Różyce Żmijowe - 1979 Ozorków)
2. Franciszka Raczkowska
3. Szczepan
4. Stanisława (1898 Borszyn - 1987 Ozorków)
5. Michalina Granosik (1901 Borszyn - 1986 Solca Wielka)
6. Wiktoria Krzyżaniak (1904 Borszyn - 1994 Borszyn)
Jest jeszcze kilkoro, których nie mogę znaleźć.
Pozdrawiam
Marianna Różalska
-
martencja_82
Witam! Poszukuję informacji o Majchrzakach z okolic Jędrzejowa, z miejscowości Prząsław. Mój pradziadek to Jan Majchrzak. Miał on rodzeństwo: brata Stanisława, który mieszkał z żoną w Sosnowcu; Tadeusz, który mieszkał w Prząsławiu i Józefa, który mieszkał w Mostach koło Grodna; Julię Lipską (zd. Majchrzak); Stefanię Wesołowską (zd. Majchrzak). Żoną mojego pradziadka Jana Majchrzaka była Marianna Maludzińska. Rodzicami Jana Majchrzaka byli: Antoni Majchrzak i Tekla Skiba. Jan Majchrzak z Marianną Maludzińską po ślubie wyjechali do Józefa do Mostów koło Grodna, następnie wrócili do Dąbrowy Górniczej (byli tam około 1939r.), a w 1945r. zamieszkali w Swołowie.
Pozdrawiam
Marta
Pozdrawiam
Marta
Parafia Parzyszew w Łódzkim to istne siedlisko Majchrzaków.
Mój prapradziadek Marcin Żak ożenił się z Marianną Majchrzak przed 1867r (poszukuję metryki ślubu)
i tam też w tym roku urodził się Adam Żak.
Zbigniew
Mój prapradziadek Marcin Żak ożenił się z Marianną Majchrzak przed 1867r (poszukuję metryki ślubu)
i tam też w tym roku urodził się Adam Żak.
Zbigniew
Zbigniew
Witam
Moja praprababcia to Franciszka Kulawiak z domu Majchrzak (1845-1890) córka Jana i Agnieszki z Dursiewiczów .
Urodzona w Majkowicach par Ręczno zmarła we wsi Faliszew Par.Skotniki
pozdrawiam
Ania
Moja praprababcia to Franciszka Kulawiak z domu Majchrzak (1845-1890) córka Jana i Agnieszki z Dursiewiczów .
Urodzona w Majkowicach par Ręczno zmarła we wsi Faliszew Par.Skotniki
pozdrawiam
Ania
Pozdrawiam Ania Bernat
par.swietokrzyskie:Łopuszno,Przedbórz,Skotniki,Czermno,Ręczno,małopol.Miechów,Koniusza,Czaple W.,Proszowice,podkarp:Jeżowe,Kamień,Bieliny,Łętownia maz.Jasienica,Jelonki,Czermno,Złorotia
par.swietokrzyskie:Łopuszno,Przedbórz,Skotniki,Czermno,Ręczno,małopol.Miechów,Koniusza,Czaple W.,Proszowice,podkarp:Jeżowe,Kamień,Bieliny,Łętownia maz.Jasienica,Jelonki,Czermno,Złorotia
-
Siwiński_Mikołaj

Moja praprabacia to Zofia Panek z d. Majchrzak (1874-1945) córka Jana i Teofili z d. Kluska.
Urodzona w Rzerzęczycach parafii Kłomnice i tamże zmarła.
Po pierwszym mężu na nazwisko miała Politańska, z nim miała syna Bolesława, który zmarł 1895 r. po 5 tyg., a Feliks Politański zmarł tego samego roku 4 miesiące wcześniej.
Wyjechała do wsi Dąbrowa (obecnie Dąbrowa Górnicza) tam poznała mojego prapradziadka Macieja Panka (1868-1944)
Urodzona w Rzerzęczycach parafii Kłomnice i tamże zmarła.
Po pierwszym mężu na nazwisko miała Politańska, z nim miała syna Bolesława, który zmarł 1895 r. po 5 tyg., a Feliks Politański zmarł tego samego roku 4 miesiące wcześniej.
