Zieliński Antoni i Janasik Ewa - gdzie jest akt małżeństwa?

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
MateuszS

Sympatyk

Zieliński Antoni i Janasik Ewa - gdzie jest akt małżeństwa?

Post autor: MateuszS »

T: "Poszukuję aktu małżeństwa"

Witam

Poszukuję aktu małżeństwa Antoniego Zielińskiego z Ewą Janasik. Odnalazłem akty urodzenia ich synów Szymona z 1824 roku, Józefa z 1832 roku w parafii Goryń. Aktu ich córki Antoniny (mojej 4xprababci) urodzonej około 1818 roku jednak jej aktu urodzenia nie znalazłem. Z obliczeń wynika iż pobrali się przed 1818 rokiem jednak tego aktu też nie ma w tej parafii. Tu tylko przychodzi mi na myśl, że przybyli tu z innej parafii.
Gdyby ktokolwiek widział lub wiedział o tymże dokumencie podanym wyżej ewentualnie jakieś pomysły gdzie szukać dalej to proszę o kontakt.

Pozdrawiam MateuszS.

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Poszukuję aktu małżeństwa

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

urodzenia Antoniny - w aneksach jej małzeństwa

małzeństwa jej rodziców:
w aktach gminy
w zapowiedziach gminnych
w okolicznych parafiach i gminach, gdzie występuje naziwsko Janasik
czyli klasycznie;)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
MateuszS

Sympatyk

Witam

Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie pewnej sytuacji. Poszukiwałem w aktach metrykalnych parafii Goryń w/w nazwisk i odnalazłem akt ślubu Marianny Zielińskiej w roku 1839, gdzie rodzice jej nazywali się Antoni i Marianna. Mam wątpliwości co do imienia matki, moim zdaniem powinna być Ewa. A drugi problem to taki, iż jest tam napisane, że urodziła się w Goryniu 6 września 1820 roku. Tyle tylko, że metryki urodzenia Marianny pod tym rokiem nie ma. Przejrzałem wszystkie i w żadnym roku nie znalazłem. Co mogło być powodem braku tej metryki?

Pozdrawiam MateuszS.
Awatar użytkownika
MateuszS

Sympatyk

Już odnalazłem akt urodzenia Marianny i Antoniny i innych dzieci Antoniego i Ewy. Okazało się, że pochodzili z Parafii Wrociszew. Ale znów mam pytanie: gdzie znajdują się akta metrykalne z lat 1800-1808 z tej parafii?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. MateuszS.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Awatar użytkownika
MateuszS

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedź panie Włodzimierzu.

Przypuszczam, że reszty lat już się nie znajdzie. Przejrzałem całą księgę ale nazwiska Zieliński nie znalazłem. Utknąłem więc pewnie w poszukiwaniach aktu małżeństwa.W Genetece odnalazłem Ewę Janusik i dzięki temu natrafiłem na Antoniego Zielińskiego. Jedno z dzieci rodzi się właśnie w 1808 roku, więc ślub powinien być wcześniej. Z aktów zejścia Antoniego i Ewy nie dowiedziałem się nic o rodzicach gdyż jak to bywało "rodzice niepamiętni". Jest jeszcze jakiś sposób na odnalezienie rodziców Antoniego i Ewy?

Pozdrawiam MateuszS.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

pozostańmy przy forumowym "Ty" - oki?
1. nie zakładaj ślubu w parafii chrztów dzieci, od niej można zacząć jako najbardziej prawdopodobnej, ale nie zakończyć (szczególnie, gdy materiałów z niej nie ma) - poszukaj w sąsiedztwie na początek (czyli koordynata "miejsce")
2. aby zawęzić okres (koordynatę czasu) - rodzeństwo (jedno z nich 1808...a reszta?), wiek rodziców (to od dołu zawęzi)
z nieodległej Warki jest sporo:)

zapraszam do indeksacji - to najskuteczniejsza metoda:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”