Grabowa niegdyś krakowskie dziś śląskie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
siewierzan
Witam.
Czy Grabowa-dzisiejsza wieś w gminie Łazy,powiat Zawiercie,województwo śląskie w latach 1700-1795 była gmina czy wsią,pod jaki powiat wchodziła?
Napewno było to województwo krakowskie,prowincja małopolska.
Przypuszam iż Grabowa była gmina wchodzącą w skład powiatu lelowskiego ale czy napewno moze znajdzie się ktoś kto to potwierdzi lub wykluczy.
Można pisac do mnie również na maila:rafal_olszewski(at)interia.pl
P.s moze jest ktoś w posiadaniu map z tego okresu z dokladniejszym podziałem administracyjnym,opisami.
Czy Grabowa-dzisiejsza wieś w gminie Łazy,powiat Zawiercie,województwo śląskie w latach 1700-1795 była gmina czy wsią,pod jaki powiat wchodziła?
Przypuszam iż Grabowa była gmina wchodzącą w skład powiatu lelowskiego ale czy napewno moze znajdzie się ktoś kto to potwierdzi lub wykluczy.
Można pisac do mnie również na maila:rafal_olszewski(at)interia.pl
P.s moze jest ktoś w posiadaniu map z tego okresu z dokladniejszym podziałem administracyjnym,opisami.
- jkpsgenealogia

- Kontakt:
To parafia Ciągowice.
Jakich nazwisk szukasz?
julia
Jakich nazwisk szukasz?
julia
julia
Szukam ślubu: Bobrowski Stanisław z Urszula Marzec 1776-1779 w rejonie małopolska-świętokrzyskie
Szukam ślubu: Bobrowski Stanisław z Urszula Marzec 1776-1779 w rejonie małopolska-świętokrzyskie
-
annaurgaczszczesna

Re: Grabowa niegdyś krakowskie dziś śląskie
W jakim okresie Grabowa należała do Ciągowic? Z moich informacji wynika, że do 1802 należała do Chechła, a od 1802 należy do Niegowonic.jkpsgenealogia pisze:To parafia Ciągowice.
Jakich nazwisk szukasz?
julia
Interesuje mnie nazwisko Niziński - XVIII wiek.
Pozdrawiam
Ania
Witam !
Jeśli chodzi o przynależność administracyjną to Grabowa w okresie do 1795 r. należała do powiatu krakowskiego.
Po II rozbiorze znalazła się pod okupacją pruską.
Następnie weszła w skład tzw. Nowego Ślaska (zabór pruski). Po upadku Księstwa Warszawskiego w Królestwie Polskim. W tym okresie mamy powiaty: lelowski i olkuski.
Jeśli chodzi o gminy to występują one terenach polskich od 1809 roku. Grabowa na pewno była gminą - wystarczyło wtedy 10 dymów (dopiero od 1861 roku wymóg 50 dymów). Praktycznie każda wieś była gminą.
Przynależność kościelna:
1. parafia Chechło - od średniowiecza (przynajmniej 1470 r.) do 1802.
2. od 1802 r. par. Niegowonice (z par. Chechło przeszły wtedy: Niegowonice, Niegowoniczki, Grabowa, Błędów i Kuźnica Błędowska).
3. od 2007 roku własna parafia pw. św. Anny.
Ciągowice ??? One leżą za Łazami - raczej nierealne !
Jeśli interesują Cię mapy z tego rejonu - to stąd jest bardzo blisko:
http://www.cieslin.pl/cieslin-i-okolica ... ch-mapach/
- w linii prostej jakieś 15-20 km.
Na powyższej stronie możesz poczytać też o wójtach i gminach:
http://www.cieslin.pl/wojtowie-gminy-kwasniow/
W początkach XIX wieku właściciele (Gostkowski Franciszek Xawery i Stanisław) - to bracia odpowiednio Grabowej i Bydlina (synowie Konstantego z miasta Kromołów).
Pozdrawiam !
Tadek
Jeśli chodzi o przynależność administracyjną to Grabowa w okresie do 1795 r. należała do powiatu krakowskiego.