Wyjechała do wsi Dąbrowa (obecnie Dąbrowa Górnicza) tam poznała mojego prapradziadka Macieja Panka (1868-1944)
Moja praparbabcia Julianna Majchrzak (1822-1849) pochodziła z Pragi, jej rodzicami byli Karol Majchrzak (1789-1851) oraz Agnieszka Włodarska, rodzicami Karola byli: Kacper Majchrzak (1765-1816) urodzony w Mińsku Mazowieckim oraz Franciszka Krzyszewska. W Mińsku Mazowieckim urodził się ojciec Kacpra - Maciej Majchrzak (1730-1794) oraz dziadek Wojciech Majchrzak.
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
-
AlicjaSurmacka

Witam,
Poszukuję potomków osób o nazwisku Majchrzak urodzonych w Łodzi a mianowicie dzieci
Wawrzyńca Majchrzyk z Pauliną d.d. Czeszek
Franciszka ur. 1893 akt 2312 Łódź poślubiła Piotra Kosińskiego a później w 1937 roku Adama Nowaka
Marianna ur. 1895
Leon ur. 20.02.1898 w Kobielach
Stefan ur. 1902
Lucjan ur. 25.12.1904 w Łodzi
Feliks ur. 11.01.1907 w Łodzi
Regina ur. 1910 akt 3757 w Łodzi
Antoni Majchrzyk szewc urodzony w 1832 roku w Biestrzykowie pow. radomszczański
wyprowadził się z rodziną do Łodzi między rokiem 1882 ( tj. zgon najmłodszego dziecka w Biestrzykowie a rokiem 1886 gdzie w Łodzi ślub brała jego córka Julianna)
W Łodzi nazwisko Antoniego i Jego rodziny jest zapisywane jako Majchrzak, jedynie Wawrzyniec poślubia Paulinę Czeszek z nazwiskiem Majchrzyk ale już wszystkie urodzone dzieci Wawrzyńca noszą nazwisko Majchrzak. 01.03.1895 roku w Łodzi zmarła Antoniemu żona Katarzyna Majchrzyk z Łęckich zapisana oczywiście jako Majchrzak. Niespełna trzy miesiące później 28.06.1895 roku Antoni poślubił w Kobielach 30 letnią pannę Annę Dominiak córkę Wincentego i Justyny Wachniak urodzoną w Dmeninie z którą miał dwoje dzieci; syna Piotra ur. 1896 i córkę Władysławę ur. w 1898 urodzone w Kobielach. Różnica wieku między małżonkami to niemal 33 lata. Antoni w dniu drugiego ślubu ma skończone 63 lata choć ksiądz zapisał 60 lat a Anna Dominiak ma 29 lat.
Małżonkowie najprawdopodobniej wyprowadzają się do wsi Swoboda w parafii Lututów blisko Wielunia gdzie córka Antoniego i Anny- Władysława rodzi w 1920 roku syna Lucjana. ( później dopisane imię ojca Franciszek). W 1921 Anna Majchrzyk z córką Władysławą i wnukiem Lucjanem przeprowadzają się do Łodzi na ul Brzezińską 82 gdzie już wcześniej mieszkała owdowiała Paulina Majchrzyk z Czeszków z córką Marianną ur. 1895, synami Leonem ur. 1898, Lucjanem ur. 1904, Feliksem ur. 1907.
Ale wróćmy do Łodzi;
W Łodzi w 1886 roku Julianna córka Antoniego i Katarzyny Majchrzak poślubiła Michała Wardęgę syna Wincentego i Anny z Dębskich z którym miała co najmniej dwoje dzieci urodzonych w Łodzi: córkę Mariannę ur. 16.06.1890 r akt 1031, która poślubiła ........... Rosińskiego a zmarła 04.09.1948 roku w Lututowie pow. Wieluń akt 99 oraz córkę Kazimierę ur. w 1892 roku akt 578.
Cztery lata później w 1890 roku akt 303 Łódź wychodzi za mąż córka Antoniego i Katarzyny -Józefa za Jana Krajewskiego syna Pawła i Tekli Rerubel i w tym samym roku rodzi się w Łodzi tej parze syn Stanisław Krajewski akt 2006 z 1890 r parafia NMP
Natomiast w 1892 roku akt 428 w Łodzi parafia NMP ślub bierze Wawrzyniec syn Antoniego i Katarzyny Łęckiej z Pauliną Czeszek córką Jana i Józefy Kubicz. Wawrzyniec Majchrzyk zmarł pod nazwiskiem Majchrzak 06.02.1012 r akt 243 w Łodzi na Bautach.
