Moskiewski adres

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Moskiewski adres

Post autor: dominikk »

Mój wujek mieszkał w Moskwie (Rosja). Ostatni adres jaki posiadam z informacji PCK to: Moskwa, ulica Pietrakowskaja, Rczelimski prejes nr 10 m.4. Próbowałem ustalić czy taki adres wogóle istniał w Moskwie, jednak nie udało mi się. Wydaje mi się, że w adresie są jakieś literówki i dlatego nie mogę odszukać żadnych informacji. Z rodziną wujka chciałbym nawiązać kontakt, ponieważ nadal mieszkają w Moskwie. Może ktoś jest w stanie zlokalizować ten adres w Moskie. Jaki obwód, region?
Pozdrawiam
Dominik K.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Moskiewski adres

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Ten adres ma rzeczywiście błędy. Pokaż skan tej informacji z PCK. Może uda się coś odczytać. Z tego co podałeś, to pewna jest tylko nazwa miasta a ulica to może być Петровско-Разумовский проезд . Nic mi innego nie pasuje.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Maria_Lesniewska

Sympatyk

Moskiewski adres

Post autor: Maria_Lesniewska »

U nas w Moskwie nie ma ulica Pietrakowskaja. Mozna poszukac numer telefona (imie, nazwisko, rok urodz.) :)
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Moskiewski adres

Ale jest chyba coś podobnego: Петровско-Разумовский проезд
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Moskiewski adres

Na tej ulicy jest nawet numer domu 10 i można pooglądać fotografię domu i oferty sprzedaży za dolary mieszkań w nim. Jest też informacja lokalizacyjna. Patrz link
http://www.apartment.ru/Foto_home/55617 ... t.ru/1.jpg
Jeżeli znasz dane osobowe poszukiwanego krewnego, to łatwo go odszukać (tak jak podała Maria_Lesniewska).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Maria_Lesniewska

Sympatyk

Moskiewski adres

Post autor: Maria_Lesniewska »

j_aftanas, Петровско-Разумовский и Петраковский - всё-таки разные названия!!! Надо бы уточнить.
Пусть напишет фамилию, имя, год рождения - посмотрю в справочнике , может быть знает имена детей - (посмотрю в "Одноклассниках" - уже находила там для кого-то с форума родных).
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Re: Moskiewski adres

Maria_Lesniewska pisze:j_aftanas, Петровско-Разумовский и Петраковский - всё-таки разные названия!!! Надо бы уточнить.
Пусть напишет фамилию, имя, год рождения - посмотрю в справочнике , может быть знает имена детей - (посмотрю в "Одноклассниках" - уже находила там для кого-то с форума родных).
Pozdrawiam.
Witaj Mario!
Ja podałem tylko nazwę, która najbardziej zbliżona jest po brzmieniu do istniejących dzisiaj w Moskwie ulic. Myślę, że ten adres został zapisany po polsku ze słuchu, a nie jest to kopią adresu pisanego cyrylicą w oryginale. Przejrzałem wszystkie nazwy ulic Moskwy i tylko taki adres hipotetyczny mi się wyświetlił:
Москва, улица Петровско-Разумовский проезд № 10 кв. 4
Widzisz chyba podobieństwo z tym polskim zapisem (oczywiście zniekształconym):
Moskwa, ulica Pietrakowskaja, Rczelimski prejes nr 10 m.4.

A rzeczywiście to jest ulica Pietrakowska, tylko że w Pietrakowsku.
Drugi problem: czy ktoś z rodziny tam jeszcze mieszka, czy ten wujek żyje, jak się nazywa.
Twoja propozycja odszukania rodziny wymaga odzewu osoby szukającej (dominikk), która musi ci podać szereg danych osobowych członków tej rodziny (nazwiska, imiona, wiek, itd). A naradzie to on milczy....
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: dominikk »

Dziękuje za odpowiedzi. Teraz wiem, że adres został zniekształcony. W liście z PCK adres zapisany jest polskim alfabetem, nie cyrylicą. Wg informacji PCK adres ten podał w 1956 r. brat mieszkającego w Moskwie wujka, mieszkający w Łodzi, który był niepiśmienny.
Mój wujek nazywał się Józef Jasiński i zmarł wg informacji PCK w 1943 r. w jednym z obozów na terenie byłego ZSRR. Miał dwóch synów: Zdzisława ur. 1928 r. w Lubieszowie (powiat Kamień koszyrski, Wołyń, Ukraina) i Władysława ur. 1930 r. tamże. O ostatnim wiem, że przeżył II wojne światową i mieszkał w Moskwie. W książce telefonicznej Moskwy jest wielu abonentów o nazwisku Jasiński, ale udało mi się odszukać jedną osobę o nazwiski Jasinskij, urodzoną 1930 r., której imię zaczyna się na W, odczestwo na I, ale nie mam dostępu do pełniejszych danych. Ta osoba nie mieszka juz pod adresem podanym mi przez PCK.
Pozdrawiam
Dominik
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Moja rada: skontaktuj się z naszą koleżanką z Moskwy (Maria_ Lesniewska)na PW. Ona oferuje pomoc w odszukaniu Twojej rodziny.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”