Po II rozbiorze znalazła się pod okupacją pruską.
Następnie weszła w skład tzw. Nowego Ślaska (zabór pruski). Po upadku Księstwa Warszawskiego w Królestwie Polskim. W tym okresie mamy powiaty: lelowski i olkuski.
Jeśli chodzi o gminy to występują one terenach polskich od 1809 roku. Grabowa na pewno była gminą - wystarczyło wtedy 10 dymów (dopiero od 1861 roku wymóg 50 dymów). Praktycznie każda wieś była gminą.
Przynależność kościelna:
1. parafia Chechło - od średniowiecza (przynajmniej 1470 r.) do 1802.
2. od 1802 r. par. Niegowonice (z par. Chechło przeszły wtedy: Niegowonice, Niegowoniczki, Grabowa, Błędów i Kuźnica Błędowska).
3. od 2007 roku własna parafia pw. św. Anny.
Ciągowice ??? One leżą za Łazami - raczej nierealne !
Jeśli interesują Cię mapy z tego rejonu - to stąd jest bardzo blisko:
http://www.cieslin.pl/cieslin-i-okolica ... ch-mapach/
- w linii prostej jakieś 15-20 km.
Na powyższej stronie możesz poczytać też o wójtach i gminach:
http://www.cieslin.pl/wojtowie-gminy-kwasniow/
W początkach XIX wieku właściciele (Gostkowski Franciszek Xawery i Stanisław) - to bracia odpowiednio Grabowej i Bydlina (synowie Konstantego z miasta Kromołów).
Pozdrawiam !
Tadek
Ostatnio zmieniony śr 28 gru 2016, 17:10 przez Ted_B, łącznie zmieniany 1 raz.
-
slawek_krakow

Pod koniec interesującego Cię okresu Grabowa należała do parafii Chechło leżącej w województwie i powiecie krakowskim. I raczej zawsze był to powiat krakowski. Nie wydaje mi się by lelowski sięgał na południe poza granicę parafii Ogrodzieniec.siewierzan pisze:Witam.
Można pisac do mnie również na maila:rafal_olszewski@interia.pl
Witam !
<do sławek_kraków>
Powiat lelowski sięgał w pewnym okresie dalej na południe niż do granic parafii Ogrodzieniec. Do powiatu lelowskiego należały np. Rodaki (z par. Chechło).
Z Rodak do Grabowej to żabi skok. Myślałem o powiecie lelowskim w okresie po upadku Księstwa Warszawskiego - a przed utworzeniem w 1816 r. obwodu olkuskiego (obejmował powiaty olkuski, lelowski i pilicki). Ale nie mamy tu Grabowej w powiecie lelowskim.
Mogła więc Grabowa nie należeć wtedy do pow. lelowskiego, tylko do olkuskiego.
Dla ścisłości dodam jeszcze powiat będziński - utworzony w 1867 roku.
Do tego powiatu przeszła Grabowa - nie wiem w którym roku, ale w 1912 roku była w tym powiecie.
Pozdrawiam !
Tadek
PS. W 1791 r. Rodaki i Niegowonice w pow. lelowskim, zaś Niegowoniczki i Grabowa w pow. krakowskim.
Jeśli chodzi o nazwisko Nizinski w parafii Chechło w 1784 roku urodziła się Nizieńska Salomea - córka Ignacego i Rejna (może chodzi o Reginę !) - akt chrztu nr 99, karta 95.
<do sławek_kraków>
Powiat lelowski sięgał w pewnym okresie dalej na południe niż do granic parafii Ogrodzieniec. Do powiatu lelowskiego należały np. Rodaki (z par. Chechło).
Z Rodak do Grabowej to żabi skok. Myślałem o powiecie lelowskim w okresie po upadku Księstwa Warszawskiego - a przed utworzeniem w 1816 r. obwodu olkuskiego (obejmował powiaty olkuski, lelowski i pilicki). Ale nie mamy tu Grabowej w powiecie lelowskim.
Do tego powiatu przeszła Grabowa - nie wiem w którym roku, ale w 1912 roku była w tym powiecie.
