Bryliński Józef urodzony około roku1815 w Kościelcu

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

piotrBryliński

Bryliński Józef urodzony około roku1815 w Kościelcu

Post autor: piotrBryliński »

Józef Bryliński urodzony około roku1815 w Kościelcu \ prawdopodobnie wielkopolska\ zmarł 1895 Przybysławice \k Minogi - szukam aktu urodzenia lub jakiegoś namiaru na skany archiwalne urodzenia - zgonu - małżeństwa
Ted_B

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Ted_B »

Witam !

Józef Bryliński akt zgonu nr 123/1895 syn Franciszka i Teresy zd. Szuwart - reszta się zgadza.
Akta dostępny w AP Katowice (uwaga: od ok 2 tygodni są już dostępne akta uprzednio niedostępne z powodu remontu !).
Nr zespołu 12/1007 - Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej Minoga. Nr j.a - niestety trzeba szukać w inwentarzu na miejscu.

Tadek
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Bryliński Józef urodzony około roku1815 w Kościelcu

Post autor: marzanna62 »

piotrBryliński pisze:Józef Bryliński urodzony około roku1815 w Kościelcu \ prawdopodobnie wielkopolska\ zmarł 1895 Przybysławice \k Minogi - szukam aktu urodzenia lub jakiegoś namiaru na skany archiwalne urodzenia - zgonu - małżeństwa

Mamy conajmniej 4 stare parafie o nazwie Koscielec. Wydaje mi sie bardziej prawdopodobne ze chodzi o Koscielec na południu polski parafia sw Wojciecha. Minoga to tez małopolskie i nazwisko Brylinskie wystepuje na poczatku XIX wieku na poludniu Polski swietokrzyskie malopolskie. Nie wydaje mi sie prawdopodobne aby to byla wielkopolska w genetece to nazwisko wcale nie wystepuje w tym regionie na poczatku XIX w.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
piotrBryliński

witam serdecznie
od rodziny wiem iż bardzo
prawdopodobne jest iż pochodzimy z wielkopolski
Ted_B

Sympatyk

Witam !
Jeśli jest zainteresowanie - to w czwartek podam nr jednostki archiwalnej.
Wystarczy wysłać zamówienie na skan konkretnego aktu i po 2 tygodniach przychodzi potwierdzenie. Przelewamy 2 zł i po 13 dniach skan aktu mamy u siebie w komputerze.

Czasy podaję na podstawie zamówienia zrealizowanego w ostatni wtorek.

Pozdrawiam !
Tadek
piotrBryliński

witam Panie Tadeuszu
czy te akta AP Katowice są dostępne online?

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

piotrBryliński pisze:witam serdecznie
od rodziny wiem iż bardzo
prawdopodobne jest iż pochodzimy z wielkopolski

Rodzinne legendy warto sprawdzac niewiele z nich sie okazuje prawda w zderzeniu z dokumentami. Mówimy o poczatku XIXw malo mi sie wydaje prawdopodobne aby bez badan genealogicznych rodzina 2 wieki przechowywala pamiec o tym gdzie urodził sie ich przodek na poczatku XIX wieku.
Moja rodzina tez byla przekonana ze rodzina pochodzi z miejscowości X a okazało sie to nieprawda bo owszem w miejscowści X ale dopiero od 1830 roku wtedy przybyl do tej miejscowosci moj 4xpra ale urodzil sie zupelnie gdzie indziej.
Przodek zmarł w parafii Minoga a to Małopolska. Poznan Projekt ma sluby z poczatku XIX wieku i nie widze tam kombinacji nazwiska Bryliński i Szuwart.

Prosze zobaczyc wszystkie Koscielce w Polsce i wg Katalogu zasobów metrykalnych w genetece powinny byc indeksy z tych parafii z lat ok 1814 natomiast z Koscielca malopolskiego takich indeksow nie ma.

Tych aktow z Minogi nie ma on line Tadeusz Ci wyraźnie napisal trzeba zamówic skan z AP Katowice.
Marzanna

Ted_B

Sympatyk

Witam !
Zapewne masz rację Marzanno z tym pochodzeniem z małopolski.
Minoga leży jakieś 30 km ode mnie (rejon Skały, Ojcowa), zaś Kościelec mamy niedaleko - w powiecie proszowickim (to już Marzanno Twoje rejony). Z aktu zgonu można ew. się dowiedzieć o jaki Kościelec chodzi (jeśli by to miała być wielkopolska - to może być dopisek ... w Prusach lub w Wiel. Księstwie Wielkopolskim).

