Wysokienice - akt urodzenia? - ok

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Mariok

Sympatyk

Wysokienice - akt urodzenia? - ok

Post autor: Mariok »

Witam,
proszę o przetłumaczeni, co jest napisane w poniższych aktach dotyczących Franciszka Gromka

https://goo.gl/photos/qSi8yA8TedBTWWYz6

https://goo.gl/photos/MC6U2AqJCJkqd43U9

Dziękuję
Ostatnio zmieniony pt 23 gru 2016, 19:56 przez Mariok, łącznie zmieniany 1 raz.
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek; Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 15 times
Kontakt:

Wysokienice - akt urodzenia?

Post autor: Bartek_M »

1) Roku jw., w listopadzie, w kościele głuchowskim ochrzczone zostało dziecko urodzone z Franciszka Gromka i Agnieszki Gawidonówny małżonków.

2) 1 IV 1767 ja Tomasz Juchowicz pleban wysokienicki ochrzciłem dziecię urodzone z Franciszka Gromka i Agnieszki Gawidonówny małżonków, któremu nadałem imię :)
Chrzestnymi byli: Józef Waszek z Wysokienic i [brak imienia] Gromkowa ze Skoczykłodów.
Bartek
Mariok

Sympatyk

Post autor: Mariok »

Dziękuję ślicznie, pierwszy akt jest z 1770.

ja szukam aktu urodzenia Grzegorza Gromka, który w 1796 bierze ślub z Teresą Szymańską. Według tego aktu ślubu Grzegorz miał wtedy 27 lat... niestety aktu urodzenia nie znalazłem... założyłem że jest on synem Franciszka i Agnieszki Gawidon, na podstawie tego że pojawił się w akcie zgonu Franciszka Gromek pojawił się syn Grzegorz Gromek...

niestety aktu urodzenia Grzegorza Gromek urodzonego około 1769 nie znalazłem.... teraz który to akt? może ten z Głuchowa? ale tam też go nie widzę, albo przeoczyłem...może to ten 1767, ale jak mieć pewność skoro brak imienia dziecka a nawet płci i w jednym i drugim akcie?...

Pozdrawiam
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek; Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 15 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Można wg kalendarza liturgicznego, ale św. Grzegorza obchodzono 12 III i 17 XI, więc obie daty chrztu pasują...
Bartek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”