Pozdrawiam !
Tadek
PS. W 1791 r. Rodaki i Niegowonice w pow. lelowskim, zaś Niegowoniczki i Grabowa w pow. krakowskim.
Jeśli chodzi o nazwisko Nizinski w parafii Chechło w 1784 roku urodziła się Nizieńska Salomea - córka Ignacego i Rejna (może chodzi o Reginę !) - akt chrztu nr 99, karta 95.
Ostatnio zmieniony śr 28 gru 2016, 17:47 przez Ted_B, łącznie zmieniany 2 razy.
- marzanna62

W spisach ludnosci województwa krakowskiego z 1791 Grabowa jest w parafii Chechło jak pisali przedmówcy. I rzeczywiscie wystepuje tam nazwisko Niziński w domu 26 zostali spisani Ignacy Niziński 39 lat jego zona 36 lat nie moge odczytac jej imienia oraz syn Maciej 15 lat.annaurgaczszczesna pisze:W jakim okresie Grabowa należała do Ciągowic? Z moich informacji wynika, że do 1802 należała do Chechła, a od 1802 należy do Niegowonic.jkpsgenealogia pisze:To parafia Ciągowice.
Jakich nazwisk szukasz?
julia
Interesuje mnie nazwisko Niziński - XVIII wiek.
Pozdrawiam
Ania
http://szukajwarchiwach.pl/29/30/0/3/41 ... Nu9lg0yK6Q
Marzanna
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
-
slawek_krakow

Ted_B pisze:Witam !
<do sławek_kraków>
Pozdrawiam !
Tadek
Pisząc swoją odpowiedź nie zauważyłem Twojego poprzedniego, wyczerpującego zresztą temat posta
Witam !
To jest taki rejon pogranicza. Zaraz za Rodakami była granica Nowego Śląska i Nowej (Zachodniej) Galicji. Często moje rejony umieszczają w Nowym Śląsku - chociaż to nieprawda. Kilometr na wschód od Cieślina mamy Bydlin - on zaś należał i do powiatu książskiego (18 w.) i do pilickiego (19 w.).
II wojna św. to znowu granica - Rzesza z Gubernią.
Nie bez przyczyny mieliśmy tu wszystkich 3 zaborców i do tego jeszcze Księstwo Warszawskie.
W jakiś dokumentach spotkałem się z przynależnością Cieślina (a więc i Grabowej) do powiatu prosowskiego (nie pisano wtedy proszowski).
Ale to też raczej nieprawda.
Pozdrawiam !
Tadek
PS. Grabowa i Skałbania w czasach współczesnych (dziś podobno również) słynęły z jednej rzeczy. Z "księżycówki", zwanej obecnie "czarem pustyni".
To jest taki rejon pogranicza. Zaraz za Rodakami była granica Nowego Śląska i Nowej (Zachodniej) Galicji. Często moje rejony umieszczają w Nowym Śląsku - chociaż to nieprawda. Kilometr na wschód od Cieślina mamy Bydlin - on zaś należał i do powiatu książskiego (18 w.) i do pilickiego (19 w.).
II wojna św. to znowu granica - Rzesza z Gubernią.
Nie bez przyczyny mieliśmy tu wszystkich 3 zaborców i do tego jeszcze Księstwo Warszawskie.
W jakiś dokumentach spotkałem się z przynależnością Cieślina (a więc i Grabowej) do powiatu prosowskiego (nie pisano wtedy proszowski).
Pozdrawiam !
Tadek
PS. Grabowa i Skałbania w czasach współczesnych (dziś podobno również) słynęły z jednej rzeczy. Z "księżycówki", zwanej obecnie "czarem pustyni".
-
slawek_krakow

Ted_B pisze:Witam !
To jest taki rejon pogranicza. Zaraz za Rodakami była granica Nowego Ślaska i Nowej (Zachodniej) Galicji. Często moje rejony umieszczają w Nowym Śląsku - chociaż to nieprawda. Kilometr na wschód od Cieślina mamy Bydlin - on zaś należał i do powiat książskiego (18 w.) i do pilickiego (19 w.).
