Lubochnia źródła wiedzy

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

Lubochnia źródła wiedzy

Post autor: Kasia_Marchlińska »

Dzień dobry,

Na stronie OSP w Lubochni znajduje się śliczna notka historyczna: cytat fragmentaryczny:

"Lustracja z 1765r podaje, że w Lubochni znajdowało się wówczas 35 domów osiadłych w 20 przez półrolników, był młyn, karczma oraz pocztahalteria (stacja pocztowa).

Lubochnia w swoich dziejach miała róznych właścicieli. Ponieważ wchodziłą w skład dóbr królewskich droga różnych nadań za zasługi i zobowiązania monarsze przechodziłą w dzierżawę lub zastaw do rak rycerzy i szlachty. Jak wcześniej wspomniano pierwszym znanym włąścicielm Lubochni są Janusz i Wlost - dziedzice Ujazdu. Kolejnym znanym właścicielem jest Sędziwój z Lężenic, podkomorzy sandomierski, który Lubochnię otrzymał pod zastaw pozyczki udzielonej 4 maja 1458 królowi Kazimierzowi Jagielończykowi. W roku 1513 jako dzierżawca Lubochni wymieniony jest Bartłomiej. Dnia 21 lutego 1515r krl Zygmunt I Stary zezwolił Mateuszowi - arcybiskupowi wrocławskiemu i Adamowi - podkomorzemu sandomierskiemu, braciom z Drzwicy na wykupienie Lubochni . Kolejnym znanym właścicielem jest Mikołaj Radziejowski - wojewoda łęczycki. W latach sześćdziesiątych XVIII w.posesjonatem dzierżawy lubocheńskiej zostaje Władysław Leszczyński - wojewoda łęczycki. Kolejnym znanym dzierżawcą Lubochni jest księżna Elżbieta Lubomirska."

Zwłaszcza interesują mnie te lata sześćdziesiąte XVIII wieku - wtedy mój pra-pra-pra... jest opisany w metryce jako posesor części Lubochni. Nazywał się Jan Eliasz Sosnowski i jest opisany jako urodzony.
Czy ktoś może mi pomóc i objaśnić jakiego rodzaju archiwalia prawdopodobnie są zachowane, żeby dostarczyć informacji tego typu? Właściciele, dzierżawcy itp terenu Lubochni. Jakich archiwaliów mogę szukać? Jak byście się do tego zabrali?

dzięki,
Kaśka
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”