Pozdrawiam !
Tadek
piotrBryliński

witam
z tego co wiem większość Brylińskich mieszkała w Przybysławicach koło Minogi wcześniej w Rzeplinie i Krasieńcu - mój pradziadek Michał Anastazy Bryliński urodził się w Przybysławicach ale jego wcześniejsze rodzeństwo w Rzeplinie i Krasieńcu - jeszcze mój dziadek Władysław się urodził w Przybysławicach ale już jego młodsze rodzeństwo w Przybysławicach koło Nowego Brzeska - a ten Kościelec nie daje mi spokoju

pozdrawiam
ps. ja mieszkam w Proszowicach
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

piotrBryliński pisze:witam
z tego co wiem większość Brylińskich mieszkała w Przybysławicach koło Minogi wcześniej w Rzeplinie i Krasieńcu - mój pradziadek Michał Anastazy Bryliński urodził się w Przybysławicach ale jego wcześniejsze rodzeństwo w Rzeplinie i Krasieńcu - jeszcze mój dziadek Władysław się urodził w Przybysławicach ale już jego młodsze rodzeństwo w Przybysławicach koło Nowego Brzeska - a ten Kościelec nie daje mi spokoju

pozdrawiam
ps. ja mieszkam w Proszowicach

Ten Koscielec o ktorym ja mówie masz kilka kilometrow od Proszowic. Wydaje mi sie ze to o niego chodzi to ok 50km od Rzeplina. Mam troche info o małopolskim Koscielcu to parafia z ktorej wywodzi sie moj ród. Napisz na priv to wyjasnie Ci temat.
Marzanna

piotrBryliński

Ted_B pisze:Witam !
Wystarczy wysłać zamówienie na skan konkretnego aktu i po 2 tygodniach przychodzi potwierdzenie. Przelewamy 2 zł i po 13 dniach skan aktu mamy u siebie w komputerze.

Pozdrawiam !
Tadek
witam proszę podać nr idane do przelewu

pozdrawiam
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

piotrBryliński pisze:
Ted_B pisze:Witam !

Pozdrawiam !
Tadek
witam proszę podać nr idane do przelewu

pozdrawiam
To dziala inaczej wysylasz zamowienie do AP Katowice na ten skan potem dostajesz potwierdzenie po 2 tygodniach ze maja ten akt (jak go znajda) i daja Ci dane do przelewu wraz z numerem sprawy robisz przelew i wtedy wysylaja Ci akt. To dziala tak samo w roznych archiwach.

Masz ode mnie wiadomosc na priw
Marzanna

gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

Witam,
ja też skłaniam się za Małopolską, bo w par. Myślenice /woj. małopolskie/ urodziło się 8 osób , lata 1890-1900 rok, o nazwisku Brylinski.
Rodzicami byli Franciszek Brylinski i Franciszka Gorączko
Jakub Brylinski i Katarzyna Bałuk
i Wiktor Brylinski i Anna Gierka. Przy ślubie Wiktora nazwisko brzmi Brylicki.
Nie wiem skąd dokładnie przyszli do naszej parafii, bo to jest poza moją wiedzą.
Gienia
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Akt zgonu oczywiście zawsze potrzebny, oby coś wyjaśnił. Mnie zastanawia, że nazwisko panieńskie matki Józefa to Szuwart (tak wynika z indeksu), czyli identyczne jak nazwisko panieńskie jego żony (dostępne skany), a nie jest to nazwisko popularne w Małopolsce. Dodatkowo należy mieć na uwadze, że mamy do czynienia z rzemieślnikiem, a tacy ludzie potrafili być niebywale mobilni. Nie wykluczałbym jednak jakiegoś północnego, niekoniecznie wielkopolskiego kierunku.
piotrBryliński

nie mam zadnych wiadomości na priv nie wiem dlaczego jeśli możecie napiszcie na piotrektv@poczta.fm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”