Witam, wykonam zdjęcia na Starym i Nowym Cmentarzu w Bączalu Dolnym niedaleko Jasła na Podkarpaciu.
A jednocześnie proszę o odczytanie ze zdjęcia:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Baczal.jpg
Pozdrawiam
Tomasz
Stary i Nowy Cmentarz w Bączalu Dolnym (wykonam, odczytam)
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Cieniek_Bogumil

"Józef ... przeżywszy .... ... w wojnach za napoleona i umarł powszechnie żałowan ... ... pozostała? żona...."
Pod takim kątem trudno coś odczytać. Gdzieś widziałem propozycję żeby wziąć ołówek i kartkę papieru. Kartkę przyłożyć do kamienia i mazać ołówkiem. Albo kredą spróbować.
A jeśli chodzi o Bączal, to mam takie pytanie - prośbę. Dało by się zaglądnąć u księdza w księgi parafialne? Poszukiwałbym daty śmierci / pogrzebu "Józef Cieniek" - w czasie wojny. Prawdopodobnie w 1944 roku. Został pochowany w Bączalu chociaż urodził się w Bieździadce, ale w czasie wojny różne takie sytuacje się zdarzały.
Pozdrawiam
Pod takim kątem trudno coś odczytać. Gdzieś widziałem propozycję żeby wziąć ołówek i kartkę papieru. Kartkę przyłożyć do kamienia i mazać ołówkiem. Albo kredą spróbować.
A jeśli chodzi o Bączal, to mam takie pytanie - prośbę. Dało by się zaglądnąć u księdza w księgi parafialne? Poszukiwałbym daty śmierci / pogrzebu "Józef Cieniek" - w czasie wojny. Prawdopodobnie w 1944 roku. Został pochowany w Bączalu chociaż urodził się w Bieździadce, ale w czasie wojny różne takie sytuacje się zdarzały.
Pozdrawiam
ksiadz proboszcz nie chce udzielać informacji zawartych w księgach osobom spoza rodziny
wiec przykro mi bardzo...
Wracając do starego cmentarza to pochowana nanim jest Olga Schwarcenberg Czerny zmarła w latach 20stych XX wieku, czy moze byc zwiazana z rodem szlacheckim?
Wracając do starego cmentarza to pochowana nanim jest Olga Schwarcenberg Czerny zmarła w latach 20stych XX wieku, czy moze byc zwiazana z rodem szlacheckim?
"Józef [MISZO...?]... przeżywszy .... ... w wojnach za napoleona i umarł powszechnie żałowan[y dn 27 Listopada 1848 ro[ku?]] ... ... pozostała żona [prosi o .....]".
Kamil.
Kamil.
-
Castiglione
Re: Stary i Nowy Cmentarz w Bączalu Dolnym (wykonam, odczyta
Ten żołnierz Napoleona to żaden MISZO, tylko Józef Miazga (sic!) dziedzic Bączala od 1825 roku. Po nim posiadali Bączal Dolny jego synowie ikamil_360 pisze:"Józef [MISZO...?]... przeżywszy .... ... w wojnach za napoleona i umarł powszechnie żałowan[y dn 27 Listopada 1848 ro[ku?]] ... ... pozostała żona [prosi o .....]".
Kamil.
córka.
Niestety nie udało mi się potwierdzić udziału Józefa Miazgi w wojnach napoleońskich. Może ktoś inny ma takowe informacje?