II wojna św. to znowu granica- Rzesza z Gubernią.
Nie bez przyczyny mieliśmy tu wszystkich 3 zaborów i do tego jeszcze Księstwo Warszawskie.
W jakiś dokumentach spotkałem się z przynależnością Cieślina (a więc i Grobowej) do powiatu prosowskiego (nie pisano wtedy proszowski).
Pozdrawiam !
Tadek
Z tą przyneleznością do powiatu "prosowskiego" czyli proszowskiego(proszowickiego) to jak najbardziej prawda z tym, że dotyczy XVI/XVII wieku i chodzi o powiat w ujęciu, nazwijmy to, skarbowym.
Polecam http://rcin.org.pl/ihpan/dlibra/docmetadata?id=5023 a tam rozdział o podziałach administracyjnych i ich skomplikowanej strukturze w małopolsce.
I faktycznie, choćby w "Polska XVI wieku pod względem geograficzno-statystycznym" w części o małopolsce, Grabowa jest wymieniana w powiecie proszowskim.
Witam !
Coś już czytałem na ten temat.
Myślę Sławku, że sprawy przynależności terytorialnej zostały wyczerpane.
Co do Ani - to niestety musi się uzbroić w cierpliwość (1-2 lata).
Na razie akta metrykalne parafii Chechło z XVIII (i wcześniejsze) nie są nigdzie dostępne - ale to się zmieni.
Pozdrawiam !
Tadek
Coś już czytałem na ten temat.
Myślę Sławku, że sprawy przynależności terytorialnej zostały wyczerpane.
Co do Ani - to niestety musi się uzbroić w cierpliwość (1-2 lata).
Na razie akta metrykalne parafii Chechło z XVIII (i wcześniejsze) nie są nigdzie dostępne - ale to się zmieni.
Pozdrawiam !
Tadek
-
annaurgaczszczesna

Witam Was serdecznie,
jestem pod wrażeniem Waszej wiedzy, i wszystkim dziękuję za głos. Tak, na pewno część parafii Chechło w 1791 roku (spis) należała do powiatu lelowskiego, to w ogóle było i jest pogranicze w wielu podziałach
Co do moich ludzi stamtąd, to Ignacy Niziński i jego żona Regina Płonka są mi świetnie znani, bo to moi 5xpradziadkowie, a Maciej 4xpradziadek (żył później w Olkuszu). Ale o ile Płonka to popularne nazwisko na tym terenie, to Nizińscy to jedyna rodzina (a wiele metryk z Chechła przejrzałam). Chciałabym wiedzieć gdzie Ignacy się urodził... Na akcie ślubu brak takiej informacji, a zgonu nie posiadam, trzeba szukać już w parafii Niegowonice, bo zmarł po 1809 roku.
Co masz Tadku na myśli pisząc, że sprawa dostępu do Chechłą się zmieni? Ja korzystałam w AP Katowice oraz w diecezji sosnowieckiej.
Pozdrawiam
Ania
jestem pod wrażeniem Waszej wiedzy, i wszystkim dziękuję za głos. Tak, na pewno część parafii Chechło w 1791 roku (spis) należała do powiatu lelowskiego, to w ogóle było i jest pogranicze w wielu podziałach
Co do moich ludzi stamtąd, to Ignacy Niziński i jego żona Regina Płonka są mi świetnie znani, bo to moi 5xpradziadkowie, a Maciej 4xpradziadek (żył później w Olkuszu). Ale o ile Płonka to popularne nazwisko na tym terenie, to Nizińscy to jedyna rodzina (a wiele metryk z Chechła przejrzałam). Chciałabym wiedzieć gdzie Ignacy się urodził... Na akcie ślubu brak takiej informacji, a zgonu nie posiadam, trzeba szukać już w parafii Niegowonice, bo zmarł po 1809 roku.
Dzięki za informację o Salomei. Dotąd myślałam, że Maciej był jedynakiem, bo w Spisie jest jedynym dzieckiem.Jeśli chodzi o nazwisko Nizinski w parafii Chechło w 1784 roku urodziła się Nizieńska Salomea - córka Ignacego i Rejna (może chodzi o Reginę !) - akt chrztu nr 99, karta 95.
