Sprawdź, co robił mój pradziadek... - Dziennik Łódzki

Programy o tematyce genealogicznej w radiu prasie i telewizji

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Sprawdź, co robił mój pradziadek... - Dziennik Łódzki

Post autor: Młochowski_Jacek »

DL070616K.pdf - artykuł Dziennika Łódzkiego, więc nie dla wszystkich dostępny.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Re: Sprawdź, co robił mój pradziadek... - Dziennik Łódzki

Post autor: Kornelia_Major »

Młochowski_Jacek pisze:DL070616K.pdf - artykuł Dziennika Łódzkiego, więc nie dla wszystkich dostępny.
Dzięki Ci Jacku,że zamieściłeś ten artykuł,bo mogłam go tu za Oceanem przeczytać.
Własnie Włodek Koperkiewicz /mój kuzyn/ przesłał mi wszystkie materiały o których mówił.Jak tylko wrócę to je opublikuję.
Dodam jeszcze ,że od wielu lat dokumentujemy w naszej rodzinie,drewniane budowle wodne,kapliczki,cmentarze itp.

Pozdrawiam Kornelia Major
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

To miłe, że wywiad ze mną mógł zainspirować do działania. Liczę też, że włączysz się w naszą akcję opisywaną w drugim artykule. Twój kuzyn, Pan Koperkiewicz, to postać niesamowita. Mimo swoich 80 lat, przemierza codziennie rowerem okolice w poszukiwaniu zabytków. Współpracuje z konserwatorem zabytków. Poprzez redakcję zwrócił się do nas, chcąc wesprzeć nasz projekt dotyczący cmentarzy z I Wojny Światowej. Z wielką przyjemnością opublikujemy wyniki Jego pracy.
Jednak owoce wieloletniej pracy, to nie tylko cmentarz, dlatego popieram Twój pomysł, aby opublikować także całą resztę. Nasz serwis jest wyspecjalizowany i niestety nie możemy prezentować wszystkiego, co zasługuje na uwagę.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Serdeczności
Waldemar Fronczak
www.biurowaldi.pl
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Kornelia_Major »

Fronczak_Waldemar pisze: Liczę też, że włączysz się w naszą akcję opisywaną w drugim artykule.Waldemar Fronczak
Oczywiście po powrocie do kraju natychmiast się włącze.

Pozdrawiam
Kornelia Major
Mączka_Arkadiusz

Sympatyk

Post autor: Mączka_Arkadiusz »

Waldku przeczytałem artykuł z "Dziennika Łódzkiego" z wielkim zaciekawieniem. Jestem pod wrażeniem, twojej pasji genealogicznej. Ja również od ok. 20 lat badam dzieje mojej rodziny. Stanąłem jednak w martwym punkcie, w którym skończyły się metryki i różnego rodzaju księgi małżeństw, rodzin, zgonów itp.
Aby ruszyć do przodu, albo raczej do tyłu :), potrzebowałbym innych źródeł.
Byłbym wdzięczny jeśli mógłbyś podać w jakich archiwach znajdują się dokumenty z terenów Małopolski, Spisza i dawnego woj. lwowskiego. W artykule podałeś, że znalazłeś swojego przodka w rejestrach pogłownych. Czy mógłbyś napisać gdzie takie rejestry się znajdują? Interesują mnie wykazy czy też inne dokumenty, dotyczące zarówno szlachty, mieszczan jak i włościan dawnej Rzeczpospolitej.
Przepraszam, jeśli moje pytania są zbyt ogólnikowe ale pytam na razie po omacku, gdyż nie mam pojęcia w jakich dokumentach mogłbym znaleźć inne informacje na temat moich przodków a myślę, że ten temat może zaciekawić także naszą mniej doświadczoną od ciebie brać genealogiczną.

pozdrawiam

Arek Mączka
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Arku, zadałeś pytanie obejmujące olbrzymi obszar informacyjny. Na większość interesujących Ciebie kwestii znajdziesz bardzo konkretne, bo z określeniem lat i terenów, odpowiedzi w archiwum zarówno tego forum, jak i starszego GenPolu. Radzę poczytać także archiwum "uśpionego" Polgenu, gdzie wiele uwagi poświęcaliśmy źródłom. Mówiąc ogólnie, bo tak też postawione są pytania, szukać należy we wszystkich archiwach państwowych i kościelnych południowej Polski, AGAD i bibliotekach z Jagiellonką włącznie. Szereg źródeł, jak choćby lustracje Małopolski ukazało się drukiem stosunkowo niedawno. W internecie znaleźć można jedynie niewielki procent źródeł i do tego dość dowolnie wybierany. Jednym słowem, dane dla tak zakreślonego obszaru geograficznego i tematycznego są rozproszone. Wiem, że to mało zadowalająca odpowiedź, ale wierz mi, aby precyzyjnie opisać źródła, ich rodzaje, zawartość, czas publikacji, miejsce przechowywania, sygnatury, opublikowane w tych tematach prace itp, trzeba by chyba poświęcić kilka lat pracy.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Serdeczności
Waldemar Fronczak
www.biurowaldi.pl
Awatar użytkownika
Grochowicki_Andrzej

Sympatyk

Post autor: Grochowicki_Andrzej »

Warto też spróbować swój problem opisać w jednym z periodyków genealogicznych [niektóre Towarzystwa Genealogiczne takie wydają]. Możliwe, że ktoś kto ma jakieś materiały lub cokolwiek wie na Twój temat odpisze.
Czasem może potrwać to wiele lat, ale warto spróbować, jeśli nie ma innej perspektywy dzisiaj.
Pozdrawiam serdecznie
Andrzej-Maciej
Mączka_Arkadiusz

Sympatyk

Post autor: Mączka_Arkadiusz »

Dziękuję bardzo za informacje.
Spróbuję "pogrzebać" w miejscach, które podał mi Waldek i Andrzej. Jak coś znajdę, to podam, które źródło było najbardziej obfite.

Pozdrawiam
Arek Mączka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia w mediach”