Poszukuje osób z parafii Różan spokrewnionych z Bikałobrzeskim Antonim i Muszyńska Julianna miejscowość Dzbądzek lata 1840-1900
Pozdrawiam Skórczyński Rafał
Białobrzeski z parafii Różan poszukuje
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
mellonann8205

witam.Odezwałem sie bo nazwisko wydało mi sie znajome zarowno Białobrzeski jak i muszyński.Jestem z okolic wyszkowa.Nazwisko Białobrzeski wystepuje dzis na Leszczydole Starym a
Na muszyńskich natknałem sie w zdjeciach metryk w latach 1822-34. Muszyńskich poszukuje ogolnie na całym Mazowszu-Moi Muszynscy wystepuja w Par.Pniewo
( bartodzieje),par.Wyszków,par.Obryte.
moi Muszynscy sa ze wsi Bartodzieje i sa to dzieci
jozefa muszynskiego 27m1817imariii kumek
rodza sie w latach 20' 19wieku.
Kuzynstwo stryjeczne Muszynskich wystepuje tez w Par.Lubiel tylko w wersji Mucha lub Muściński.
W PAR.lUBIEL Muszynskich mam dopisanych do Szulejewskich 41m1841 to mojego tescia prababka tak miała z domu,z panienskiego.
Lubiel to od Rozana niedaleko bo przez narew TO max 25km i ta parafie mam w planach na kwiecen przyszłego roku kiedy to wybieram sie do archiwum.
pozdrawiam.
Na muszyńskich natknałem sie w zdjeciach metryk w latach 1822-34. Muszyńskich poszukuje ogolnie na całym Mazowszu-Moi Muszynscy wystepuja w Par.Pniewo
( bartodzieje),par.Wyszków,par.Obryte.
moi Muszynscy sa ze wsi Bartodzieje i sa to dzieci
jozefa muszynskiego 27m1817imariii kumek
rodza sie w latach 20' 19wieku.
Kuzynstwo stryjeczne Muszynskich wystepuje tez w Par.Lubiel tylko w wersji Mucha lub Muściński.
W PAR.lUBIEL Muszynskich mam dopisanych do Szulejewskich 41m1841 to mojego tescia prababka tak miała z domu,z panienskiego.
Lubiel to od Rozana niedaleko bo przez narew TO max 25km i ta parafie mam w planach na kwiecen przyszłego roku kiedy to wybieram sie do archiwum.
pozdrawiam.
Witam. Poszukuję wszelkich informacji na temat Macieja Białobrzeskiego s. Antoniego ur. ok. 1833 a zmarłego w Siedlcach w 1905 roku ( jego nagrobek znajduje się na cmentarzu w Siedlcach -kwatera 14 ?A/A. oraz Jego Małżonki Katarzyny z Kalińskich. Wiem tylko tyle, że Maciej Białobrzeski posiadał młyn w Siedlcach. Niestety o nim jak też żonie nic blizej nie wiem. Pozdrawiam Andrzej
-
Białobrzeski_Marek

Wspomniany Maciej Białobrzeski ma akt zgonu pod numerem 146 w roczniku 1905 (dostęp na szukajwarchiwach):amordal pisze:Witam. Poszukuję wszelkich informacji na temat Macieja Białobrzeskiego s. Antoniego ur. ok. 1833 a zmarłego w Siedlcach w 1905 roku ( jego nagrobek znajduje się na cmentarzu w Siedlcach -kwatera 14 ?A/A. oraz Jego Małżonki Katarzyny z Kalińskich. Wiem tylko tyle, że Maciej Białobrzeski posiadał młyn w Siedlcach. Niestety o nim jak też żonie nic blizej nie wiem. Pozdrawiam Andrzej
http://szukajwarchiwach.pl/62/220/0/1/1 ... VbX1X24j4A
Miał syna Antoniego, studenta Uniwersytet Warszawskiego, który zmarł w 1889 r. (akt 701):
http://szukajwarchiwach.pl/72/162/0/-/1 ... DL_Y0nOWGQ
Ignacy, starszy brat Macieja (również syn Antoniego i Agnieszki Mazur vel Mazurek), ożenił się w parafii Miedzna w 1852 r. (akt nr 14). Ojciec ich już nie żył, zaś matka jeszcze tak. Pochodził z Węgrowa, tam się urodził i mieszkał. Jak widać, w wyszukiwarce geneteki jest indeks urodzenia Macieja z 1834 r.
http://www.szukajwarchiwach.pl/62/192/0 ... iTsTCzyJvg
Nie ma jeszcze zdigitalizowanych ksiąg z Węgrowa, więc pozostaje wyjazd do Archiwum Państwowego w Siedlcach albo kwerenda i prośba o wykonanie skanów zgodnie z cennikiem archiwum.
Pozdrawiam!
Marek
Panie Andrzeju.
Interesują Pana Białobrzescy z Dzbądzka w par. Różan. Otóż zachowały się akta metrykalne z tej parafii tylko od 1897 roku. Wcześniejsze nie zachowały się. Z wykazu parafian płacących dziesięcinę proboszczowi różańskiemu w 1820 roku wynika, że z Dzbądzka dziesięcinę tą płacili: Jan Muszyński, Franciszek Tuszyński, Józef Kołczyk,Michał Czach, Jan Białobrzeski ( Białobrzewski) i Antoni Muszyński.
Pozdrawiam
T. Suski
Interesują Pana Białobrzescy z Dzbądzka w par. Różan. Otóż zachowały się akta metrykalne z tej parafii tylko od 1897 roku. Wcześniejsze nie zachowały się. Z wykazu parafian płacących dziesięcinę proboszczowi różańskiemu w 1820 roku wynika, że z Dzbądzka dziesięcinę tą płacili: Jan Muszyński, Franciszek Tuszyński, Józef Kołczyk,Michał Czach, Jan Białobrzeski ( Białobrzewski) i Antoni Muszyński.
Pozdrawiam
T. Suski