A może ktoś ma te osoby w swojej genealogii.
Pozdrawiam serdecznie Alicja
Poszukuję potomków osób o nazwisku Majchrzak urodzonych w Łodzi a mianowicie dzieci
Wawrzyńca Majchrzyk z Pauliną d.d. Czeszek
Franciszka ur. 1893 akt 2312 Łódź poślubiła Piotra Kosińskiego a później w 1937 roku Adama Nowaka
Marianna ur. 1895
Leon ur. 20.02.1898 w Kobielach
Stefan ur. 1902
Lucjan ur. 25.12.1904 w Łodzi
Feliks ur. 11.01.1907 w Łodzi
Regina ur. 1910 akt 3757 w Łodzi
Antoni Majchrzyk szewc urodzony w 1832 roku w Biestrzykowie pow. radomszczański
wyprowadził się z rodziną do Łodzi między rokiem 1882 ( tj. zgon najmłodszego dziecka w Biestrzykowie a rokiem 1886 gdzie w Łodzi ślub brała jego córka Julianna)
W Łodzi nazwisko Antoniego i Jego rodziny jest zapisywane jako Majchrzak, jedynie Wawrzyniec poślubia Paulinę Czeszek z nazwiskiem Majchrzyk ale już wszystkie urodzone dzieci Wawrzyńca noszą nazwisko Majchrzak. 01.03.1895 roku w Łodzi zmarła Antoniemu żona Katarzyna Majchrzyk z Łęckich zapisana oczywiście jako Majchrzak. Niespełna trzy miesiące później 28.06.1895 roku Antoni poślubił w Kobielach 30 letnią pannę Annę Dominiak córkę Wincentego i Justyny Wachniak urodzoną w Dmeninie z którą miał dwoje dzieci; syna Piotra ur. 1896 i córkę Władysławę ur. w 1898 urodzone w Kobielach. Różnica wieku między małżonkami to niemal 33 lata. Antoni w dniu drugiego ślubu ma skończone 63 lata choć ksiądz zapisał 60 lat a Anna Dominiak ma 29 lat.
Małżonkowie najprawdopodobniej wyprowadzają się do wsi Swoboda w parafii Lututów blisko Wielunia gdzie córka Antoniego i Anny- Władysława rodzi w 1920 roku syna Lucjana. ( później dopisane imię ojca Franciszek). W 1921 Anna Majchrzyk z córką Władysławą i wnukiem Lucjanem przeprowadzają się do Łodzi na ul Brzezińską 82 gdzie już wcześniej mieszkała owdowiała Paulina Majchrzyk z Czeszków z córką Marianną ur. 1895, synami Leonem ur. 1898, Lucjanem ur. 1904, Feliksem ur. 1907.
Ale wróćmy do Łodzi;
W Łodzi w 1886 roku Julianna córka Antoniego i Katarzyny Majchrzak poślubiła Michała Wardęgę syna Wincentego i Anny z Dębskich z którym miała co najmniej dwoje dzieci urodzonych w Łodzi: córkę Mariannę ur. 16.06.1890 r akt 1031, która poślubiła ........... Rosińskiego a zmarła 04.09.1948 roku w Lututowie pow. Wieluń akt 99 oraz córkę Kazimierę ur. w 1892 roku akt 578.
Cztery lata później w 1890 roku akt 303 Łódź wychodzi za mąż córka Antoniego i Katarzyny -Józefa za Jana Krajewskiego syna Pawła i Tekli Rerubel i w tym samym roku rodzi się w Łodzi tej parze syn Stanisław Krajewski akt 2006 z 1890 r parafia NMP
Natomiast w 1892 roku akt 428 w Łodzi parafia NMP ślub bierze Wawrzyniec syn Antoniego i Katarzyny Łęckiej z Pauliną Czeszek córką Jana i Józefy Kubicz. Wawrzyniec Majchrzyk zmarł pod nazwiskiem Majchrzak 06.02.1012 r akt 243 w Łodzi na Bautach.
A może ktoś ma te osoby w swojej genealogii.
Pozdrawiam serdecznie Alicja