Co masz Tadku na myśli pisząc, że sprawa dostępu do Chechłą się zmieni? Ja korzystałam w AP Katowice oraz w diecezji sosnowieckiej.
Pozdrawiam
Ania
Witam !
Aniu !
Co szukałaś (albo w jaki sposób) szukałaś w "diecezji sosnowieckiej" ?
Salomea ! Spróbuję - może dotrę do tego aktu chrztu. Może będzie też wykaz zmarłych między 1784 a 1791.
Odpowiedz na pierwszą część - to dopowiem Ci resztę !
Płonków ci u nas dostatek. Maciej Płonka to mój pradziadek. Ale dalej nie wiem - bo na razie nie szukam. Cmentarz w Cieślinie w połowie znajduje się na ziemi przez niego ofiarowanej. On chciał być pochowany na swojej ziemi - i został. Ma taki pół metrowy "ogródek" przy pomniku bodajże swojego syna.
Nizińscy - faktycznie nie spotykane w tym rejonie nazwisko. Dziś byłem w Katowicach - wertowałem (i dalej teraz to robię) akta z Chechła (głównie od 1810 roku). Z Chechła mam jakieś 40% wykazów osobowych, ale z tym nazwiskiem raczej się nie spotkałem
Tadek
Aniu !
Co szukałaś (albo w jaki sposób) szukałaś w "diecezji sosnowieckiej" ?
Salomea ! Spróbuję - może dotrę do tego aktu chrztu. Może będzie też wykaz zmarłych między 1784 a 1791.
Odpowiedz na pierwszą część - to dopowiem Ci resztę !
Płonków ci u nas dostatek. Maciej Płonka to mój pradziadek. Ale dalej nie wiem - bo na razie nie szukam. Cmentarz w Cieślinie w połowie znajduje się na ziemi przez niego ofiarowanej. On chciał być pochowany na swojej ziemi - i został. Ma taki pół metrowy "ogródek" przy pomniku bodajże swojego syna.
Nizińscy - faktycznie nie spotykane w tym rejonie nazwisko. Dziś byłem w Katowicach - wertowałem (i dalej teraz to robię) akta z Chechła (głównie od 1810 roku). Z Chechła mam jakieś 40% wykazów osobowych, ale z tym nazwiskiem raczej się nie spotkałem
Tadek
-
annaurgaczszczesna

Tadku,
byłam około 2 lata temu w kurii w Sosnowcu i udało mi się zajrzeć do ksiąg 18-sto i i 17-sto wiecznych. Nie ma wszystkich i są w ogólnym nieładzie, trzeba by mieć kilka dni na to
Archiwum tej diecezji powstaje obecnie w Będzinie, ale powstać coś nie może
Korzystałam również ze spisów (1750-1810) w Katowicach.
W parafii chechelskiej mam sporo przodków, bo moja prababka się tam urodziła.
Płonków mam jeszcze innych, a mianowicie Franciszkę ur. około 1779 ślubującą w 1809 roku Piotrowi Sreniawa. Najlepsze jest to, że ta to przodkini mojego Taty, a Nizińska to przodkini Mamy, może nawet były bliską rodziną..
(rodzice pochodzą zupełnie nie stamtąd)
Pozdrawiam
byłam około 2 lata temu w kurii w Sosnowcu i udało mi się zajrzeć do ksiąg 18-sto i i 17-sto wiecznych. Nie ma wszystkich i są w ogólnym nieładzie, trzeba by mieć kilka dni na to
W parafii chechelskiej mam sporo przodków, bo moja prababka się tam urodziła.
Płonków mam jeszcze innych, a mianowicie Franciszkę ur. około 1779 ślubującą w 1809 roku Piotrowi Sreniawa. Najlepsze jest to, że ta to przodkini mojego Taty, a Nizińska to przodkini Mamy, może nawet były bliską rodziną..
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw 12 kwie 2018, 14:15 przez annaurgaczszczesna, łącznie zmieniany 1 raz.