Druskienniki

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Sprawa parafii w Druskiennikach zdaje się wyjaśniać. Jako samodzielna powstała tam dopiero po I wojnie. Niżej link w którym jest tego trop. Pierwsza kaplica to rok 1852 a poczatek budowy koscioła 1912
http://www.niedziela.pl/artykul/9010/nd ... aczy-serca
Zatem była tam tylko filia. Z praktyki wiem, że filie najczęściej były samodzielne, także prowadziły ksiegi metrykalne ale w ramach ksiag przypisanej im parafii. Przypisanie filii do parafii nie było zawsze zdeterminowane odległościa ale szeregiem innych czynników, chocby uposażeniem proboszcza..
Dla wiernych było to obojętne do jakiej parafii przynależą, msze odbywały się na miejscu.
Tylko intuicjnie sądzę że Druskienniki przypisano Hoży
Łatwo to sprawdzić. Jestem z przedkomputerowej cywilizacji i powtarzam z uporem maniaka wszędzie gdzie tylko się da - dla mnie podstawowym i najskuteczniejszym źródłem pozyskiwania wstępnych informacji pozostaje telefon. Numer podałem. Z tego co pamietam na półce w AA jest spis miejscowości diecezji wilęńskiej z przypisaniem do poszcególnych parafii w tamtych latach.
Inne metody? Ze znanych mi forumowiczów najszybciej wiedzę może mieć p. Albin Kozuchowski , może przeczyta. Inna okręzna metoda to http://forum.rodygrodzienskie.pl/. Ale po co dookoła. Telefon!!.
Księgi dekanatu grodzieńskiego. Jeśli moje wpisy nie były dosyć dosyć precyzyjne to ponawiam informację W AA są ksiegi całego dekanatu grodzieńskiego z okresu który podałem . Zwarte (jeśli dobrze rozumiem pytanie) czyli w kazdym roku, rok po roku,wszystkie parafie .
Nie ma innej metody niż kwerenda w archiwum W sieci żadnych skanów się nie znajdzie.
Jeśli w białostockim AA metryk z Druskiennik nie będzie to trzeba szukac gdzie indziej.
Pozdrawiam
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Myślę, że Pan Jerzy ma rację, co do filii Hożej. Sięgnąłem do metryk z Rotnicy z lat 50 i okazuje się, że sama Rotnica w 1856 jest filią parafii Merecz. W tejże Rotnicy w 1855 znalzlem akt zgonu z Druskiennik a w 1856 takze akt urodzenia z Druskiennik. To plus informacja, że w Druskienikach długo nie było cmentarza i chowano w Rotnicy tylko dodaje smaczku poszukuwaniom. Bo trzeba przeszukiwać i Druskienniki (jeśli akta istnieją) i Rotnicę. W ww. Akcie urodzenia jest zapis: urodził się w Druskiennikach grodzienskowo kostioła (przepraszam za nieudolny zapis)
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Witam
Zapisy metrykalne z parafii Druskienniki były prowadzone od 1881 roku. Była tam kaplica wybudowana bodajże w 1852r /w 1912 roku zaczęto budować kościół, o czym wspomina p. Jerzy/ i Druskienniki były wtedy filią parafii Hoża. Kopie ksiąg znajdują się w AA w Białymstoku - dekanat grodzieński.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Witold_S

Sympatyk

Post autor: Witold_S »

LucjaZatorska pisze:Mi sie wydaje ze to byla parafia Lejpuny,tez szukam aktow z Druskiennik
Witam wszystkich ewentualnych zainteresowanych Druskiennikami.

Okazuje się, iż księgi metrykalne Druskiennik (przynajmniej z interesującego mnie okresu) 1891 rok są dostępne w Archiwum Diecezjalnym w Białymstoku. Druskienniki już w tym roku, były parafią.
W moim przypadku Archiwum bezproblemowo akt odnalazło, przesyłając i wypis metryki i kserokopie aktu.

Pozdrawiam,

Witold
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”