Stary i Nowy Cmentarz w Bączalu Dolnym (wykonam, odczytam)

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
tbienias

Sympatyk

Post autor: tbienias »

Witam, wykonam zdjęcia na Starym i Nowym Cmentarzu w Bączalu Dolnym niedaleko Jasła na Podkarpaciu.

A jednocześnie proszę o odczytanie ze zdjęcia:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Baczal.jpg

Pozdrawiam
Tomasz
Cieniek_Bogumil

Sympatyk

Post autor: Cieniek_Bogumil »

"Józef ... przeżywszy .... ... w wojnach za napoleona i umarł powszechnie żałowan ... ... pozostała? żona...."

Pod takim kątem trudno coś odczytać. Gdzieś widziałem propozycję żeby wziąć ołówek i kartkę papieru. Kartkę przyłożyć do kamienia i mazać ołówkiem. Albo kredą spróbować.

A jeśli chodzi o Bączal, to mam takie pytanie - prośbę. Dało by się zaglądnąć u księdza w księgi parafialne? Poszukiwałbym daty śmierci / pogrzebu "Józef Cieniek" - w czasie wojny. Prawdopodobnie w 1944 roku. Został pochowany w Bączalu chociaż urodził się w Bieździadce, ale w czasie wojny różne takie sytuacje się zdarzały.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tbienias

Sympatyk

ksiadz proboszcz nie chce udzielać informacji zawartych w księgach osobom spoza rodziny :) wiec przykro mi bardzo...

Wracając do starego cmentarza to pochowana nanim jest Olga Schwarcenberg Czerny zmarła w latach 20stych XX wieku, czy moze byc zwiazana z rodem szlacheckim?
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kamil_360 »

"Józef [MISZO...?]... przeżywszy .... ... w wojnach za napoleona i umarł powszechnie żałowan[y dn 27 Listopada 1848 ro[ku?]] ... ... pozostała żona [prosi o .....]".

Kamil.
Awatar użytkownika
tbienias

Sympatyk

dziękuję Kamilu :)
Castiglione

Re: Stary i Nowy Cmentarz w Bączalu Dolnym (wykonam, odczyta

Post autor: Castiglione »

kamil_360 pisze:"Józef [MISZO...?]... przeżywszy .... ... w wojnach za napoleona i umarł powszechnie żałowan[y dn 27 Listopada 1848 ro[ku?]] ... ... pozostała żona [prosi o .....]".

Kamil.
Ten żołnierz Napoleona to żaden MISZO, tylko Józef Miazga (sic!) dziedzic Bączala od 1825 roku. Po nim posiadali Bączal Dolny jego synowie i
córka.
Niestety nie udało mi się potwierdzić udziału Józefa Miazgi w wojnach napoleońskich. Może ktoś inny ma takowe informacje?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”