Sprawdź, co robił mój pradziadek... - Dziennik Łódzki
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Sprawdź, co robił mój pradziadek... - Dziennik Łódzki
DL070616K.pdf - artykuł Dziennika Łódzkiego, więc nie dla wszystkich dostępny.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
- Kornelia_Major

- Kontakt:
Re: Sprawdź, co robił mój pradziadek... - Dziennik Łódzki
Dzięki Ci Jacku,że zamieściłeś ten artykuł,bo mogłam go tu za Oceanem przeczytać.Młochowski_Jacek pisze:DL070616K.pdf - artykuł Dziennika Łódzkiego, więc nie dla wszystkich dostępny.
Własnie Włodek Koperkiewicz /mój kuzyn/ przesłał mi wszystkie materiały o których mówił.Jak tylko wrócę to je opublikuję.
Dodam jeszcze ,że od wielu lat dokumentujemy w naszej rodzinie,drewniane budowle wodne,kapliczki,cmentarze itp.
Pozdrawiam Kornelia Major
- Fronczak_Waldemar

To miłe, że wywiad ze mną mógł zainspirować do działania. Liczę też, że włączysz się w naszą akcję opisywaną w drugim artykule. Twój kuzyn, Pan Koperkiewicz, to postać niesamowita. Mimo swoich 80 lat, przemierza codziennie rowerem okolice w poszukiwaniu zabytków. Współpracuje z konserwatorem zabytków. Poprzez redakcję zwrócił się do nas, chcąc wesprzeć nasz projekt dotyczący cmentarzy z I Wojny Światowej. Z wielką przyjemnością opublikujemy wyniki Jego pracy.
Jednak owoce wieloletniej pracy, to nie tylko cmentarz, dlatego popieram Twój pomysł, aby opublikować także całą resztę. Nasz serwis jest wyspecjalizowany i niestety nie możemy prezentować wszystkiego, co zasługuje na uwagę.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Jednak owoce wieloletniej pracy, to nie tylko cmentarz, dlatego popieram Twój pomysł, aby opublikować także całą resztę. Nasz serwis jest wyspecjalizowany i niestety nie możemy prezentować wszystkiego, co zasługuje na uwagę.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
- Kornelia_Major

- Kontakt:
Oczywiście po powrocie do kraju natychmiast się włącze.Fronczak_Waldemar pisze: Liczę też, że włączysz się w naszą akcję opisywaną w drugim artykule.Waldemar Fronczak
Pozdrawiam
Kornelia Major
-
Mączka_Arkadiusz

Waldku przeczytałem artykuł z "Dziennika Łódzkiego" z wielkim zaciekawieniem. Jestem pod wrażeniem, twojej pasji genealogicznej. Ja również od ok. 20 lat badam dzieje mojej rodziny. Stanąłem jednak w martwym punkcie, w którym skończyły się metryki i różnego rodzaju księgi małżeństw, rodzin, zgonów itp.
Aby ruszyć do przodu, albo raczej do tyłu
, potrzebowałbym innych źródeł.
Byłbym wdzięczny jeśli mógłbyś podać w jakich archiwach znajdują się dokumenty z terenów Małopolski, Spisza i dawnego woj. lwowskiego. W artykule podałeś, że znalazłeś swojego przodka w rejestrach pogłownych. Czy mógłbyś napisać gdzie takie rejestry się znajdują? Interesują mnie wykazy czy też inne dokumenty, dotyczące zarówno szlachty, mieszczan jak i włościan dawnej Rzeczpospolitej.
Przepraszam, jeśli moje pytania są zbyt ogólnikowe ale pytam na razie po omacku, gdyż nie mam pojęcia w jakich dokumentach mogłbym znaleźć inne informacje na temat moich przodków a myślę, że ten temat może zaciekawić także naszą mniej doświadczoną od ciebie brać genealogiczną.
pozdrawiam
Arek Mączka
Aby ruszyć do przodu, albo raczej do tyłu
Byłbym wdzięczny jeśli mógłbyś podać w jakich archiwach znajdują się dokumenty z terenów Małopolski, Spisza i dawnego woj. lwowskiego. W artykule podałeś, że znalazłeś swojego przodka w rejestrach pogłownych. Czy mógłbyś napisać gdzie takie rejestry się znajdują? Interesują mnie wykazy czy też inne dokumenty, dotyczące zarówno szlachty, mieszczan jak i włościan dawnej Rzeczpospolitej.
Przepraszam, jeśli moje pytania są zbyt ogólnikowe ale pytam na razie po omacku, gdyż nie mam pojęcia w jakich dokumentach mogłbym znaleźć inne informacje na temat moich przodków a myślę, że ten temat może zaciekawić także naszą mniej doświadczoną od ciebie brać genealogiczną.
pozdrawiam
Arek Mączka
- Fronczak_Waldemar

Arku, zadałeś pytanie obejmujące olbrzymi obszar informacyjny. Na większość interesujących Ciebie kwestii znajdziesz bardzo konkretne, bo z określeniem lat i terenów, odpowiedzi w archiwum zarówno tego forum, jak i starszego GenPolu. Radzę poczytać także archiwum "uśpionego" Polgenu, gdzie wiele uwagi poświęcaliśmy źródłom. Mówiąc ogólnie, bo tak też postawione są pytania, szukać należy we wszystkich archiwach państwowych i kościelnych południowej Polski, AGAD i bibliotekach z Jagiellonką włącznie. Szereg źródeł, jak choćby lustracje Małopolski ukazało się drukiem stosunkowo niedawno. W internecie znaleźć można jedynie niewielki procent źródeł i do tego dość dowolnie wybierany. Jednym słowem, dane dla tak zakreślonego obszaru geograficznego i tematycznego są rozproszone. Wiem, że to mało zadowalająca odpowiedź, ale wierz mi, aby precyzyjnie opisać źródła, ich rodzaje, zawartość, czas publikacji, miejsce przechowywania, sygnatury, opublikowane w tych tematach prace itp, trzeba by chyba poświęcić kilka lat pracy.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
- Grochowicki_Andrzej

Warto też spróbować swój problem opisać w jednym z periodyków genealogicznych [niektóre Towarzystwa Genealogiczne takie wydają]. Możliwe, że ktoś kto ma jakieś materiały lub cokolwiek wie na Twój temat odpisze.
Czasem może potrwać to wiele lat, ale warto spróbować, jeśli nie ma innej perspektywy dzisiaj.
Pozdrawiam serdecznie
Andrzej-Maciej
Czasem może potrwać to wiele lat, ale warto spróbować, jeśli nie ma innej perspektywy dzisiaj.
Pozdrawiam serdecznie
Andrzej-Maciej
-
Mączka_Arkadiusz

Dziękuję bardzo za informacje.
Spróbuję "pogrzebać" w miejscach, które podał mi Waldek i Andrzej. Jak coś znajdę, to podam, które źródło było najbardziej obfite.
Pozdrawiam
Arek Mączka
Spróbuję "pogrzebać" w miejscach, które podał mi Waldek i Andrzej. Jak coś znajdę, to podam, które źródło było najbardziej obfite.
Pozdrawiam
Arek Mączka