Poszukiwanie zgonu przodka

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Lewicki_Przemysław

Sympatyk

Post autor: Lewicki_Przemysław »

Mój przodek, Łukasz Lewicki, urodził się około roku 1779 w Wierzchlasie i najprawdopodobniej przeżył tam całe życie. Nie sposób jednak odnaleźć jego aktu zgonu, który to musiałby nastąpić po 1820 roku - jest to tym dziwniejsze, że akta dla Wierzchlasu są dobrze zachowane aż do 1914 roku. Czy to możliwe, że zgon nie został zapisany w aktach?
Pozdrawiam, Przemysław
Awatar użytkownika
amordal

Sympatyk

Post autor: amordal »

Prawdopodobnie tak. Taki sam problem mam ze swoim przodkiem również z parafii Wierzchlas a mianowicie Idzim Kijem vel Kik. Zmarł prawdopodobnie w 1843 roku i był był młynarzem w miejscowości Pustkowie Wilkowiec - Łykowe. Wiem to stąd, że w 1843 roku urodził się jego syn Franciszek. W metryce jego urodzenia wpisano, żę ojciec już zmarł ale metryki zgonu niestety nigdzie nie znalazłem. Pozdrawiam Andrzej
Lewicki_Przemysław

Sympatyk

Post autor: Lewicki_Przemysław »

Rozumiem, przykra to wiadomość, ale skoro zdarzało się w innych przypadkach mogło zdarzyć się i w tym. Wspomniany przeze mnie przodek, a także jego ojciec (którego życie jest, biorąc wszystko pod uwagę, dosyć dobrze udokumentowane), byli forszpanami/foczpanami na dworze Wierzchlejskich z Wierzchlasu, dziwnym jest więc dla mnie, że jeden z nich zupełnie znika z akt w pewnej chwili. Pozostaje liczyć na łut szczęścia w dalszych poszukiwaniach :) . Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam, Przemysław
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”